Ενεργή συμμετοχή των Προσκόπων Σύρου στο «Discover Syros Project»

Η πόλη που θαυμάζουμε

Διοργάνωση παιχνιδιού πόλης για τους διεθνείς bloggers που επισκέφτηκαν τη Σύρο

Μία εξαιρετική βιωματική εμπειρία προσέφεραν οι Πρόσκοποι της Σύρου σε 15 κορυφαίους bloggers-travel writers, που φιλοξενήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων από το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης με σκοπό την προώθηση του νησιού μέσω των προσωπικών ιστοσελίδων τους.

Αποδεχόμενη την πρόταση του Δήμου για τη διοργάνωση ενός παιχνιδιού πόλης, μέσα από το οποίο οι φιλοξενούμενοι είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν μόνοι τους τις ομορφιές αι τα αξιοθέατα της Ερμούπολης, που θα φιγουράρουν μελλοντικά στα ιστολόγιά τους, η Περιφερειακή Εφορία Κυκλάδων ανέλαβε πρόθυμα την περιήγηση των bloggers.

Προσκοπική έμπνευση

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η συγκεκριμένη δράση, σχεδιασμένη από τη βαθμοφόρο Πόπη Τσομπανά είχε πραγματοποιηθεί και στο παρελθόν, στο πλαίσιο κάποιας εκπαίδευσης βαθμοφόρων στο νησί της Σύρου, ενώ τώρα τροποποιήθηκε και εμπλουτίστηκε με περισσότερα σημεία, που θα συνέθεταν μια συνολικότερη εικόνα της πόλης στους επισκέπτες.

Για τις ανάγκες του παιχνιδιού, που έλαβε δράση στο πλαίσιο του “Discover Syros project”, οι bloggers με αντικείμενο ενδιαφέροντος τη γαστρονομία, τα ξενοδοχεία και τα αξιοθέατα, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες με ονόματα «Ανδρέας Ιωάννης Κάργας» (Καθολικός Επίσκοπος Σύρου το διάστημα 1607-1617) και «Γεώργιος Πετρίτσης» (πρώτος Δήμαρχος της Ερμούπολης το 1835).

Οι σταθμοί του παιχνιδιού

Mε τη συνοδεία ενηλίκων στελεχών των προσκόπων Σύρου, οι συμμετέχοντες περιηγήθηκαν σε όλα τα βασικά σημεία της πόλης, όπως μουσεία, ναούς της Ορθόδοξης και Καθολικής Εκκλησίας και δημόσια κτήρια όπως κτίριο Τσιροπινά, Τελωνείο, μαυσωλείο. Ειδικότερα, επισκέφτηκαν τους Ιερούς Ναούς Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου φυλάσσεται η ομώνυμη εικόνα, νεανικό έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου και της Ευαγγελίστριας, το Θέατρο Απόλλων, το Βιομηχανικό Μουσείο και το Αρχαιολογικό Μουσείο Σύρου.

«Στόχος αυτής της περιήγησης, που ξεκίνησε στις 17:00 και ολοκληρώθηκε στις 21:00, παρότι η εκτιμώμενη διάρκειά του ήταν δύο ώρες, ήταν να γνωρίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την Ερμούπολη», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη», ο Περιφερειακός Έφορος Κυκλάδων, Νεκτάριος Ανυφαντής.

Σύμφωνα με τους όρους τους παιχνιδιού, οι συμμετέχοντες έπρεπε να κάνουν μία ανάρτηση στα blog τους για τα σημεία, τα οποία επισκέφτηκαν και να φτιάξουν ένα λεύκωμα με την εμπειρία τους από τη δράση, το οποίο θα κρατήσουν ως αναμνηστικό.

Παράλληλες δραστηριότητες

Υπογραμμίζεται ότι, οι Πρόσκοπο της Σύρου, πέρα από την οργάνωση της δράσης, ανέλαβαν επίσης τη μετάφραση των κειμένων, καθώς και το κόστος των εντύπων που μοιράστηκε στους παίκτες για να μπορέσουν να φτάσουν στο στόχο τους.

Στο πλαίσιο του παιχνιδιού, πραγματοποιήθηκαν και κάποιες δραστηριότητες, όπως επίσκεψη σε λουκουμοποιείο, όπου οι bloggers παρακολούθησαν την παρασκευή του παραδοσιακού γλυκού της Σύρου και γεύτηκαν παραδοσιακά πιάτα και προϊόντα της Σύρου. Μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και σε γνωστό εστιατόριο της πόλης, όπου είδαν πώς παρασκευάζεται η μαραθόπιτα, η οποία έχει και προστατευόμενη ονομασία προέλευσης.

Η όλη δράση ολοκληρώθηκε με την παρακολούθηση και εκμάθηση παραδοσιακών χορών από το Χορευτικό Εργαστήριο «Άρωμα Παράδοσης» στην είσοδο του Δημαρχιακού Μεγάρου.

Πολύτιμες εμπειρίες

Την κάθε ομάδα συντόνιζε και ένας βαθμοφόρος Πρόσκοπος, ο οποίος παρείχε τη βοήθειά του όπου αυτή ήταν απαραίτητη, Ωστόσο, οι παίκτες δρούσαν αυτόβουλα, έπαιρναν το μήνυμα από το έντυπο που έβρισκαν και είτε αναζητούσαν πληροφορίες στο διαδίκτυο ή ρωτούσαν περαστικούς για να μπορέσουν να μεταφερθούν στο επόμενο σημείο. Πολύτιμο εργαλείο ήταν ένας χάρτης της Ερμούπολης, στον οποίο συμπλήρωσαν τη διαδρομή που διένυσαν.

Η δράση ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία, αφήνοντας άριστες εντυπώσεις στους φιλοξενούμενους του Δήμου, οι οποίοι και θα μοιραστούν τις εμπειρίες που αποκόμισαν με τους αναγνώστες των blog τους, διαφημίζοντας το νησί της Σύρου εκτός των ελληνικών συνόρων.

Σημειώνεται ότι, οι συγκεντρώσεις των Προσκόπων της Σύρου για τη νέα χρονιά θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα.