Εορτασμός της Ημέρας Απελευθέρωσης της Σύρου από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής

Κορυφαίο γεγονός της τοπικής ιστορίας

  • Δευτέρα, 9 Οκτωβρίου, 2017 - 06:15

Τιμή στα αθώα θύματα της ναζιστικής Γερμανίας που έπεσαν ηρωικά αλλά και σε όσους επέζησαν και αντιστάθηκαν σθεναρά και γενναία, για να απολαμβάνουν οι επόμενες γενιές το δώρο της «ελευθερίας» απέδωσαν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και της μαθητικής κοινότητας της Σύρου.

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την Ημέρα Απελευθέρωσης της Σύρου από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής, που διοργάνωσε ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου.

«Το υψηλό φρόνημα δεν πρέπει να υποχωρεί»

Αμέσως μετά, εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της Ημέρας από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιώργο Δούναβη ο οποίος μνημόνευσε όλους εκείνους που θυσιάστηκαν για την απελευθέρωση του νησιού μας από τον γερμανικό ζυγό και αναπαύονται εν ειρήνη στο κτήμα Χαρτουλάρη, το οποίο, με απόφαση του Δήμου Ερμούπολης το 1997 χαρακτηρίστηκε ως «Χώρος Θυμάτων Κατοχής».

Όπως τόνισε, οι ιστορικές μνήμες, κρίνονται σήμερα περισσότερο επίκαιρες από ποτέ. Τα δεινά που υπέστησαν οι Έλληνες από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής συμβολίζουν τα σύγχρονα δεινά που υφίσταται ο λαός μας. «Η κρίση από την οποία υπέφερε η κοινωνία μας δεν είναι μόνο οικονομική, είναι κρίση αξιών και ήθους που όμως δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίζει» σημείωσε, εκφράζοντας την άποψη ότι, το «υψηλό φρόνιμα που διαχρονικά διακατέχει τους Έλληνες δεν πρέπει να υποχωρεί, καθώς έχει αποδειχτεί πολλές φορές στο παρελθόν ότι οι Έλληνες μπορούν να ξεπεράσουν διάφορους σκοπέλους με θάρρος, πίστη και πάνω από όλα, με ομοψυχία.

Μετά το πέρας της ομιλίας, ακολούθησε επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο Θυμάτων Κατοχής, πλησίον του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου και κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, των στρατιωτικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας, μαθητών του Γενικού Λυκείου Σύρου και πολιτικών παρατάξεων.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, αντιπροσωπεία μαθητών του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης και του 2ου Γυμνασίιου Σύρου, καθώς και Βαθμοφόροι των Προσκόπων Σύρου.