Ανάπτυξη νέας συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και του ΙΝΕ ΓΣΕΕ

Εκ νέου υποστήριξη σε εργαζομένους και ανέργους

Την επανασύσταση «Σημείου Στήριξης» εντός του Δημαρχιακού Μεγάρου Σύρου - Ερμούπολης για την παροχή επαγγελματικής και συμβουλευτικής υποστήριξη στους δημότες του νησιού, προτείνει το Περιφερειακό Παράρτημα ΙΝΕ ΓΣΕΕ Νοτίου Αιγαίου – Κυκλάδων με αίτημά του προς το Δήμο. 

Υπενθυμίζεται ότι, τον Μάιο του 2015, το Δημοτικό Συμβούλιο είχε εγκρίνει τη σύσταση της εν λόγω δομής στο Δήμο η οποία λειτούργησε μέχρι το τέλος του προαναφερθέντος έτους.

Στο διάστημα αυτό, οι δημότες της Σύρου επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Δικτύου Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, σε συνδυασμό με την εύκολη πρόσβαση για το κοινό που παρέχει το γραφείο εντός του Δημαρχιακού Μεγάρου.

Μέσα από την άριστη συνεργασία μεταξύ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και του Περιφερειακού ΙΝΕ ΓΣΕΕ Νοτίου Αιγαίου – Κυκλάδων γεννήθηκε η αναγκαιότητα για μια νέα συνεργασία με την επανασύσταση του Σημείου Στήριξης, το οποίο θα λειτουργεί έως την 31/8/2019.

Για το συγκεκριμένο σκοπό, θα διατεθεί επιστημονικό στέλεχος του ΙΝΕ, το οποίο θα εξυπηρετεί το κοινό, αρχικά μια φορά το δεκαπενθήμερο κατόπιν συνεννόησης με τα αρμόδια στελέχη του Δήμου, ακολουθώντας το ωράριο εργασίας των υπηρεσιών και με τη δυνατότητα επέκτασης ανάλογα με την εισροή ωφελουμένων. Το στέλεχος θα κάνει χρήση αξιόπιστων μεθόδων και εργαλείων, τηρώντας όλες τις απαιτούμενες επιστημονικές αρχές.

Οι ακριβείς ώρες λειτουργίας του Σημείου Στήριξης θα ανακοινωθούν με Δελτίο Τύπου από το Γραφείο Δημάρχου, ενώ παράλληλα θα αναβαθμιστεί ο σύνδεσμος στην ιστοσελίδα του Δήμου, που θα παρέχει τη σχετική πληροφόρηση.

Αναγκαιότητα έγκαιρης συμβουλευτικής παρέμβασης

Τα τελευταία χρόνια, το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ έχει διαπιστώσει ότι, οι αλλεπάλληλες και εκτεταμένες ανατροπές στην οικονομία έχουν ως επακόλουθο τη ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας, την εντεινόμενη κατάλυση των εργασιακών σχέσεων, των συνθηκών και των όρων απασχόλησης, καθώς και την ανεπαρκή λειτουργία του θεσμού της κοινωνικής ασφάλισης. Επιπλέον, οι γραμμικές μορφές σταδιοδρομίας τείνουν να εμφανίζονται ολοένα και λιγότερο, ενώ παράλληλα τείνουν να αυξάνονται μορφές σταδιοδρομίας με χαρακτήρα απρόβλεπτο, πολύπλευρο, ασταθή, κυκλικό και μεταβατικό. Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων, τόσο η διατήρηση όσο και η αναζήτηση μιας θέσης εργασίας αποτελεί μία σύνθετη και απαιτητική διαδικασία.

Σε αυτό το δυσμενές και αόριστο περιβάλλον καθίσταται αναγκαία η έγκαιρη συμβουλευτική παρέμβαση και πληροφόρηση των ανέργων και των εργαζομένων, ώστε να ανταποκριθούν στις νέες και διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες.

Για το λόγο αυτό, το ΙΝΕ ΓΣΕΕ, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση – ΕΣΠΑ 2014-2010» που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και το Ελληνικό Δημόσιο, έχει αναπτύξει εξειδικευμένη δομή Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής Υποστήριξης εργαζομένων και ανέργων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – Κυκλάδων, με έδρα τη Σύρο.

Τρόποι υποστήριξης

Η δομή παρέχει δωρεάν υπηρεσίες Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής και απευθύνεται σε εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, καθώς και σε ανέργους και νέους ανέργους ηλικίας 16-30 ετών.

Αναλυτικότερα, παρέχεται εξατομικευμένη πληροφόρηση στους εργαζομένους για θέματα εργασιακής και ασφαλιστικής νομοθεσίας (συνταξιοδοτικά, αποζημιώσεις, βλαπτικές μεταβολές κ.α.). Ομάδα νομικών του ΙΝΕ ΓΣΕΕ αναλαμβάνει να δώσει έγκυρες απαντήσεις σε ερωτήματα που τίθενται από τους ενδιαφερόμενους μέσα από ειδικά διαμορφωμένες φόρμες υποβολές ερωτήματος.

Επιπλέον, εξειδικευμένη ομάδα συμβούλων συντάσσει δελτία σχετικά με την ισχύουσα εργασιακή και ασφαλιστική νομοθεσία και εν συνεχεία αναρτώνται στην επίσημη ιστοσελίδα του ΙΝΕ ΓΣΕΕ ενώ παράλληλα, προωθούνται προς τους ενδιαφερόμενους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Τέλος, διεξάγονται εργαστήρια πληροφόρησης και συμβουλευτικής σε θέματα που αφορούν τους εργαζόμενους (εργασιακό άγχος, συγκρούσεις στο χώρο εργασίας, επικοινωνία στον εργασιακό χώρο κ.α.). Ομάδα συμβούλων αναλαμβάνει στη διενέργεια ομαδικών εργαστηρίων, έπειτα από τη συγκρότηση συγκεκριμένης ομάδας συμμετεχόντων.

Από την άλλη, στους ανέργους παρέχεται πληροφόρηση διά ζώσης και εξ’ αποστάσεως για θέματα εκπαίδευσης/κατάρτιση, επιδοτούμενα προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας, νέες θέσεις εργασίας, εργασιακά δικαιώματα και επαγγελματικά περιγράμματα.

Επιπρόσθετα, με επαγγελματική συμβουλευτική μέσω εξατομικευμένης υποστήριξης ή και ομαδικών εργαστηρίων, επιδιώκεται η ενίσχυση των ανέργων και η ενδυνάμωσή τους σχετικά με τον σχεδιασμό επαγγελματικής σταδιοδρομίας, τεχνικές αναζήτησης εργασίας και ανάπτυξη επαγγελματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων.

Με βάση τα παραπάνω, ζητείται η ανάπτυξη νέας συνεργασίας με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης με απώτερο στόχο την υλοποίηση δράσεων πληροφόρησης και συμβουλευτικής υποστήριξης των εργαζομένων και ανέργων πολιτών, με έμφαση σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης, εργασιακών σχέσεων, της απασχόλησης και στη συμβολή στην αντιμετώπιση της ανεργίας.

Το αίτημα του προέδρου του Περιφερειακού ΙΝΕ ΓΣΕΕ Ν. Αιγαίου – Κυκλάδων, Μάριου Ξαγοράρη για τη διάθεση, από το Δήμο, κατάλληλου διαμορφωμένου χώρου, καθώς και του αντίστοιχου εξοπλισμού με στόχο την παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής και πληροφόρησης, θα τεθεί προς έγκριση στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου.