Μητέρες από την Κέα, την Κύθνο, τη Νάξο, τη Σαντορίνη, τη Σύρο και την Πάρο φώναξαν για το δικαίωμα των παιδιών τους στο δημόσιο θηλασμό

Η κατάκτηση γνώσης είναι δύναμη

Το «παρών» στον Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή σε 57 πόλεις της χώρας, έδωσε για όγδοη συνεχή χρονιά η Ομάδα Εθελοντών Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Κυκλάδων με συμμετοχές από έξι νησιά του νομού.

Οι θηλάζουσες μητέρες από την Κέα, την Κύθνο, τη Νάξο, τη Πάρο, τη Σαντορίνη και τη Σύρο, μαζί με τις οικογένειες τους, ανταποκρίθηκαν θερμά στο κάλεσμα της Ομάδας, ενώθηκαν με τις υπόλοιπες μητέρες, σε κάθε γωνιά της χώρας και 69 από αυτές συμμετείχαν στην Πανελλαδική καταμέτρηση.

Συγκεκριμένα, στην Κέα και την Κύθνο θήλασαν τα παιδάκια τους έξι μητέρες, στη Σαντορίνη 10 και στη Σύρο 22. Η εκδήλωση στη Σαντορίνη πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία Εμπορείου που παραχωρήθηκε από τον Δήμο Θήρας, οι μητέρες της Πάρου συναντήθηκαν στην πλατεία Μ. Μαυρογένους και της Σύρου, στην Παιδική Βιβλιοθήκη Σύρου – Ερμούπολης.

Δεν είναι ταμπού

Περισσότερες από 3.000 μητέρες, μέλη του Πανελλήνιου Δικτύου, θήλασαν ταυτόχρονα τα παιδιά τους και έστειλαν το δικό τους ηχηρό μήνυμα για το δημόσιο θηλασμό, που όχι απλώς δεν πρέπει να είναι ταμπού, αλλά κάτι πλήρως απελευθερωμένο από οποιοδήποτε φραγμό.

Μέσα από τη συμμετοχή τους στις δράσεις του Δικτύου, οι γυναίκες ενημερώνονται για την τέχνη του θηλασμού, έρχονται σε επαφή, μοιράζονται τις αγωνίες, τις ανησυχίες και τις εμπειρίες τους, αλληλοϋποστηρίζονται και παίρνουν δύναμη και κουράγιο.

Η αξιόλογη αυτή πρωτοβουλία που ξεκίνησε από λίγες μητέρες, εξελίχθηκε στο πέρασμα των ετών σε ένα πανελλήνιο δυναμικό δίκτυο με χιλιάδες μέλη, τα οποία κάθε χρόνο γιορτάζουν με τα συναντήσεις τους την κατάκτηση γνώσης, που αποτελεί δύναμη.

Μέσα από την εκδήλωση του Πανελλήνιου Δικτύου, δεν υποστηρίζεται ότι μια μητέρα πρέπει να θηλάζει και δη δημόσια, αλλά υποστηρίζεται η ίδια η μητέρα, ώστε να μπορεί να επιλέξει και να πραγματοποιήσει την επιλογή της.

Με την εκδήλωση της 5ης Νοέμβρη 2017, οι ομάδες έφεραν σε επαφή την κοινωνία με την εικόνα του θηλασμού, δείχνοντας πόσο τρυφερή, μαγική, αληθινά αγνή κα συνάμα διακριτική διαδικασία είναι. Βοήθησαν τις μητέρες να απελευθερωθούν από την συστολή τους και τις κάλεσαν να συμπεριλάβουν τον θηλασμό στην καθημερινότητά τους και στη ρουτίνα της ζωής τους. Η επίτευξη αυτού του στόχου θα τις βοηθήσει στη συνέχιση του θηλασμού, για όσο περισσότερο το επιθυμεί η δυάδα μητέρας παιδιού.

Τα μέλη γιόρτασαν, γνωρίζοντας ότι η βοήθεια που προσφέρεται από μητέρα σε μητέρα αποδίδει τα μέγιστα με σημαντικό όφελος την απόκτηση γνώσης για το φυσικό και αυτονόητο, τη θρέψη του παιδιού τους από το σώμα τους. Επιπλέον, φώναξαν για το δικαίωμα των παιδιών τους στο δημόσιο θηλασμό, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην περιθωριοποίηση των γυναικών που επιχειρούν να το πράξουν.

Στηρίζουμε τον Θηλασμό - ΜΑΖΙ

Σημειώνεται ότι σκοπός της εκδήλωσης - γιορτής είναι η απενοχοποίηση του δημόσιου θηλασμού και η εξοικείωση της κοινωνίας με την εικόνα της θηλάζουσας μητέρας. Εξαιτίας της απομάκρυνσης των προηγούμενων γενεών από την πράξη του θηλασμού και της στέρησης, από την νέα γενιά, εικόνων θηλασμού, η σημερινή θηλάζουσα καλείται να αντιμετωπίσει μεταξύ άλλων και την προκατάληψη του δημόσιου θηλασμού...

Δυστυχώς ο κατ' οίκον περιορισμός κατά την διάρκεια της γαλουχίας, οδηγεί στην σύντομη διακοπή του θηλασμού και στην απομάκρυνση των μητέρων από αυτόν. Η νέα γενιά είναι μια γενιά με έντονη επαγγελματική και κοινωνική δραστηριότητα που καλείται να ανταπεξέλθει σε πολυποίκιλους ρόλους.

Η μητρότητα και ο θηλασμός δεν αποτελούν και δεν θα πρέπει να αποτελούν τροχοπέδη! Ως εκ τούτου, με την απενοχοποίηση, του δημόσιου θηλασμού, η μητέρα δε χρειάζεται να απαρνηθεί την επαγγελματική και την κοινωνική ζωή της ή να αποχωριστεί το παιδί της προκειμένου να ανταποκριθεί στις κάθε είδους υποχρεώσεις και ανάγκες της.

Σε αυτήν την τόσο δύσκολη περίοδο που υφίσταται η χώρα μας, οι εθελοντικές δράσεις αποτελούν φωτεινό οδηγό και δυναμώνουν τη ζωή μας.

Η Ομάδα Εθελοντών Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Κυκλάδων ευχαριστεί τα μέλη της που διοργάνωσαν, σε κάθε νησί την εκδήλωση, τον κόσμο για την στήριξή του και το Δίκτυο Δράσης για την Βρεφική και Παιδική Διατροφή IBFAN Ελλάδας για την υποστήριξη της δράσης μας, και φυσικά τους πολύτιμους χορηγούς, αρωγούς στις προσπάθειες της.