Ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Φρ. Βακόνδιος ενημέρωσε για τη διαδικασία πληρωμής των σχολικών καθαριστριών

Καταβάλλονται άμεσα τα δεδουλευμένα

  • Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου, 2017 - 06:17
  • /   Eνημέρωση: 20 Δεκ. 2017 - 22:00
  • /   Συντάκτης: Ελένη Λαμπράκη

Εγκρίθηκαν από το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ τα χρήματα για την πληρωμή των σχολικών καθαριστριών, με το προσωπικό των Σχολικών Επιτροπών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης να καταθέτει εντός λίγων ωρών τους μισθολογικούς πίνακες στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών, προκειμένου να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους αποδέκτες πριν το τέλος του χρόνου.

Την ανακοίνωση της αποδέσμευσης του ποσού από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης πραγματοποίησε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, Φραγκίσκος Βακόνδιος, στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, πριν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Δεδομένης της δημοσιότητας που είχε πάρει το θέμα μετά και από την δημόσια τοποθέτηση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου, τα αντανακλαστικά της Σχολικής Επιτροπής φάνηκε να λειτουργούν, καθώς η διαδικασία ολοκληρώθηκε εντός λίγων ορών.

Διαδικασίες λίγων ωρών για πληρωμή εντός του 2017

Με την ανακοίνωσή του ο κ. Βακόνδιος εξήγησε στο σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου τη διαδικασία που ακολουθείται για το σοβαρό θέμα των σχολικών καθαριστριών, δηλαδή την διάθεση των χρημάτων από το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. στις Σχολικές Επιτροπές και τη σχετική υποβολή των μισθολογικών καταστάσεων στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών, στο διάστημα των εννέα ημερών πριν την ημερομηνία πληρωμής τους.

Η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, όπως ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, ενημερώθηκε στις 15.00 το μεσημέρι της Δευτέρας για την έναρξη της διαδικασίας πληρωμής των σχολικών καθαριστριών νωρίτερα την ίδια ημέρα, για τη χρονική περίοδο Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. “Το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. έστειλε ήδη στην τράπεζα περίπου 316 συμβάσεις χρηματοδότησης για πληρωμή. Οι σχολικές επιτροπές μπορούν να ενημερωθούν για την πορεία καταβολής των ποσών επικοινωνώντας με το Τμήμα Οικονομικής Διαχείρισης στο λογιστήριο του Ιδρύματος”, σημείωσε.

Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, ξεκίνησε ο “αγώνας δρόμου” για τη δρομολόγηση των διαδικασιών, καθώς όπως ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Βακόνδιος, προκειμένου να γίνει η πληρωμή από την Ε.Α.Π. στις 27 Δεκεμβρίου, η διαδικασία έπρεπε να ολοκληρωθεί εντός της ημέρας, και συγκεκριμένα μέχρι το βράδυ έπρεπε να κατατεθεί ο μισθολογικός πίνακας των σχολικών καθαριστριών, με την έγκριση του οποίου θα πραγματοποιηθεί και η πληρωμή τους. Για την έγκαιρη και έγκυρη διαδικασία, καταλυτική υπήρξε η συνδρομή του Προϊσταμένου Υποστήριξης Νομικών Προσώπων, κ. Κώστα Βαμβακούση ο οποίος, όπως ενημέρωσε ο Αντιδήμαρχος, επιφορτίστηκε με την υποβολή των δικαιολογητικών εντός των διαθέσιμων ωρών.

Ο κ. Βακόνδιος δεν έκρυψε την επιθυμία του για εμπρόθεσμη υποβολή προκειμένου να πληρωθούν οι σχολικές καθαρίστριες, πόσο μάλλον σε περίοδο εορτών, αναφέροντας ότι από πλευράς Δήμου έχει γίνει ό,τι είναι δυνατόν. “Η πληρωμή δε θα γίνει για το Δεκέμβρη αλλά μόνο για το διάστημα Σεπτέμβρης – Οκτώβρης – Νοέμβρης, για το οποίο υπάρχουν οι σχετικές βεβαιώσεις καλής εκτέλεσης του καθαρισμού των σχολείων” διευκρίνισε, προσθέτοντας ότι οι σχολικοί τροχονόμοι θα πληρωθούν κανονικά.

Ο Αντιδήμαρχος ευχαρίστησε την Σχολική Επιτροπή

Σε επικοινωνία της Κοινής Γνώμης με τον κ. Βακόνδιο, ο ίδιος επιβεβαίωσε την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας, η οποία οφείλεται, όπως τόνισε, εξ’ ολοκλήρου στους υπαλλήλους της σχολικής επιτροπής. “Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους υπαλλήλους της Σχολικής Επιτροπής, την κα Μάρθα Λοπετζή και ιδιαίτερα τον κ. Κώστα Βαμβακούση”, δήλωσε λέγοντας ότι ο κ. Βαμβακούσης ήρθε στις σχολικές επιτροπές για να καταθέσει εγκαίρως τις λίστες μισθοδοσίας στην Ε.Α.Π. ώστε τέτοιες να πληρωθούν όλοι κανονικά. “Παρότι κι εμείς ενημερωθήκαμε τρεις η ώρα το μεσημέρι ότι το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. κατέθεσε τα χρήματα, ο Προϊστάμενος Υποστήριξης Νομικών Προσώπων ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμά μας ώστε να γίνουν όλες οι διαδικασίες και οι ενέργειες και να ολοκληρωθούν οι πληρωμές, σε τέτοιες χριστουγεννιάτικες μέρες”.

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών συμπλήρωσε ότι λόγω των εύλογων πιέσεων που υπήρξαν από μέρους των καθαριστριών, γινόταν καθημερινός έλεγχος στις ανακοινώσεις του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ., οπότε η ενημέρωση του προσωπικού υπήρξε άμεση. Δεδομένου όμως του διαστήματος των οκτώ ημερών που απαιτούνται μεταξύ ενημέρωσης της Ε.Α.Π. και της προκαθορισμένης ημερομηνίας πληρωμής, η οποία για το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης είναι η 27η Δεκεμβρίου λόγω αργίας της προηγουμένης, τα δικαιολογητικά έπρεπε να κατατεθούν εντός της ίδιας ημέρας με την ανακοίνωση.

“Δεν ξέρω αν άλλοι Δήμοι των Κυκλάδων το είδαν και το αντιλήφθηκαν εγκαίρως. Τουλάχιστον σε εμάς η πίεση λειτούργησε, οπότε 27 του μηνός θα κατατεθούν κανονικά οι αποδοχές” δήλωσε ο κ. Βακόνδιος, επισημαίνοντας ότι έχουν περαστεί στο σύστημα και οι σχολικοί τροχονόμοι οι οποίοι θα πληρωθούν κανονικά, ενώ η κατάθεση των μισθολογικών πινάκων για την πληρωμή του Δεκεμβρίου, θα γίνει στις 18 Ιανουαρίου.

Έφερε αποτέλεσμα η διαμαρτυρία

Αναφορικά με το δίκαιο αίτημα της καταβολής των δεδουλευμένων των σχολικών καθαριστριών, αξίζει να υπενθυμιστεί ότι ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου, Τήνου και Μυκόνου με δημόσια τοποθέτηση του πριν δύο ημέρες γνωστοποίησε, με κοινοποίηση και στην Περιφερειακή Αρχή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ότι από την αρχή του σχολικού έτους δεν είχε καταβληθεί ούτε ένα ευρώ από την έναρξη του σχολικού έτους από το Κράτος και το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ., σε συνολικά 9.500 εργαζόμενες στην καθαριότητα. Ζητήθηκε μάλιστα την άμεση ενεργοποίηση του Δήμου – Σύρου Ερμούπολης για άσκηση επιπλέον πίεσης, καθώς το αντίστοιχο κονδύλι είχε εγκριθεί ήδη από το Σεπτέμβριο.

Όπως αναφέρθηκε και στην επιστολή τους, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι σχολικές καθαρίστριες είναι υπεύθυνες για την εφαρμογή των βασικών κανόνων υγιεινής στους σχολικούς χώρους, εργάζονται πολλές ώρες καθημερινά με χαμηλή αμοιβή, την ώρα που το αρμόδιο Υπουργείο και το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. επιρρίπτουν εκατέρωθεν ευθύνες, αδιαφορώντας στην ουσία για τη διεκπεραίωση της πληρωμής τους.