Προσάραξη φορτηγού πλοίου ξένης σημαίας στο Τραγονήσι Μυκόνου

Διάσωση ναυαγών υπό δύσκολες συνθήκες

Στη Μύκονο προσάραξε το απόγευμα της Παρασκευής 22 Δεκεμβρίου το φορτηγό πλοίο “LITTLE SEYMA”, με 12 επιβαίνοντες, προκαλώντας την άμεση κινητοποίηση του Λιμενικού Σώματος, η οποία με τη συνδρομή ντόπιων ναυτικών και ψαράδων, πραγματοποίησε επιτυχή επιχείρηση διάσωσης παρά τις εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Το φορτηγό πλοίο σημαίας Παναμά, είχε αποπλεύσει από τη Ρωσία με προορισμό της Αμμόχωστο, περιείχε 2.700 tons φορτίου αλευριού “Sun Flower” και ακινητοποιήθηκε στη νήσο Τραγονήσι νοτιοανατολικά της Μυκόνου. Για την προσάραξη ενημερώθηκαν τις βραδινές ώρες οι Λιμενικές Αρχές Μυκόνου, Νάξου, Σύρου και Τήνου από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και η κινητοποίηση υπήρξε άμεση με προσπάθειες προσέγγισης αρχικά με πλοίο ανοικτής θαλάσσης καθώς και ρυμουλκό και στη συνέχεια με ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων έως και 11 μποφόρ, δεν κατέστη δυνατή η περισυλλογή των ναυαγών το βράδυ της Παρασκευής.

Δύσκολη η επιχείρηση απεγκλωβισμού

Κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού και το ρυμουλκό όχημα “ΧΡΗΣΤΟΣ XL” κατάφεραν και προσέγγισαν το πλοίο, ενώ απογειώθηκε ελικόπτερο τύπου Chinook του Στρατού Ξηράς από το αεροδρόμιο Μεγάρων με επτά στελέχη της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών της Πυρόσβεστικης (ΕΜΑΚ) και πέντε μέλη της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΜΥΑ), για τη διάσωση του 12μελούς πληρώματος αλλοδαπών του “LITTLE SEYMA” το οποίο είχε ήδη επιβιβαστεί σε σωσίβια πνευστή λέμβο και αποβιβαστεί σε βραχώδη κοντινή περιοχή.

Παρά το γεγονός ότι η επιχείρηση απεγκλωβισμού ξεκίνησε άμεσα από στελέχη της ΕΜΑΚ και με τη συνδρομή ελικοπτέρου της Πολεμικής Αεροπορίας, το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό λόγω των εξαιρετικά αντίξοων συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή, με βόρειους ανέμους εντάσεως 8 έως 9 μποφόρ. Η διάσωση πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια αλιευτικού και ταχύπλοου σκάφους ναυτικών και ψαράδων της Μυκόνου, οι οποίοι οδήγησαν τις Ειδικές Δυνάμεις του Λιμενικού και το ρυμουλκό στο σημείο της προσάραξης, όπου και κατάφεραν να απεγκλωβίσουν όλα τα μέλη του πληρώματος, τα οποία εν συνεχεία επιβιβάστηκαν στο ρυμουλκό “ΧΡΗΣΤΟΣ XL” και μεταφέρθηκαν στο νέο λιμάνι Μυκόνου για προληπτική παροχή πρώτων βοηθειών.

Η Λιμενική Αρχή Μυκόνου, η οποία διενεργεί την προανάκριση, έθεσε σε εφαρμογή το τοπικό σχέδιο αντιμετώπισης περιστατικού ρύπανσης. Στην περιοχή της προσάραξης έχουν καταπλεύσει αντιρρυπαντικό σκάφος του Λιμενικού και τα ρυμουλκά “ΧΡΗΣΤΟΣ XXII” και “ΧΡΗΣΤΟΣ XL” τα οποία προέβησαν στην πόντιση πλωτών φραγμάτων περιμετρικά του ναυαγίου. Παράλληλα σκάφος του Λιμενικού το οποίο μετέβη στην περιοχή εντόπισε μόνο μία λωρίδα ελαφριάς ρύπανσης στις βορειοανατολικές ακτές του Τραγονησίου. Παράλληλα, στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών και της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, διενέργησαν ελέγχους στο πλοίο και στην περιοχή του ναυαγίου. Τέλος, έχει ξεκινήσει και η απάντληση των καυσίμων του φορτηγού από ανάδοχη εταιρεία απορρύπανσης.

Άμεση ανταπόκριση της Δημοτικής Αρχής και του Λιμενικού Σώματος

Η Δημοτική Αρχή Μυκόνου παρακολούθησε στενά από το βράδυ της Παρασκευής την επιχείρηση διάσωσης των ναυαγών στο Τραγονήσι, με φυσική παρουσία του Δημάρχου Κωνσταντίνου Κουκά και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Μιλτιάδη Ατζαμόγλου στο Λιμεναρχείο Μυκόνου, όπου και γινόταν ο συντονισμός όλων των συναρμόδιων αρχών του νησιού καθώς και της προσπάθειας διάσωσης υπό τον Λιμενάρχη Μυκόνου Παναγιώτη Καραμήτσα, τον Υπολιμενάρχη Παναγιώτη Κατσάρα και τον Αξιωματικό ΛΣ Νικόλαο Ζυγούρη. Παράλληλα υπήρξε συνεχής επικοινωνία τόσο με το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής όσο και το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος. Ο Δήμος Μυκόνου μετά την περισυλλογή των ναυαγών και τη διακομιδή τους στο νέο λιμάνι του νησιού και την παροχή των πρώτων βοηθειών στο Κέντρο Υγείας του Νησιού το οποίο βρισκόταν σε επιφυλακή, φρόντισε για τη διαμονή και τη διατροφή τους, οι οποίοι φιλοξενήθηκαν στο κτίριο του παλαιού Λιμεναρχείου.

Τα εύσημα στους Μυκονιάτες ναυτικούς και ψαράδες

Με ευχαριστήρια επιστολή της, η Δημοτική Αρχή Μυκόνου ευχαρίστησε τους ντόπιους ψαράδες και ναυτικούς, των οποίων η συμβολή υπήρξε καθοριστική για την αίσια έκβαση της υπόθεσης:

“Η Δημοτική Αρχή Μυκόνου ευχαριστεί θερμά τους Μυκονιάτες ναυτικούς - ψαράδες για τη σημαντική τους συμβολή στη διάσωση των ναυαγών του φορτηγού πλοίου «LITTLE SEYMA» στο Τραγονήσι.

Τα αδέρφια Δημήτρης και Βαγγέλης Λυκούρης καθώς και ο Βαγγέλης Πολυκανδριώτης, με τα αλιευτικά σκάφη "ΔΥΟ ΑΔΕΡΦΙΑ" και το σκάφος "ΑΝΝΟΥΛΑ", έδωσαν πραγματική μάχη με τα κύματα και με αυτοθυσία, οδήγησαν την επίλεκτη ομάδα των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος στο σημείο όπου βρίσκονταν η σωστική λέμβος με το 12μέλες πλήρωμα του πλοίου.

Στα χνάρια των ηρώων προγόνων τους ναυτικών, αγνοώντας τους ανέμους 10 και 11 μποφόρ που έπνεαν στο σημείο, έδειξαν εμπράκτως την αγάπη των Μυκονιατών για την πατρίδα και τον συνάνθρωπο, στέλνοντας ένα ξεχωριστό μήνυμα αγάπης τις Άγιες ημέρες των Χριστουγέννων.

Το παράδειγμά τους αναδεικνύει τις αξίες και τα ιδανικά με τα οποία μεγάλωσαν γενιές και γενιές Μυκονιατών, το φιλότιμο, την φιλοπατρία και την ανιδιοτέλή αγάπη προς τον συνάνθρωπο.

Η πράξη τους αυτή ας γίνει οδηγός ζωής για όλους μας και κυρίως για τη νέα γενιά.

Οι Μυκονιάτες απέδειξαν για ακόμη μια φορά, ότι όταν οι Έλληνες είναι ενωμένοι και εργάζονται για έναν κοινό σκοπό, μπορούν να κάνουν θαύματα!

Ένα τέτοιο μικρό θαύμα ήταν και η σημερινή διάσωση των ναυαγών στο Τραγονήσι, ανατολικά της Μυκόνου.”