Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου

Τα παιδιά συναντούν το Γιαννούλη Χαλεπά

  • Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου, 2018 - 09:51

Το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΧΑΛΕΠΑΣ του Δήμου Τήνου στα πλαίσια των εκδηλώσεων και δράσεων του ΕΤΟΥΣ ΧΑΛΕΠΑ συμπεριέλαβε σε αυτές, πρόταση μαθητείας της εκπαιδευτικού-εικαστικού Αναστασίας Χατζίρη, για τα παιδιά των Δημοτικών Σχολείων της Τήνου, με σκοπό να συμμετέχουν με βιωματικές δράσεις εικαστικών ( ζωγραφική, γλυπτική, σχέδιο, φωτογραφία, video ), θεάτρου, ποίησης, πεζογραφίας, παραμυθιού, ιστορίας, σε χώρους των σχολείων τους, κατά τη διάρκεια του σχολικού προγράμματος, με στόχο να γνωρίσουν την τέχνη του ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ ΧΑΛΕΠΑ, ως θεατές και ως δημιουργοί.

    Τα παιδιά συνεργάζονται με ομαδικό και δημιουργικό πνεύμα προκειμένου να ζήσουν μια κοινή εμπειρία. Άλλοι μαθητές εμπνεόμενοι από τα έργα του Χαλεπά ζωγραφίζουν, άλλοι δημιουργούν με πηλό τα δικά τους έργα, άλλοι γράφουν το δικό τους παραμύθι και ιστορία, άλλοι δραματοποιούν την ιστορία τους, άλλοι επισκέπτονται τα έργα του καλλιτέχνη στον Πύργο και το Ι.ΤΗ.Π., τα φωτογραφίζουν, κάνουν την αφήγησή τους. Άλλοι χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες σαν έκφραση τέχνης. Το κάθε σχολείο επιλέγει και συμμετέχει, με όποια δράση επιθυμεί.

   Η δράση αυτή τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και έχει τη σύμφωνη γνώμη του Σχολικού Συμβούλου της 3ης Περιφέρειας Δημοτικής Εκπαίδευσης Ν. Κυκλάδων, Κων/νου Κλουβάτου. Το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου με επιστολή προς τα Δημοτικά μας Σχολεία, καλεί τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν στο ΕΤΟΣ ΧΑΛΕΠΑ, με το θέμα: ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΥΝΑΝΤΟΥΝ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ ΧΑΛΕΠΑ, που επιμελώς αναλύεται στην υιοθετηθείσα  πρόταση, την οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν, σαν βάση του προγράμματος που θα καταρτίσουν  οι Σύλλογοι Διδασκόντων. Ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου, Εμμανουήλ Σώχος επισκέφθηκε τους Δ/ντές των σχολείων μας, οι οποίοι, μετ’  ενθουσιασμού υποστηρίζουν τη δράση και γι αυτό τους οφείλονται άπειρες ευχαριστίες.

   Το ΕΤΟΣ ΧΑΛΕΠΑ ξεκινά τη δράση του στα Δημοτικά Σχολεία του νησιού μας, τον Ιανουάριο 2018 και κλείνει με το πέρας του σχολικού έτους. Στη διάρκειά του όλες οι εργασίες των μαθητών θα καταγραφούν σε 15λεπτα video η powerpoint και θα παρουσιάζουν συνοπτικά-αντιπροσωπευτικά τον τρόπο που εκφράστηκαν τα παιδιά. Επιτροπή από πνευματικούς και εικαστικούς συμπολίτες μας θα αναδείξουν το 1ο, 2ο, 3ο, 4ο και 5ο βραβευόμενο Δημοτικό Σχολείο. Στις αρχές Ιουνίου 2018 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση ( ανοικτή για το κοινό ), για τον ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ ΧΑΛΕΠΑ, με τις δράσεις συνολικά των παιδιών ( προβολή όλων των εργασιών, video, κ.λ.π. ). Σε όλα τα παιδιά που θα συμμετάσχουν θα δοθεί αναμνηστικό δίπλωμα συμμετοχής ΕΤΟΥΣ ΧΑΛΕΠΑ.