Ευλογία της πρωτοχρονιάτικης πίτας για τους συνεργούς της στο έργο της διακονίας στη Σύρο και ομιλία του διακεκριμένου Επιστήμονα Στέφανου Χανδακά με θέμα την υπογεννητικότητα

Η Ιερά Μητρόπολη Σύρου τίμησε τους συνεργάτες της

Την ευγνωμοσύνη της προς το σύνολο των καλών συνεργών της στο έργο της διακονίας στο νησί της Σύρου, χωρίς τους οποίους δεν θα ήταν εφικτό ό,τι συντελείται σήμερα με κόπο, μόχθο, δυσκολίες αλλά και πολλές χαρές στον ευλογημένο αυτό τόπο, εξέφρασε η Ιερά Μητρόπολη Σύρου, δια στόματος του Ποιμενάρχη μας κ. Δωροθέου Β’.

Η πανηγυρική εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας προς τιμήν των συνεργατών της Ιεράς Μητρόπολης στην έδρα της, τη Σύρο, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στον Πολυχώρο «PLAZA», παρουσία του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργου Μαραγκού, εκπροσώπων του Δήμου, του στρατού, των σωμάτων ασφαλείας, καθώς και τοπικών συλλόγων και φορέων.

Άξιοι «συμπλωτήρες» στο δύσκολο ταξίδι μας

Στον χαιρετισμό του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος Β’ μίλησε για τις ιδιοτροπίες και τις ιδιαιτερότητες της σημερινής εποχής, όπου είναι επιτακτική η ανάγκη στήριξης του διπλανού μας. «Είναι μια εποχή, που η εκκλησία χρειάζεται να δίνει τη μαρτυρία της κάθε μέρα στον κόσμο, προκειμένου να του προσφέρει ελπίδα, θάρρος και κουράγιο» ανέφερε χαρακτηριστικά, καθιστώντας γνωστό πως, η Ιερά Μητρόπολη, διασπασμένη και διασκορπισμένη στα 12 νησιά ευθύνης, καταφέρνει, παρόλες τις δυσκολίες, να ανταποκρίνεται στο έργο της, χάρη στους καλούς, φιλότιμους και ευσυνείδητους συνεργάτες της, τους οποίους χαρακτήρισε «συμπλωτήρες» σε αυτό το απαιτητικό ταξίδι. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε προς όλους τους κληρικούς της Μητρόπολης, που σηκώνουν μαζί το βαρύ σταυρό της διακονίας και της διαποίμανσης, σεβόμενοι τον επίσκοπό τους, αγαπώντας τους ανθρώπους και προσπαθώντας να τους στηρίξουν στις καθημερινές ανάγκες τους.

Πρόσθεσε μάλιστα πως μέριμνα της Μητρόπολης είναι η χειροτονία νέων κληρικών, οι οποίοι θα διαποιμαίνουν έστω και το πιο μικρό χωριό των νησιών, καθώς οι ανθρώπινες ψυχές θα πρέπει να διαφυλαχτούν από την εκκλησία ως ένα πολύτιμο μαργαριτάρι. «Στην προσπάθειά μας αυτή, χειροτονούμε νέους κληρικούς και ευχαριστούμε το Θεό που τα τελευταία χρόνια, νέα παιδιά με χαρίσματα, ευγένεια, πολιτισμό, υπακοή και ταπεινό φρόνημα έχουν έρθει στο ωμοφόριό μας, χειροτονήθηκαν και αρχίζει έτσι να γίνεται μια πνευματική αναγέννηση και ζύμωση, που δίνει τη διάσταση του αύριο μέσα στο λειτουργικό χώρο», τόνισε ο Σεβασμιώτατος.

Δομές αγάπης και ζεστασιάς

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο Γηροκομείο της Ιεράς Μητροπόλεως, το οποίο λειτουργεί επί 40 χρονιά στην περιοχή Τάλαντα. «Καταβάλλουμε μεγάλο αγώνα και προσπάθεια να αγκαλιάσουμε εκείνους τους ανθρώπους σαν να είναι γονείς μας, να τους στηρίξουμε, να τους δώσουμε τη χαρά και το χαμόγελο που έχει ανάγκη ο άνθρωπος στο γέρμα της ζωής του, ώστε να μην αισθανθεί μόνος, αποκομμένος και αποξενωμένος από την οικογενειακή ζεστασιά». Όπως τόνισε, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ίδρυμα, το προσωπικό δίνει τον καλύτερο εαυτό του, προκειμένου να προσφέρει ζεστασιά και αγάπη σε αυτούς τους ανθρώπους.

Αξιόλογο χαρακτήρισε και το έργο του Παιδικού Σταθμού «Η Παλάμη του Θεού», που λειτουργεί επί 12 χρόνια ως πρότυπο σχολείο στην Ιερά Μονή της Αγίας Βαρβάρας στο Κίνι. Εκεί τα παιδιά έχουν προλαμβάνουσες παραστάσεις για το αύριο, οι οποίες είναι ζυμωμένες με τη μόρφωση, την αγάπη για την εκκλησία, την πίστη και την παράδοση και το σεβασμό στην οικογένεια. Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε από καρδιάς τον Διευθυντή του Εκπαιδευτηρίου, Πρωτοπρ. Φλαβιανό Αλμπέσκου, το διδακτικό προσωπικό, καθώς και τον ευεργέτη της Ιεράς Μητρόπολης, κ. Αθανάσιο Μαρτίνο για τις γενναιόδωρες χορηγίες του.

Ο κ. Δωρόθεος Β’ δεν παρέλειψε να αναφερθεί επίσης στον Ραδιοφωνικό Σταθμό, το Βιβλιοπωλείο «Θεογνωσία», το Σχολείο Γονέων που στηρίζει τα νέα ζευγάρια και την οικογένεια, στους Κύκλους Μελέτης της Αγίας Γραφής, στα κατηχητικά σχολεία και τις νεανικές ομάδες, τονίζοντας ότι όλα αυτά αποτελούν τη χαρά του Επισκόπου.

Συγκινημένος από την αθρόα προσέλευση των συνεργατών και των φίλων της Ιεράς Μητρόπολης στη χθεσινή εκδήλωση, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε από καρδιά όλους αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι αποτελούν «στηρίγματα» και καθημερινή «ανάσα» στις δυσκολίες και τις ανάγκες που μέρα με τη μέρα αυξάνονται.

Τέλος, μίλησε για τον Έρανο Αγάπης και Φιλαδελφείας της Μητρόπολης, μέσω του οποίου ενισχύεται το φιλανθρωπικό έργο και το ταμείο της, χάρη στις εισφορές των πιστών αλλά και των επωνύμων και ανωνύμων ευεργετών από την Αθήνα και άλλες περιοχές. Ο απολογισμός του πνευματικού, ποιμαντικού και φιλανθρωπικού έργου της Ιεράς Μητρόπολης για το έτος 2017 τυπώθηκε και διανεμήθηκε σε όλους τους παρευρισκόμενους.

Απονομή Μεταλλίου στους Συλλόγους Πολυτέκνων και Τριτέκνων

Στη συνέχεια της εκδήλωσης, ο λόγος δόθηκε στο διακεκριμένο Συριανό Επιστήμονα Στέφανο Χανδακά, Λέκτορα της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και Επιστημονικό Συνεργάτη του Πανεπιστημίου "ΜΗΤΕΡΑ" ο οποίος ανέπτυξε το θέμα της υπογεννητικότητας. Στο πλαίσιο αυτό, η Ιερά Μητρόπολη τίμησε με το μετάλλιό τους το Σύλλογο Τριτέκνων Κυκλάδων και το Σύλλογο Πολυτέκνων Σύρου, οι οποίοι, εις πείσμα των καιρών και των οικονομικών δυσκολίων δεν επιτρέπουν την υπογεννητικότητα να αυξάνεται στην πατρίδα μας, αλλά φέρουν παιδιά στον κόσμο και με τα πρόσωπά τους δίνουν ελπίδα για το αύριο. Τα μετάλλια παρέλαβαν οι πρόεδροι των Συλλόγων, Θωμαή Παραβάλου και Γεώργιος Αρμακόλας, αντίστοιχα.

Αμέσως μετά, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος ευλόγησε την πρωτοχρονιάτικη πίτα, την οποία έκοψε, κατά το έθος, μαζί με τη θυγατέρα του κ. Χανδακά, Αλεξάνδρα και άλλα παριστάμενα παιδιά, στα οποία και μοιράστηκαν δώρα τόσο από την Ιερά Μητρόπολη, όσο και από τον επιχειρηματία κ. Νίκο Κουμαριανό.