Διεθνές Συνέδριο για τις Έξυπνες Πόλεις και τα Έξυπνα Νησιά

Βιώσιμη ανάπτυξη μικρών πόλεων και νησιών

Διήμερο συνέδριο πραγματοποιείται σήμερα και αύριο με κεντρικό θέμα την “έξυπνη” βιωσιμότητα μικρών πόλεων και νησιών, με τη συμμετοχή διεθνώς καταξιωμένων ομιλητών στο χώρο της ενέργειας και της ανάπτυξης.

Άξονες του συνεδρίου η διάκριση των ρόλων (κράτος, δήμοι, επιχειρήσεις, ενώσεις πολιτών, πανεπιστήμια) και η παρουσίαση του πολύπλοκου χάρτη της τεχνικής και οικονομικής υποστήριξης που μπορούν να έχουν οι μικρές και μεσαίες πόλεις και τα νησιά από τα εθνικά και Ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά μέσα και προγράμματα.

Σκοπός του συνεδρίου, που συνδιοργανώνεται από το Ενεργειακό Γραφείο Αιγαίου, το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων Δάφνη και το δημοσιογραφικό portal για την ενέργεια Energypress, είναι να παρουσιαστούν οι τελευταίες εξελίξεις στις υποστηρικτικές πολιτικές, παραδείγματα και καλές πρακτικές απ’ όλη την Ευρώπη και τρόποι για τη χρηματοδότηση των έργων.

Πολιτικές Πρωτοβουλίες για Έξυπνες Πόλεις και Νησιά

Στο διήμερο συνέδριο θα παρουσιαστούν μία σειρά θεματικών ενοτήτων και μεμονομένων θεμάτων και συγκεκριμένα, στην ενότητα των “Πολιτικών Πρωτοβουλιών”, θα παρουσιαστεί η πρωτοβουλία “Smart Cities and Communities”, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας, για τις δυνατότητες χρηματοδότησης έργων που ενσωματώνουν ενέργεια, μεταφορές και τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών.

Ο διαχειριστής του Δικτύου ΔΑΦΝΗ, Κώστας Κομνηνός, θα παρουσιάσει την πρωτοβουλία “Smart Islands Initiave” για τα Έξυπνα Νησιά, όπου μέσω ολοκληρωμένων βιώσιμων λύσεων, που αξιοποιούν στο έπακρο τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των νησιωτικών περιοχών, επιδιώκεται η βελτίωση της ζωής των κατοίκων τους.

Ταυτόχρονα υπογραμμίζεται ο ρόλος των νησιών στην επιτάχυνση της μετάβασης της Ευρώπης στην οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, ενώ παράλληλα παρουσιάζονται από την Ευρωπαϊκή Σύμπραξη για την Καινοτομία επιλεγμένες μελέτες περιπτώσεων μικρών πόλεων και νησιών που επένδυσαν στην καθαρή ενέργεια, την έξυπνη ηλεκτροκίνηση και την ανάπτυξη ευφυών εργαλείων και υπηρεσιών.

Νέες Τεχνολογίες για την Κύθνο και άλλες πέντε ελληνικές πόλεις

Στη θεματική ενότητα των τεχνολογιών, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Νικόλαος Χατζηαργυρίου, στο πλαίσιο της ανάδειξης των νησιωτικών προορισμών ως υποδείγματα για τις τεχνολογίες αιχμής, τη βιώσιμη ενέργεια, τα έξυπνα δίκτυα, την αποθήκευση και τη διαχείριση της ζήτησης, θα αναφερθεί και στο παράδειγμα της Κύθνου και τις ενέργειες βελτίωσης της ποιότητας ζωής του τοπικού πληθυσμού μέσω της αυξημένης διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Θα παρουσιαστούν επίσης ο νέος Ψηφιακός Ενεργειακός Καταναλωτής και η νέα δομή των εταιρειών ενέργειας, όπως προκύπτει από τις ανάγκες της ψηφιακής εποχής, το έργο Data4action για τα πρότυπα και τις συμφωνίες μακροπρόθεσμης συνεργασίας για την ανάπτυξη δώδεκα περιφερειακών παρατηρητηρίων που αντιπροσωπεύουν περισσότερους από πέντε χιλιάδες δήμους και το έργο “Savon Campus Smart Polygeneration Microgrid”, για την έξυπνη διαχείριση δικτύων για τη βέλτιστη εκμετάλλευση των ΑΠΕ και το πως τα εργαλεία σχεδιασμού μπορούν να αποτελέσουν το πρώτο βήμα προς την αποκεντροποίηση των συστημάτων ψύξης-θέρμανσης στον αστικό χώρο.

Θα τεθούν τα πρώτα βήματα και ο σχεδιασμός πέντε ελληνικών πόλεων για ένα έξυπνο βιώσιμο μέλλον, με τις τεχνολογίες που απαιτούνται, τη διαθέσιμη χρηματοδότηση, τον τρόπο διαχείρισής τους και την τοπική συμμετοχή.

Ενεργειακές Κοινότητες και χρηματοδοτικά εργαλεία

Στη δεύτερη μέρα του συνεδρίου θα παρουσιαστεί το Σχέδιο Νόμου για τις Ενεργειακές Κοινότητες από το Γενικό Γραμματέα Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών Μιχάλη Βερροιόπουλο, καθώς και η δυνατότητα συγχρηματοδότησης των νησιών από την Ευρωπαϊκή Ένωση για έξυπνες ενεργειακές επενδύσεις ηλεκτρικών δικτύων, υδάτων και υπηρεσιών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής. Στη συνέχεια ο Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης, πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων θα παραθέσει επιδοτήσεις μελετών που πραγματοποίησε το Ταμείο για την Ανάπτυξη Ενεργειακών Έργων σε Δήμους και τα πρότυπα έργα Δημοτικού Φωτισμού.

Τέλος θα παρουσιαστούν το πρόγραμμα Υποστήριξης Αστικών Επενδύσεων, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ο Ευρωπαϊκός Συμβουλευτικός Κόμβος Επενδύσεων για Ενεργειακά Έργα Έξυπνης Ανάπτυξης καθώς και οι πρακτικές απομείωσης του κινδύνου της ενεργειακής αποδοτικότητας και η δομή μείωσης του ρίσκου στην επιστροφή των κεφαλαίων, ειδικά σε έργα ενεργειακής αποδοτικότητας στο δημόσιο τομέα και επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το μήνυμα του προέδρου του Δικτύου ΔΑΦΝΗ Γ. Ηλιού

Με δήλωση του στην “Κοινή Γνώμη” ο πρόεδρος του Δικτύου Αειφόρων Νήσων ΔΑΦΝΗ και Αντιδήμαρχος Κύθνου, Γιώργος Ηλιού, υπογράμμισε το ενδιαφέρον και τη σπουδαιότητα του συνεδρίου, εστιάζοντας στην παρουσίαση του κ. Κομνηνού για τα “Έξυπνα Νησιά” με συντονιστή το ΔΑΦΝΗ, μέσω της οποίας θα αναδειχθεί το πλούσιο δυναμικό που παρουσιάζουν τα νησιά για βιώσιμη τοπική ανάπτυξη και τα εργαλεία εκείνα που μπορούν να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ τόνισε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Νησιωτικής Αυτοδιοίκησης.

Σχολιάζοντας το παράδειγμα της Κύθνου, υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα νησί το οποίο κάνει ήδη σημαντικά βήματα με το σχεδιασμό και την υλοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών, στο πλαίσιο Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και συγκεκριμένα του WiseGRID στο επόμενο διάστημα, αλλά και σχεδίων της Δημοτικής Αρχής για το Master Plan της Κύθνου ως έξυπνο νησί, με τη στήριξη του Δικτύου Δάφνη ώστε η Κύθνος να αναδειχθεί σε παραδειγματικό τόπο και για άλλα νησιά εντός και εκτός Ελλάδας.