Περιβαλλοντική ασέλγεια στον Γαλησσά

Η ικανοποίηση που εξέφρασε, μέσω των σχετικών δημοσιοποιήσεων, η Δημοτική Αρχή Σύρου-Ερμούπολης, για τον καθαρισμό της ακτής του Γαλησσά, αφορούσε στην μία πλευρά της συνολικής εικόνας, καθώς στην άλλη υπάρχει η καταστροφή των αρμυρικιών, που τραυματίστηκαν ανεπανόρθωτα από την μηχανική παρέμβαση στην παραλία.

Ο καθαρισμός της παραλίας του Γαλησσά, παρουσιάστηκε ως υλοποίηση ενός πάγιου αιτήματος της Τοπικής Κοινότητας, των λουομένων και των κατοίκων, όπως υποστηρίζει ο Δήμος, χωρίς να αναφέρεται η επιχειρηματική εξυπηρέτηση στελεχών της Δημοτικής Αρχής.

Πέραν της αναγκαιότητας της συγκεκριμένης ενέργειας, αυτό που έπληξε για ακόμα μία φορά στον Γαλησσά, μετά την περυσινή εκρίζωση των σκίνων, (υπόθεση που βρίσκεται σε δικαστική διαδικασία),  είναι η περιβαλλοντική ασέλγεια στα αρμυρίκια της περιοχής, στα οποία προκλήθηκε καταστροφή.

Όσο και αν σε αντιδράσεις πολιτών, υπήρξε χλευασμός εκ μέρους Αντιδημάρχου, περί περιβαλλοντικών ευαισθησιών, υποστηρίχθηκε ότι υπήρξε αδειοδότηση από τη Δασική Υπηρεσία για κλάδεμα των εν λόγω δέντρων, για την ασφάλεια των λουομένων.

Μόνο που όπως γίνεται αντιληπτό και στην φωτογραφική αποτύπωση, τα δέντρα όχι μόνο δεν κλαδεύτηκαν, αλλά αντιθέτως σκίστηκαν και έσπασαν, χωρίς να υπάρξει η παραμικρή μέριμνα προστασίας τους.

Στην ανακοίνωση του Δήμου αναφέρεται ότι «Ο καθαρισμός αυτός αναβαθμίζει περιβαλλοντικά την παραλία και την βελτιώνει ως ένα από τα βασικά τουριστικά «προϊόντα» του νησιού μας… Στην Σύρο ήρθε για πρώτη φορά πιλοτικά προκειμένου να εξεταστεί η αποτελεσματικότητα του έργου του.

Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και η εικόνα της ακτής αλλάζει όψη προς το καλύτερο και γίνεται πιο ελκυστική».

Ίσως οι ιθύνοντες του Δήμου θα πρέπει να επαναδιατυπώσουν ότι η εν λόγω ενέργεια τους προκάλεσε, παράλληλα με τον καθαρισμό, περιβαλλοντική υποβάθμιση. Ότι η περιβαλλοντική τους αδιαφορία δεν αποτελεί στοιχείο αποτελεσματικότητας, μίας πιλοτικής εφαρμογής. Ότι όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, το αποτέλεσμα είναι τραγικό, γιατί η εικόνα των δέντρων αλλάζει όψη προς το χειρότερο και γίνεται πιο αποκρουστική.