Δράσεις καθαρισμού και καλλωπισμού σε ακτές του Δημοτικού Διαμερίσματος Ποσειδωνίας, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος

Η Ποσειδωνία «καθάρισε»

Μία «αγκαλιά» έγινε και φέτος η μεγάλη οικογένεια του Δημοτικού Διαμερίσματος της Ποσειδωνίας, η οποία ένωσε τις δυνάμεις της με φίλους και εθελοντές από όλη τη Σύρο, με στόχο να εκφράσουν από κοινού τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες τους, αλλά και την αγάπη τους για τον φυσικό πλούτο του νησιού μας.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποσειδωνίας «Ο Ποσειδών», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βάρης «Η Πανάχραντος», ο Επιμορφωτικός Φιλοτεχνικός Σύλλογος «Ο Φοίνικας Σύρου» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Φίλων Μέγα Γιαλού» πραγματοποίησαν χθες εργασίες καθαρισμού και καλλωπισμού στην παράκτια ζώνη των χωριών τους.

Την πρωτοβουλία υποστήριξε, όπως κάθε χρόνο, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, παρέχοντας στους φορείς τον κατάλληλο εξοπλισμό για τον καθαρισμό των παραλιών και διαθέτοντας οχήματα για τη συλλογή και μεταφορά των απορριμμάτων.

Ποσειδωνία

Στην παραλία των Αγκαθωπών ανέλαβαν δράση μέλη της Τοπικής Κοινότητας της Ποσειδωνίας, του Λαογραφικού – Χορευτικού Ομίλου «η σοφία της παράδοσης», του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΟΤΕ ν. Κυκλάδων, του Φυσιολατρικού και Ερασιτεχνικού Ομίλου Αλιέων Ποσειδωνίας, καθώς και ναύτες από την Προκεχωρημένη Ναυτική Βάση Σύρου. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε υποβρύχιος καθαρισμός από το Τμήμα Ιστιοπλοΐας του Ναυτικού Ομίλου Σύρου και τους αυτοδύτες του «Salt Waters Divers», του Νίκου Κουμαριανού, ενώ ασβεστώθηκαν τοιχία κατά μήκος του δρόμου από την παραλία Φετουρή έως την παραλία των Αγκαθωπών.

Βάρη

Μεγάλη ήταν η παρέα και στην παραλία της Βάρης, όπου συνεργάστηκαν μέλη της Δημοτικής Κοινότητας, του τοπικού πολιτιστικού Συλλόγου, του Ερασιτεχνικού Αλιευτικού Ομίλου Βάρης «Η Φάμπρικα» και του Συλλόγου Ηπειρωτών Σύρου. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε καθαρισμός βυθού στο Αχλάδι από το Τμήμα Καταδύσεων Υποβρύχιου Ψαρέματος του Ν.Ο.Σ. μαζί με αυτοδύτες του «Syros Diving Center» του Γιώργου Ρουσσουνέλου.

Φοίνικας

Εξίσου δραστήρια ήταν και η οικογένεια του Φοίνικα, η οποία φύτεψε, καθάρισε και έβαψε. Συγκεκριμένα, η Τοπική Κοινότητα Φοίνικα, ο Επιμορφωτικός Φιλοτεχνικός Σύλλογος Φοίνικα και μέλη του Συλλόγου Επαγγελματιών του χωριού φύτεψαν αρμυρίκια στην περιοχή «Ψαχνό», εκεί όπου έχουν τοποθετηθεί παγκάκια και ένα τραπεζάκι για τον κόσμο. Τα δεντράκια ήταν μια προσφορά κατοίκων του Φοίνικα, οι οποίοι μάλιστα προθυμοποιήθηκαν να τα ποτίζουν. Επιπροσθέτως, πραγματοποιήθηκε καθαρισμός και «φρεσκάρισμα» των τοιχίων και των μαύρων κολώνων από την παραλία έως τη Μαρίνα. Τα χρώματα προσέφερε το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου, ενώ πολύτιμη ήταν και η βοήθεια φίλων του Φοίνικα, οι οποίοι τον επισκέπτονται κάθε χρόνο με τα σκάφη τους και προσέφεραν με μεγάλη χαρά προσωπική εργασία.

Αμπέλα - Ποσειδωνία

Στον καθαρισμό της «Αμπέλας» αφοσιώθηκαν αυτή τη χρονιά τα μέλη του Συλλόγου Πελοποννησίων Σύρου, που κατά το παρελθόν, προσέφεραν εθελοντική εργασία στην παραλία Βούλγαρη. Ωστόσο, η συγκεκριμένη ακτή, μαζί και με τις ακτές Γαλησσά και Κόμητου καθαρίστηκαν πρόσφατα με ειδικό μηχάνημα, το οποίο μίσθωσε ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Για το λόγο αυτό, τόσο η παραλία Βούλγαρη, όσο και το Κόμητο δε συμπεριλήφθηκαν στο φετινό πρόγραμμα των φορέων της Ποσειδωνίας.

Τέλος, την παραλία του Μέγα Γιαλού καθάρισαν μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Φίλων του χωριού.

Μελλοντικός στόχος ο εμπλουτισμός των δράσεων

Σε δηλώσεις του στην «Κοινή Γνώμη» ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποσειδωνίας, Δημήτρης Νταλαχάνης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θερμή ανταπόκριση των φορέων στην ετήσια πρόσκληση του Δημοτικού Διαμερίσματος.

Όπως τόνισε, στόχος των διοργανωτών συλλόγων είναι ο εμπλουτισμός των δράσεων που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, όπως περισσότερα βαψίματα και αποψιλώσεις χόρτων. «Τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τις φωτιές είναι πολύ σημαντικά για εμάς, γιατί είμαστε παθόντες και θα πρέπει να ενεργήσουμε όλοι μαζί, όχι μόνο οι φορείς αλλά και όσοι έχουν τα σπίτια τους και την υποχρέωση ηθική και νομική να κάνουν καθαρισμό στα οικόπεδα τους, κάτι το οποίο δυστυχώς δε γίνεται», ανέφερε χαρακτηριστικά. Με τη σειρά του, ευχαρίστησε τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για τη χορηγία υλικών, εργαλείων και τη διάθεση του προσωπικού του, προκειμένου η Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού, που έχει καταστεί πλέον θεσμός σε Ποσειδωνία, Φοίνικα, Βάρη και Μέγα Γιαλού να στεφθεί και πάλι με απόλυτη επιτυχία.