Στάχτη και θάνατος

Σε εθνικό πένθος βύθισαν την χώρα οι φονικές πυρκαγιές της Αττικής, με την απώλεια δεκάδων ανθρώπινων ζωών.

Ο θρήνος πνιχτός μέσα στα αποκαΐδια, θάβεται στις στάχτες των πυρκαγιών που σκόρπισαν τον θάνατο, παίρνοντας ζωές και περιουσίες.

Η θλίψη απλώθηκε πάνω από την χώρα, για το μέγεθος της καταστροφής που μετριέται σε ανθρώπινες ζωές.

Οι φλόγες τρομακτικές κατέκαψαν την πρωτεύουσα, όμως η γκρίζα πραγματικότητα της επόμενης μέρας ήρθε ακόμα τρομακτικότερη, καθώς άρχισε η μακάβρια πρόσθεση στον κατάλογο των θυμάτων.

Μία καταστροφή που έδωσε την ευκαιρία στον κόσμο να συσπειρωθεί γύρω από τον πόνο της απώλειας και να μοιραστεί σιωπηρά την απόγνωση.

Δεν έλειψαν βέβαια, όπως άλλωστε δεν λείπουν ποτέ και οι παραφωνίες, που επιχειρούν να μετατρέψουν τον λυγμό σε τσιφτετέλι, χρησιμοποιώντας τους απανθρακωμένους σωρούς και τα σπαράγματα εστιών για μικροπολιτικές ωφέλειες.

Οι 14 ταυτόχρονες εστίες φωτιάς, σε τρία παράλληλα μέτωπα στην Ανατολική Αττική, μόνο τυχαίες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν, όμως οι συσχετισμοί του γεγονότος με κάθε είδους συμφέροντα θα ακολουθήσουν, όπως και η κριτική για τις κρατική επάρκεια και η αποδόσεις ευθυνών σε ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς οφείλουν να ακολουθήσουν σε εύλογο χρόνο, αφήνοντας τώρα χώρο να επικρατήσει η νηφαλιότητα και να χωνευτεί ο πόνος.

Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων

Καμία ενημέρωση δεν είναι ασφαλής όσον αφορά στον αριθμό των νεκρών που άφησαν πίσω τους οι καταστροφικές πυρκαγιές, καθώς η τραγωδία δείχνει να μην έχει τέλος, αφού ο μέχρι τώρα απολογισμός ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών στους 76, μεταξύ των οποίων και παιδιά και των τραυματιών στους 187, εκ των οποίων οι 164 είναι ενήλικες και 23 είναι παιδιά, ενώ σε άνω των 100  ανέρχεται ο αριθμός των αγνοούμενων.

Χαρακτηριστική η αναφορά της εκπροσώπου τύπου της Πυροσβεστικής, Σταυρούλας Μαλλίρη, ότι η ταχύτητα της φωτιάς εξαπλώθηκε αστραπιαία με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να μην προλάβουν να σωθούν αν και βρισκόντουσαν μόλις λίγα μέτρα από τη θάλασσα ενώ κάποιοι άλλοι είχαν εγκλωβιστεί μέσα στα σπίτια τους.

Η ένταση του ανέμου, με ριπές που έφθαναν τα 9 Bf, όπως και η ταχύτητα εξάπλωσης της πυρκαγιάς ήταν τα στοιχεία εκείνα που προκάλεσαν την γρήγορη επέκταση της ακόμα και εντός του αστικού ιστού, αποκλείοντας τη διαφυγή των κατοίκων προς την θάλασσα, παρόλο που βρισκόταν σε κοντινή απόσταση.

Η Αστυνομία και η Πυροσβεστική συνεχίζουν το έργο της καταγραφής, ενώ γίνονται συνεχείς εκκλήσεις για ενημέρωση των υπηρεσιών σχετικά με τους αγνοούμενους.

Κρατική κινητοποίηση

Σύμφωνα με την ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, πέραν της επιχείρησης πυρόσβεσης εξελίχθηκε και ένα παράλληλο σχέδιο έκτακτης ανάγκης με κινητοποίηση του υπουργείου Εσωτερικών και της Αστυνομίας, αλλά και των υπουργείων Υγείας, Μεταφορών, Άμυνας, Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος, καθώς και της Περιφέρειας Αττικής.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν όλες οι διαθέσιμες μονάδες του υπουργείου Υγείας στο Λεκανοπέδιο Αττικής και βρίσκονταν διαρκώς διαθέσιμα 38 ασθενοφόρα, 4 κινητές μονάδες και 2 ειδικές μονάδες αντιμετώπισης καταστροφών.

Σκάφη του Λιμενικού και Μονάδα Υποβρύχιων Αποστολών χτενίζουν τις ακτές για εύρεση τυχόν εγκλωβισμένων, ενώ μέχρι στιγμής έχουν απεγκλωβίσει συνολικά 715 άτομα, κυρίως από την περιοχή Μάτι. Συνολικά κινητοποιήθηκε το σύνολο των σκαφών του Λιμενικού, 12 στον αριθμό, αλλά και 30 ιδιωτικά σκάφη που συνέδραμαν στις επιχειρήσεις έρευνας, διάσωσης και απεγκλωβισμού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Ναυτιλίας, από την εκδήλωση πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής κινητοποίησε αμέσως μέσα του Λιμενικού προς παροχή συνδρομής σε εγκλωβισμένα άτομα, στις ακτές του Αγίου Ανδρέα – Κόκκινο Λιμανάκι και στο Μάτι.

Παράλληλα περισυνελλέγησαν από το Ε/Γ-Ο/Γ “SUPER FERRY” 9 αλλοδαποί που επιβιβάσθηκαν σε φουσκωτή λέμβο από ξενοδοχείο και ανοίχτηκαν ανατολικά της Ραφήνας, όπως και σε απόσταση δύο ναυτικών μιλίων από τον λιμένα Ραφήνας εντοπίστηκαν και διεσώθησαν από το ταχύπλοο Ε/Γ-Ο/Γ “SUPER RUNNER” 3 ανήλικα παιδιά και 2 ενήλικες, ενώ 2 άτομα διεσώθησαν από την Φρεγάτα “Έλλη”. Επιπλέον, αλιευτικό σκάφος εντόπισε και διέσωσε 1 γυναίκα ανατολικά της περιοχής Μάτι.

Κατά την χθεσινή ημέρα συνέχισαν να επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας συνολικά 14 πλωτά μέσα του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. καθώς και ένα Αεροπλάνο Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ, ανασύροντας από τη θάλασσα τις σορούς 6 ατόμων. Στις έρευνες συμμετείχαν και κλιμάκια Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών και Ειδικών Αποστολών του  Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ..

Επίσης, το Λιμενικό, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και το υπουργείο Υποδομών, μερίμνησε για τη μεταφορά και τη διανυκτέρευση όλων των ανθρώπων οι οποίοι απεγκλωβίστηκαν.

Στις επιχειρήσεις αυτές, όμως, συνέδραμε και το Πολεμικό Ναυτικό με μία φρεγάτα, δύο αρματαγωγά, τρία ελικόπτερα και τρία σκάφη ανορθόδοξου πολέμου.

Επίσης, ειδικές δυνάμεις του στρατού ξηράς με 19 λέμβους και δυνάμεις του στρατού με μπουλντόζες, πυροσβεστικά και υδροφόρες, αλλά και η Πολεμική Αεροπορία με πυροσβεστικά αεροσκάφη, εναέρια μέσα έρευνας και διάσωσης και μεταφορικά μέσα συνέδραμαν στο συνολικό έργο αντιμετώπισης της κρίσης.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται, επίσης, τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Αττικής, αλλά υπάρχει και ετοιμότητα διάθεσης κλινών σε στρατιωτικές μονάδες της Αττικής.

Τέλος, υπάρχει ετοιμότητα διάθεσης προσωπικού από τα Γενικά Επιτελεία, σε εφαρμογή του σχεδίου Δευκαλίων της Πολιτικής Προστασίας.

Ακόμη, εκκινήθηκε επιχείρηση μικτών περιπολιών Αστυνομίας, Πυροσβεστικής και Στρατού για την αστυνόμευση των πληγεισών περιοχών.

«Τίποτε και κανένας δεν θα ξεχαστεί»

Την κήρυξη τριήμερου εθνικού πένθους ανακοίνωσε με μήνυμα του ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος όπως είπε «Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν τα αισθήματα όλων μας, τούτες τις ώρες. Η χώρα ζει μια ανείπωτη τραγωδία. Δεκάδες ανθρώπινες ζωές χάθηκαν. Κι αυτό είναι αβάσταχτο για τον καθένα και τη καθεμιά. Πιο πολύ για τις οικογένειες που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα. Αλλά και για όσους από μας βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης. Για όσους κατανοούν ότι δεν υπάρχει τίποτε πιο πολύτιμο, από τη ανθρώπινη ζωή». Και στη συνέχεια της δήλωσής του τόνισε: «Σήμερα η Ελλάδα πενθεί. Και στη μνήμη όσων χάθηκαν, κηρύττουμε τριήμερο Εθνικό πένθος».

Ο πρωθυπουργός διαμήνυσε ότι «δεν πρέπει όμως να αφήσουμε το πένθος να μας καταβάλει. Γιατί αυτές οι ώρες είναι ώρες μάχης, ενότητας, θάρρους και πάνω από όλα αλληλεγγύης. Γιατί μόνο έτσι, μόνο όλοι μαζί, μπορούμε να σταθούμε απέναντι στην τραγωδία. Η Ελλάδα περνάει μια μεγάλη δοκιμασία. Τέτοιες ώρες, δεν υπάρχουν διαφορές. Θα έρθει η ώρα τους, όταν θα αναζητήσουμε -ελπίζω με σεβασμό στους νεκρούς- τα πώς και τα γιατί. Τώρα είναι ακόμη η ώρα της κινητοποίησης και του αγώνα. Αγώνα για να σώσουμε ότι μπορεί να σωθεί. Αγώνα για να νικήσουμε τη φωτιά. Αγώνα για να βρούμε τους αγνοούμενους, να μην θρηνήσουμε άλλες ζωές και να απαλύνουμε τον πόνο όσων έχουν πληγεί».

Εξέφρασε δε την απόλυτη αναγνώριση για το έργο όλων αυτών που επιχειρούν στα πύρινα μέτωπα, λέγοντας «Με απόλυτο σεβασμό και βαθιά αναγνώριση: στους πυροσβέστες μας, που δίνουν έναν απίστευτα ηρωικό αγώνα, στους διασώστες του ΕΚΑΒ, στους άνδρες και στις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού και της αστυνομίας που χθες έσωσαν εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές. Με απέραντο σεβασμό στους χιλιάδες εθελοντές που δίνουν αυτή την ώρα το παρών στο μέτωπο της ζωής».

Και, καταλήγοντας, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη δέσμευση ότι «Τίποτε και κανένας δεν θα ξεχαστεί. Τίποτε και κανέναν δεν θα αφήσουμε χωρίς τη συνδρομή της Πολιτείας αβοήθητο. Αλλά και τίποτα δε θα μείνει χωρίς απαντήσεις».

Ενέργειες των Υπουργείων

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συναισθανόμενο την ανάγκη για συμβολή στην αντιμετώπιση του πόνου που προκάλεσε η εθνική τραγωδία ενεργοποίησε το σύνολο των δυνάμεών του για την ταχεία και αξιόπιστη διεκπεραίωση του ιατροδικαστικού έργου. Ήδη έχει συγκροτηθεί ειδική ομάδα από τις Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες Αθηνών και Πειραιώς, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον Ερυθρό Σταυρό προκειμένου να εξασφαλίσει με πλήρη αξιοπιστία την αναγνώριση και ταυτοποίηση των σορών των θυμάτων της πυρκαγιάς, να πιστοποιήσει τις αιτίες θανάτου ενός εκάστου και να υποστηρίξει τους συγγενείς των θυμάτων. Με τον τρόπο αυτό ελπίζεται στο συντομότερο δυνατό χρόνο να παραδοθούν οι σοροί στους συγγενείς των θυμάτων για να ταφούν μαζί με αξιόπιστη αναφορά των αιτιών θανάτου.

Έκτακτη οικονομική βοήθεια ύψους 20 εκατ. ευρώ, από εθνικούς πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές, ενέκρινε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, μετά από αίτημα του Υπουργείου Εσωτερικών.

Πακέτο μέτρων για τους πληγέντες από τις μεγάλες πυρκαγιές εξήγγειλε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

Στα μέτρα περιλαμβάνεται η παράταση υποβολής φορολογικών δηλώσεων έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, η απαλλαγή από την καταβολή ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές και η εξάμηνη παράταση στην αποπληρωμή δόσεων και ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Λεπτομερώς τα μέτρα πρόκειται να ανακοινωθούν από το Υπουργείο Οικονομικών.

Άμεσα μέτρα στήριξης των πληγέντων από τις πυρκαγιές στην Αττική ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε συνεργασία με τους δήμους και την Περιφέρεια.

Tα μέτρα αυτά αφορούν στη στέγαση, τη σίτιση και στην ψυχοκοινωνική στήριξη των πληγέντων.

Ειδικότερα, για τις ανάγκες στέγασης των πληγέντων είναι διαθέσιμες άμεσα 200 κλίνες στην κατασκήνωση του Αγίου Ανδρέα «E» και άλλες 40 κλίνες σε κτήριο του ΕΚΚΑ στο Καλαμάκι.

Για τις ανάγκες σίτισης των πληγέντων εστάλησαν 120 μερίδες γευμάτων στο κλειστό γυμναστήριο Ραφήνας, όπου βρίσκονται πυρόπληκτοι. Σύμφωνα με τις υποδείξεις της Περιφέρειας και των δήμων, θα σταλούν κι άλλα γεύματα, όπου είναι αναγκαίο.

Για την ψυχοκοινωνική στήριξη των πληγέντων, κινητές μονάδες του ΕΚΚΑ, με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, μεταβαίνουν στο κλειστό γυμναστήριο Ραφήνας και στο γηροκομείο του Δήμου Μεγαρέων, όπου, επίσης, βρίσκονται πυρόπληκτοι.

Όπως σημειώνεται από το υπουργείο, οι υπηρεσίες του βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα για τη λήψη κι άλλων μέτρων στήριξης των πληγέντων.

Έρευνα για τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς στην Αττική διέταξε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.

Η ανωτάτη εισαγγελική λειτουργός διαβίβασε ήδη δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλία Ζαγοραίο με την εντολή να διερευνηθούν τα πάντα σχετικά με τις χθεσινές πυρκαγιές που οδήγησαν στον τραγικό θάνατο δεκάδες πολίτες και σε καταστροφή περιουσιών (σπιτιών, αυτοκινήτων, κλπ.).