Απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου

"Mηδενική ανοχή σε συμπεριφορές αντιδικηγορικές και αντιδημοκρατικές"

  • Πέμπτη, 6 Σεπτεμβρίου, 2018 - 13:33

Ως Δικηγορικός Σύλλογος Σύρου παρατηρώντας από πολύ νωρίς και προβληματιζόμενοι για τη πτώση των ηθών, για τη νέα τάση αυτοδικίας (παίρνω το νόμο στα χέρια μου) και κατάλυσης του εποικοδομητικού και γόνιμου διαλόγου, είχαμε εκφράσει σε πολλές περιπτώσεις την αντίθεσή μας, είχαμε στηλιτεύσει και αποδοκιμάσει αυτές τις τακτικές, όπως επί παραδείγματι στην περίπτωση του ξυλοδαρμού του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, την επίθεση στο Δήμο Τήνου και των θλιβερών επεισοδίων στο Γραφείο της Επιθεώρησης Εργασίας Σύρου, εκδίδοντας έγγραφα και ψηφίσματα, τα οποία είναι στη διάθεση οποιουδήποτε, αν και έχουν αναρτηθεί σε όλα τα ηλεκτρονικά μέσα της Σύρου.

Με αφορμή το από 4-9-2018 δελτίου τύπου – ανακοίνωση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων, που ουσιαστικά στρέφεται και απευθύνεται κατά της δικηγόρου, κας Μαρίας Καζαντζάκη, που τυγχάνει και μέλος του συλλόγου μας, αναφέρουμε, επαναλαμβάνουμε και κάνουμε σαφές σε όλους τους τόνους και προς όλες τις κατευθύνσεις και αποδέκτες τα εξής:

Σύμφωνα με τη διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 34 του ν. 4194/2013 (Κώδικας Δικηγόρων) «Αρθρο 34  1. Ο δικηγόρος κατά την άσκηση των καθηκόντων του δικαιούται να απολαμβάνει του σεβασμού και της τιμής που οφείλεται στο λειτούργημα του από τους δικαστικούς λειτουργούς και από κάθε άλλο πρόσωπο που ενεργεί στο πλαίσιο της Δημόσιας Διοίκησης….»
Εξάλλου, στη διάταξη του άρθρου 37 του ίδιου νόμου ορίζεται επί λέξει: «Αρθρο 37 Αποδοχή εντολής – Τήρηση επιμέλειας και ευπρέπειας

 1. Ο δικηγόρος έχει υποχρέωση να αναλαμβάνει κάθε υπόθεση, εκτός εάν αυτή είναι προδήλως αβάσιμη, δεν είναι δεκτική υπεράσπισης, έρχεται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα άλλων εντολέων του ή αντιβαίνει στις αρχές του.

 2. Ο δικηγόρος οφείλει να αναλαμβάνει την υπεράσπιση οποιουδήποτε κατηγορουμένου, εφόσον αυτό ζητηθεί από τις δικαστικές αρχές, με την επιφύλαξη της παραγράφου 1.

 3. Ο δικηγόρος οφείλει:

 α) να εκτελεί τα καθήκοντα του με ευσυνειδησία και επιμέλεια,

 β) να επιχειρεί το συμβιβασμό υποθέσεων που είναι δεκτικές συμβιβασμού,

 γ) να μην παρελκύει τις δίκες».

               Από τα παραπάνω σαφώς προκύπτει ότι ο δικηγόρος, όταν λειτουργεί ως τέτοιος, δηλ. εκπροσωπεί κάποιον πελάτη/εντολέα του, αφενός μεν δεν περιορίζεται ως προς το πρόσωπο με το οποίο επιθυμεί να συνεργαστεί, αφετέρου δε, δεν πρέπει να δέχεται προσωπικές επιθέσεις για τις αποφάσεις και ενέργειές του που γίνονται στο πλαίσιο των επαγγελματικών του καθηκόντων, ιδιαίτερα μάλιστα όταν αυτές οι επιθέσεις ξεπερνούν το ανεκτό επίπεδο και εξελίσσονται σε παράνομες και αντιδικηγορικές επιθέσεις, ενώ είναι και συκοφαντικές παράλληλα.

               Αναρωτιόμαστε, καλοπροαίρετα, μήπως στο μέλλον για να αναλάβουμε κάποιον πελάτη πρέπει να παίρνουμε την έγκριση του Εργατοϋπαλληλικού Σωματείου και όσων σωματείων υπογράφουν το συγκεκριμένο Δελτίο Τύπου;  

               Για να μην αποκτήσει η παρούσα μεγάλη έκταση και γίνει κουραστική για τον αναγνώστη, αν και θα μπορούσαμε να πούμε και να γράψουμε πάρα πολλά για την ιστορία του Νεωρίου, αρκούμαστε να διαπιστώσουμε ότι το πιο πάνω Δελτίο Τύπου καταλήγει σε εσφαλμένο συμπέρασμα γιατί στηρίζεται σε εσφαλμένη και ανύπαρκτη προϋπόθεση, ότι δήθεν η κα Καζαντζάκη υπήρξε νομική σύμβουλος της προηγούμενης διοίκησης του ναυπηγείου. Εξ όσων δυνάμεθα να γνωρίζουμε η επιχείρηση του ναυπηγείου και η προηγούμενη διοίκηση διέθεταν πάντα νομικό σύμβουλο, που εργαζόταν σε αυτό με πάγια αντιμισθία και αυτός δεν ήταν η κα Καζαντζάκη. Η εν λόγω δικηγόρος είχε διατελέσει νομική σύμβουλος του εργοστασιακού σωματείου των εργαζομένων στο ναυπηγείο. Συνεπώς το συμπέρασμα που εξάγατε είναι εσφαλμένο και επιλήψιμο.

               Εν κατακλείδι σε ό,τι αφορά την αποστροφή σας στη λέξη «εργατοπατέρες», που με βδελυγμία προσπαθείτε να βγάλετε από πάνω σας, παρατηρούμε ότι την συγκεκριμένη ιδιότητα δεν αποκτά κανείς από την στάση του, σωστή ή λάθος, που τηρεί στην υπόθεση του ναυπηγείου, αλλά από τη γενικότερη συμπεριφορά του και το χειρισμό διαφόρων θεμάτων, δεδομένου ότι όλοι κρινόμαστε από τις πράξεις μας.

               Ο Δικηγορικός Σύλλογος Σύρου επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά ότι δεν έχει άλλες αντοχές και ότι στο εξής θα επιδείξει μηδενική ανοχή σε συμπεριφορές που είναι αντιδικηγορικές και αντιδημοκρατικές, απευθυνόμενος στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας και περιφρουρώντας από έκνομες ενέργειες τόσο τα μέλη του, όσο και το κοινωνικό σύνολο.