Την ανάγκη να υπάρξει συνολικός και λογικός προγραμματισμός για την επαρκή ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης στα νησιά, αντί ημιμέτρων και βεβιασμένων κινήσεων τονίζει η Ε.Α.Υ.Κ.

“Προλαμβάνειν και όχι θεραπεύειν”

“Άρον-άρον” μετακίνηση αστυνομικών από την Δ/νση Ασφάλειας Αττικής στη Μύκονο διέταξε η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.

Αναστάτωση προκλήθηκε μέσα στις προηγούμενες ημέρες, μετά από εντολή της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας για άμεση μετακίνηση 25 αστυνομικών από την Αττική στο νησί της Μυκόνου, προς ενίσχυση της εκεί αστυνομικής δύναμης.

Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις από την πλευρά της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων, για επαρκή στελέχωση των Αστυνομικών Τμημάτων και Σταθμών, με στόχο την πρόληψη της παραβατικότητας, κατά την υψηλή τουριστική περίοδο, μειωμένος ήταν, σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, ο αριθμός των μονίμων αστυνομικών, αλλά και των δοκίμων αστυφυλάκων, οι οποίοι ενίσχυσαν τις αστυνομικές δομές των νησιών, παρά την αναμενόμενη περαιτέρω αύξηση του τουριστικού “κύματος”.

Αποτέλεσμα των παραπάνω, είναι η ελλιπής αστυνόμευση σε σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη. Μάλιστα, μετά από σειρά γεγονότων, που μαρτυρούν την αύξηση της εγκληματικότητας στο νησί των ανέμων, ο Δήμαρχος Μυκόνου, κ. Κωνσταντίνος Κουκάς, κατέθεσε μήνυση κατά του τέως Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα και του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώπιον του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τονίζοντας, πως η συγκεκριμένη ενέργεια έρχεται ως ύστατη προσπάθεια, προκειμένου το κεντρικό κράτος να αντιληφθεί τη σοβαρότητα του προβλήματος που προκύπτει από την έλλειψη αστυνομικής δύναμης, τόσο στο νησί, όσο και στην εικόνα του ελληνικού τουρισμού.

Μετά την πρόσφατη αλλαγή στην πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ και πιο συγκεκριμένα, στις 6 Σεπτεμβρίου 2018, από το Αρχηγείο της Αστυνομίας εκδόθηκε σχετική εντολή, η οποία αφορούσε στην άμεση (εντός 24ώρου) μετακίνηση και παραμονή έως τις 30 Σεπτεμβρίου, 25 αστυνομικών υπαλλήλων, από την Δ/νση Ασφαλείας Αττικής στο νησί της Μυκόνου, προκειμένου το εξειδικευμένο κλιμάκιο της Ασφάλειας να προχωρήσει εκεί σε μαζικούς ελέγχους και προσαγωγές, για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.

Ένωση Αθηνών: “Γυρίζουμε πολλά χρόνια πίσω”

Άμεση συνέπεια του βιαστικού χαρακτήρα της διαταγής αυτής, ήταν να προκληθούν έντονες αντιδράσεις, καθώς όπως επισημαίνεται και από τους εκπροσώπους των αστυνομικών της Αττικής, αφενός οι εν λόγω αστυνομικοί υπάλληλοι βρέθηκαν προ εκπλήξεως, έχοντας ελάχιστο χρονικό περιθώριο, προκειμένου να προετοιμαστούν για τη μετακίνησή τους, ενώ αφετέρου, υποστελεχώνεται περαιτέρω η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση εκ μέρους της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής, αναφέρει τα εξής:

«Βρισκόμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση κύριοι της Ηγεσίας; (Μετακινήσεις Αστυνομικών στη Μύκονο).

Είναι αδιανόητο εν έτει 2018 να εκδίδονται Διαταγές από το Αρχηγείο του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας οι οποίες δεν λαμβάνουν υπόψιν τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα των εργαζομένων υπό αντίξοες συνθήκες Αστυνομικών.

Συγκεκριμένα χθες 06-09-2018 απογευματινές ώρες, διατάχθηκαν αστυνομικοί της Δ/νσης Ασφαλείας Αττικής να μετακινηθούν προς ενίσχυση Α.Τ. νήσου των Κυκλάδων έως την 30-09-2018 για την αντιμετώπιση έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών και να παραδώσουν τα φύλλα πορείας τους μόλις σήμερα 07-09-2018!

Είναι δυνατόν να μην δίνεται ο στοιχειώδης χρόνος στις Υπηρεσίες των αστυνομικών ώστε να δηλώσουν τυχόν επιθυμούντες συνάδελφοι να μετακινηθούν καθώς και ο αυτονόητος χρόνος ώστε να προετοιμάσουν τα προσωπικά τους είδη για την πολυήμερη μετακίνησή τους, με αποτέλεσμα να υποχρεώνονται οι προϊστάμενοι των Υπηρεσιών να επιλέγουν άμεσα ποιος θα μετακινηθεί;

Αλήθεια κύριοι, για οτιδήποτε συμβαίνει σε ολόκληρη τη Χώρα θα πρέπει τα άτομα τα οποία ενισχύουν όλες τις Διευθύνσεις να επιλέγονται από τη Δ/νση Ασφαλείας Αττικής, οι Υπηρεσίες της οποίας είναι αφαιμαγμένες από τα μέτρα και τις φυλάξεις στόχων;

Πρέπει να γυρίσουμε πολλά χρόνια πίσω για να ξανασυναντήσουμε παρόμοιες λογικές οι οποίες έχουν καταδικαστεί από σύσσωμη την αστυνομική οικογένεια καθώς και από τον πολιτικό κόσμο της Χώρας, που χάρη στους αγώνες του συνδικαλιστικού μας κινήματος, νομοθέτησε ώστε να αντιμετωπίζεται ο αστυνομικός πρώτα ως άνθρωπος και στη συνέχεια ως εργαζόμενος.

Υ.Γ. Δεν είμαστε εναντίον της πάταξης της εγκληματικότητας, είμαστε εναντίον της προχειρότητας».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, άμεσα μετακινήθηκαν περίπου 15 αστυνομικοί, ενώ κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών ενδέχεται η μετακίνηση και των υπολοίπων, προκειμένου να συσταθεί το κλιμάκιο και να ξεκινήσει τη δράση του στη Μύκονο.

Καλοδεχούμενη η ενίσχυση, δικαιολογημένη η αντίδραση

Από την πλευρά της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων, η εξέλιξη θεωρείται μεν θετική, ωστόσο, τονίζεται η ανάγκη καλύτερου προγραμματισμού των ενεργειών, από την Ηγεσία.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης, κ. Βαγγέλη Κεφάλα, σίγουρα η διαταγή έφερε σε πολλούς αστυνομικούς υπάλληλους που υπηρετούν στην πρωτεύουσα αναστάτωση, ωστόσο, για τα δεδομένα των Κυκλάδων και κυρίως της Μυκόνου, σίγουρα αποτελεί ένα θετικό βήμα, για την πάταξη της εγκληματικότητας, αναφέροντας, πως για τα δεδομένα της εποχής, στη λήξη, δηλαδή, πρακτικά, της τουριστικής περιόδου, η ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης στο νησί με 25 άτομα είναι επαρκής, σε αντίθεση με την περίοδο υψηλής κίνησης, δηλαδή από τα μέσα Ιουλίου έως τα μέσα Αυγούστου, που θα απαιτούνταν ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση.

Υπογράμμισε επίσης, πως η αντίδραση από πλευράς των συναδέλφων του στην Αττική θεωρείται δικαιολογημένη, ενώ τόνισε ότι η Ένωση του λεκανοπεδίου δεν αντιτίθεται, ουσιαστικά, στην ενίσχυση του Α.Τ. της Μυκόνου, ούτε στρέφεται ενάντια στα αιτήματα της Ένωσης των Κυκλάδων, αλλά εστιάζει στον πρόχειρο και βιαστικό χαρακτήρα του χειρισμού της υπόθεσης, που δεν αφήνει περιθώρια σωστού προγραμματισμού.

Προτιμότερος ο σωστός προγραμματισμός αντί των “μπαλωμάτων”

Ο κ. Κεφάλας επεσήμανε δε, πως η Ε.Α.Υ.Κ. είχε ήδη από τον Φεβρουάριο αποστείλει σχετικά έγγραφα, αναφορικά με τις αυξημένες ανάγκες των νησιών, ενόψει της καλοκαιρινής σεζόν και ιδιαίτερα της Μυκόνου και της Σαντορίνης, τα οποία διαθέτουν διεθνείς αερολιμένες και ως εκ τούτου η επαρκής αστυνομική κάλυψη κρίνεται υψίστης σημασίας. Επιπλέον, όπως σημείωσε ο Πρόεδρος, η Ένωση είχε προβεί σε κινήσεις πίεσης, με σχετική αλληλογραφία αλλά και σειρά συναντήσεων, από το χειμώνα και εντονότερα τους μήνες της έναρξης της τουριστικής περιόδου, Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο, χωρίς εν τέλει οι προτάσεις και προειδοποιήσεις τους να εισακουστούν από την Ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.

Όπως υποστήριξε, η κίνηση προήλθε μετά από πρωτοβουλία των νέων προσώπων της Ηγεσίας, γεγονός, που ενδεχομένως δικαιολογεί εν μέρει την λήψη μίας τέτοιας απόφασης μέσα στους τελευταίους μήνες της σεζόν, ενώ ερωτώμενος αν η κίνηση αυτή εκ μέρους της νέας Ηγεσίας σηματοδοτεί μία αλλαγή στην αντιμετώπιση των αναγκών των νησιών, ο κ. Κεφάλας υποστήριξε, πως η Ένωση ευελπιστεί και εύχεται αυτό να αληθεύει και η νέα φυσική και πολιτική Ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. να αντιλαμβάνεται την επιτακτική ανάγκη τα νησιά να θωρακίζονται έγκαιρα, προκειμένου να διασφαλίζουν και να διατηρούν σε υψηλό επίπεδο, τόσο την καθημερινότητα κατοίκων και επιχειρήσεων, όσο και την τουριστική εμπειρία των επισκεπτών τους. Ωστόσο σημείωσε, πως παρά τις ενδεχόμενες καλές προθέσεις των νέων επικεφαλής, το κράτος οφείλει να έχει συνέχεια και ομαλή συστηματικότητα.

Παρά την καλοδεχούμενη ενίσχυση, έστω και την τελευταία στιγμή, ο πρόεδρος της Ε.Α.Υ.Κ. κλείνοντας, διαμηνύει σε όλους τους τόνους, ότι σαφώς σημαντικότερο ρόλο του “θεραπεύειν” παίζει το “προλαμβάνειν”, υποστηρίζοντας, πως ο έγκαιρος και ορθός προγραμματισμός, για τη σωστή ενίσχυση των νησιών ενόψει τουριστικής περιόδου, αφενός θα βοηθούσε στη διατήρηση της ομαλότητας, χωρίς να απαιτείται η “άρον-άρον” πρόχειρη μετακίνηση κλιμακίων εν μέσω θέρους και η απορρύθμιση των υπηρεσιών και αφετέρου θα εξοικονομούσε χρήματα για το ελληνικό δημόσιο. Όπως εξήγησε, η βιαστική αυτή διαταγή για τη μετακίνηση 25 αστυνομικών υπαλλήλων, αναμένεται να επιβαρύνει το δημόσιο, καθώς καλύπτονται τα έξοδα μετακίνησης, στέγασης και σίτισης των ατόμων αυτών. Αντίθετα, η ενίσχυση της δύναμης των νησιών, στην αρχή της σεζόν και μετά από εθελοντική μετακίνηση των αστυνομικών, πραγματοποιείται αδαπάνως, χωρίς την παραμικρή επιπλέον επιβάρυνση του κράτους.