Αποσύρεται η διάκριση της “Γαλάζιας Σημαίας” για δύο παραλίες της Άνδρου, μετά από απροειδοποίητες επισκέψεις των ελεγκτών της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης

“Αποκαθήλωση” Γαλάζιας Σημαίας

  • Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2018 - 06:14

Μετά από τις παραλίες της Σαντορίνης, δύο παραλίες της Άνδρου έχασαν τη διάκριση της “Γαλάζιας Σημαίας”, μετά από αιφνιδιαστηκές επισκέψεις διεθνών αξιολογητών.

Κατά τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου, ανακοινώθηκε από το διεθνές πρόγραμμα “Γαλάζια Σημαία”, η απόσυρση των βραβεύσεων για πέντε παραλίες της Σαντορίνης, και συγκεκριμένα τις ακτές Αγ. Γεώργιος, Καμάρι 1, Καμάρι 2, Περίβολος και Περίσσα. Πρόσφατα, μετά από τους καθιερωμένους ελέγχους, που συνεχίζονται, δύο, εκ των τεσσάρων βραβευμένων παραλιών της Άνδρου, η Χρυσή Άμμος και η παραλία του Αγίου Πέτρου, “χάνουν” τη γαλάζια σημαία τους.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση από τη συντονιστική επιτροπή του προγράμματος, “οκτώ ακόμα βραβευμένες από το Διεθνές Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης «Γαλάζια Σημαία» αποσύρθηκαν από τον εθνικό και διεθνή κατάλογο του 2018 και έχασαν το βραβείο τους επειδή δεν πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια του Προγράμματος, όπως διαπιστώθηκε από τις μέχρι τώρα αξιολογήσεις.

Στις υπόψη ακτές η ποιότητα των νερών κολύμβησης παραμένει εξαιρετική. Οι αξιολογητές όμως της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και διεθνείς αξιολογητές, που έκαναν απροειδοποίητες επισκέψεις, διαπίστωσαν σοβαρές ελλείψεις στην επιβεβλημένη τήρηση των κριτηρίων που αφορούσαν συγκεκριμένα σε: παροχή υπηρεσιών προς τους λουόμενους και επισκέπτες, καθαριότητα, ορθή πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών και δράσεις προστασίας περιβάλλοντος ακτής και παράκτιου χώρου. Σύμφωνα με τα κριτήρια του Προγράμματος, τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του Προγράμματος αποφάσισαν, κατά τα προβλεπόμενα, να αποσύρουν τις βραβεύσεις για να διαφυλαχθεί το κύρος και η αξιοπιστία του θεσμού”.

Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.

Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια, τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος

Ετικέτες: