Εορτασμός της Ημέρας Εθνικών Ευεργετών στη Σύρο

Η ελληνική ψυχή μεγαλούργησε ανά τους αιώνες

Τη μνήμη των Εθνικών μας ευεργετών, των ανθρώπων που προσέφεραν ανιδιοτελώς μέρος της περιουσίας τους για τη δημιουργία, νοσοκομείων, εκπαιδευτηρίων, ευαγών ιδρυμάτων κι άλλων κοινωφελών έργων, με μοναδικό κίνητρο την αγάπη τους για την πατρίδα, τίμησε χθες το πρωί το νησί της Σύρου.

Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού, τελέστηκε Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, παρουσία του περιφερειακού συμβούλου Μάρκου Δαδάου, του προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Δημήτρη Κοσμάς και εκπροσώπων του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας.

Μετά το πέρας της δοξολογίας, εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της Ημέρας από την Πρόεδρο του Συλλόγου Ηπειρωτών Σύρου, Ευαγγελία Ζαχάρη, η οποία αναφέρθηκε στη μεγαλοψυχία και γενναιοδωρία των Εθνικών Ευεργετών, που σε εποχές δύσκολες και ταραγμένες στήριξαν την πρόοδο και την ανάπτυξη της Ελλάδας.

Όπως τόνισε, οι Εθνικοί Ευεργέτες ήταν οι άνθρωποι που μεγαλούργησαν οικονομικά τον 19ο και το πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Στην πλειοψηφία τους έζησαν και εργάστηκαν εκτός Ελλάδας, καθώς εκείνη την εποχή στη χώρα μας, οι συνθήκες δεν ήταν κατάλληλες για τέτοιες επιδόσεις, ωστόσο η καρδιά τους ήταν πάντα δεμένη με την πατρίδα, την οποία ποτέ δεν ξέχασαν. Αντιθέτως, διέθεσαν μεγάλο μέρος της περιουσίας τους για τις ανάγκες της πατρίδας και την εκπλήρωση συγκεκριμένων επιθυμιών που σχετίζονταν με την ανάπτυξη του τόπου και την παροχή βοήθειας σε συμπατριώτες τους. Ηπειρώτες, Μακεδόνες, Θεσσαλοί, Θρακιώτες, Πελοποννήσιοι και νησιώτες βοήθησαν τους βασανισμένους και όλη τη ρωμιοσύνη. Λόγω ιδιότητας και καταγωγής, η κ. Ζαχάρη έκανε ιδιαίτερα αναφορά στην περίπτωση της Ηπείρου, η οποία κατέχει εξέχουσα θέση στην παράδοση της εθνικής ευεργεσίας.

Καταλήγοντας, σημείωσε πως θα πρέπει να παραδειγματιστούμε από το έργο αυτών των ανθρώπων, που σε καιρούς χαλεπούς έδωσαν βροντερό «παρών», συμβάλλοντας έμπρακτα και με αποφασιστικότητα στην άνοδο του μορφωτικού επιπέδου του δοκιμαζόμενου λαού, στη διαμόρφωση του νεοελληνικού πολιτισμού, καθώς και στην απελευθέρωση και αναγέννηση της Ελλάδας.

Στη συνέχεια, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Εθνικό Ηρώο της Πόλης και κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.