Σοβαρές κατηγορίες εις βάρος της απερχόμενης διοίκησης στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου ΑμεΑ και ΑμεΕΕΑ “Δικαίωμα”, που προκήρυξε αρχαιρεσίες για ανάδειξη νέου Δ.Σ.

Στην τελική ευθεία για νέα διοίκηση

Ένταση, αλληλοκατηγορίες, αλλά και σύγχυση, εκ μέρους αρκετών εκ των μελών, επικράτησε, κατά τη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Στήριξης ΑμεΑ και ΑμεΕΕΑ Κυκλάδων “Δικαίωμα”, με σκοπό την εκκίνηση της διαδικασίας αρχαιρεσιών, για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. για το Σύλλογο.

Με κατηγορίες, εκ μέρους μελών του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου, αναφορικά με αντιδημοκρατική διοίκηση, αυθαιρεσίες και τραμπουκισμούς, από πλευράς της προέδρου του Συλλόγου, κ. Ζωγραφιάς Δώγου, αλλά και άλλων μελών φιλικά προσκείμενων σε εκείνη, καθώς και αιτιάσεις, αναφορικά με “επιλεκτική”, όπως υποστηρίχθηκε, ενημέρωση μελών του Συλλόγου, για συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση, μέσω της οποίας θα αποφασιζόταν η πραγματοποίηση εκλογών, για την ανάδειξη νέου Δ.Σ., οι τόνοι οξύνθηκαν πολύ νωρίς κατά τη συνεδρίαση.

Εκφράζοντας την αγανάκτησή τους, σχετικά με τις πρακτικές της τ. Προέδρου, η τ. Αντιπρόεδρος και η τ. Εκτελεστική γραμματέας, κ.κ. Φλώρα Ρούσσου και Ειρήνη Συμεωνίδου αντίστοιχα, αναφέρθηκαν συγκεκριμένα σε γεγονότα, ενώ παράλληλα επιχείρησαν να ασκήσουν ‘βέτο’ στη νομιμοποίηση της Γενικής Συνέλευσης να λάβει την οποιαδήποτε απόφαση, βασιζόμενες στο γεγονός, ότι δεν υπήρξε σωστή ενημέρωση στην πρόσκληση των μελών του Συλλόγου.

Παρά τις εγκλήσεις, το Σώμα της Γενικής Συνέλευσης αποφάσισε να προχωρήσει η διαδικασία αρχαιρεσιών, ενώ επίσης καταψήφισε την πρόταση εκ μέρους της κ. Φ. Ρούσσου, περί δεκαπενθήμερης αναβολής της διαδικασίας, ώστε να υπάρξει αρκετός χρόνος για την ενημέρωση όλων των μελών, με αποτέλεσμα η ημερομηνία της ψηφοφορίας να παραμείνει η 4η Νοεμβρίου 2018.

Σοβαρές κατηγορίες εις βάρος της τ. διοίκησης

Από την πλευρά της, η πρώην πρόεδρος του Συλλόγου και τ. Εκτελεστική γραμματέας, με το απερχόμενο Δ.Σ., κ. Συμεωνίδου, η οποία ήταν και εκείνη, που ανέδειξε έντονα το ζήτημα της μικρής και – κατ’ ισχυρισμόν – επιλεκτικής συμμετοχής μελών στη Γ.Σ., ανήρτησε κείμενο, με τα επιχειρήματά της, ενημερώνοντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των μελών του Συλλόγου, μέσα από την ομάδα του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Επαναλαμβάνοντας, τα όσα είπε και κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, την αποκάλεσε “παρωδία”, τονίζοντας ότι “αποδεδειγμένα δεν ενημερώθηκε το σύνολο των μελών, παρά μόνο οι "γνωστοί, φίλοι" και νεο-εγγεγραμμένα "μέλη"- υποστηρικτές της τέως προέδρου, χωρίς να γνωρίζουν τις καταστατικές αρχές και διεκδικήσεις του συλλόγου”.

Από έναν σύλλογο με σχεδόν 200 μέλη, εμφανίστηκαν σήμερα στο ΚΑΠΗ καμιά τριανταριά εκ των οποίων τουλάχιστον τα μισά, εμείς τα μέλη του απερχόμενου Δ.Σ., τα βλέπαμε για πρώτη φορά και δεν έχουμε ιδέαν κατά πόσον τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες εγγραφής τους. Τα δε πρακτικά των Δ.Σ. (όπου μεταξύ άλλων οφείλουν να εγκρίνονται και οι εγγραφές νέων μελών), τα περισσότερα μέλη του Δ.Σ. ούτε τα είδαμε, ούτε τα έχουμε υπογράψει, ώστε να καθίστανται έγκυρα. Και φυσικά τα μέλη δεν έχουν ιδέαν για τα αρνητικά τεκταινόμενα εσωτερικά στο Δ.Σ. του συλλόγου, όλους αυτούς του μήνες, που περιμέναμε τη γενική συνέλευση για να τα εκθέσουμε στο σώμα”, σημειώνει στην ενημέρωσή της προς τα μέλη του Συλλόγου η κ. Συμεωνίδου, για να προσθέσει, πως “η απερχόμενη πρόεδρος του συλλόγου και ο (σύζυγος της) γενικός γραμματέας, τραμπουκίζοντας χυδαία και κατ’ επανάληψη την αντιπρόεδρο, εμένα και (τουλάχιστον 3) άλλα μέλη του Δ.Σ. και αγνοώντας επιδεικτικά τα υπόλοιπα μέλη (όσους δηλαδή δεν κατάφεραν να ωθήσουν σε αγανακτισμένες παραιτήσεις, προκειμένου να διατηρήσουν τα μέλη αυτά τον αυτοσεβασμό και την ψυχική ηρεμία τους) επιδόθηκαν σε μια σειρά αυθαιρεσιών και συγκεντρωτισμού, συγκεντρώνοντας και περιχαρακώνοντας έτσι τις δραστηριότητες αλλά και την διοίκηση του συλλόγου μόνο στα πρόσωπά τους και τους ελάχιστους παρ αυτούς”.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, η κ. Ρούσσου έκανε αναφορά στη συνεχή απόσυρση μελών από το Δ.Σ., λόγω της συμπεριφοράς της προέδρου ή των φιλικά σε εκείνη προσκείμενων μελών, σημειώνοντας δε, πως, ενώ, βάσει καταστατικού, τα μέλη του Δ.Σ. θα έπρεπε να είναι 11, με 4 αναπληρωτές, το συμβούλιο κατέληξε να απαρτίζεται από μόνο 10 συνολικά μέλη, συμπεριλαμβανομένων και των αναπληρωτών.

Παράλληλα, στην ενημέρωσή της η κ. Συμεωνίδου επεσήμανε, ότι, “αισθάνομαι την υποχρέωση, αλλά και την ευθύνη, να μιλήσω πλέον ανοιχτά και να εκθέσω την αντιδημοκρατική διοίκηση, τις αυθαιρεσίες, τους τραμπουκισμούς και το λόμπι που έχει δημιουργηθεί, σε βάρος των καταστατικών αρχών του συλλόγου μας και άρα και σε βάρος των ΑμεΑ μελών του. Γιατί στις 4 Νοεμβρίου τα μέλη (επιλεκτικά βεβαίως, δηλ. όσα ήθελε να καλέσει η πρόεδρος) θα προσκληθούν να εκλέξουν το νέο Δ.Σ. του συλλόγου. Και θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα σε ανθρώπους που με την υπογραφή ή τον δημόσιο λόγο, ή τις πράξεις τους σαμποτάρουν τις καταστατικές μας αρχές. Και αυτό δεν είναι ούτε σωστό και ηθικό, αλλά ούτε δημοκρατικό”.

Τέλος, απηύθυνε έκκληση στα μέλη του Συλλόγου να βρίσκονται σε εγρήγορση και να ενημερώνονται, ενώ διευκρίνισε, πως οι ενδιαφερόμενοι, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τις υποψηφιότητές τους, για τις αρχαιρεσίες, έως και την 1η Νοέμβρη, όπως ορίζεται από το καταστατικό, στο προσωρινό προεδρείο και εφορευτική επιτροπή, που εξελέγη, μέσα από τις διαδικασίες της χθεσινής Γενικής Συνέλευσης.

Άγνοια για σημαντικές εξελίξεις

Εκτός των άλλων, η κ. Συμεωνίδου αναφέρθηκε κατά τη Γ.Σ. στη διαδικασία μετατροπής του Συλλόγου σε Μ.Κ.Ο., τονίζοντας, πως μέσω αυτής της δραστηριότητας το Δ.Σ. θα κληθεί να διαχειριστεί επιχορηγήσεις και λοιπές χρηματοδοτήσεις, με αρκετά από τα παρόντα στη συνέλευση μέλη, να... “μουρμουρίζουν” μεταξύ τους, σχετικά με την άγνοιά τους, για την εξέλιξη αυτή.

Επίσης, αρκετή ένταση επικράτησε, όταν ο τ. Γραμματέας του απερχόμενου Δ.Σ. με δυνατές φωνές, ενημέρωσε, πως η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων από τα ενδιαφερόμενα μέλη έχει παρέλθει και συγκεκριμένα έληξε τρεις ημέρες πριν τη διεξαγωγή της Γ.Σ., για να κατηγορηθεί έντονα, ότι με αυτό τον τρόπο αποκλείει άτομα από τη διεκδίκηση ψήφου, δεδομένου, ότι οι υποβολές υποψηφιοτήτων επιτρέπονται έως και τρεις ημέρες πριν τη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών.

Οι απαντήσεις του απερχόμενου προεδρείου

Από την πλευρά της τ. Προέδρου, κ. Ζωγραφιάς Δώγου και του τ. Γραμματέα και συζύγου της, κ. Λάμπρου Κατσαρού, καθώς και τριών ακόμη μελών του απερχόμενου Δ.Σ., των οποίων οι απόψεις ζητήθηκαν επί των σοβαρών κατηγοριών, της τ. Αντιπρόεδρου και της τ. Εκτελεστικής γραμματέως, τονίστηκε, πως το π. Προεδρείο επιθυμούσε μόνο την πρόοδο του Συλλόγου και ήθελε να κινείται βάσει διαδικασιών και καταστατικού.

Σε ό,τι αφορά στη μειωμένη συμμετοχή των μελών, κατά τη διάρκεια της συνέλευσης τονίστηκε, πως σε όλα τα μέλη εστάλη η σχετική πρόσκληση, ενώ παράλληλα από μέλος του Δ.Σ. διευκρινίστηκε, ότι πολλά μέλη αμελούν να ενημερώσουν το Σύλλογο, σχετικά με αλλαγές στα στοιχεία επικοινωνίας τους, με αποτέλεσμα, να μην είναι εύκολος ο εντοπισμός τους προκειμένου να ενημερωθούν. Σε αυτό, η κ. Συμεωνίδου απάντησε, πως, για μία διαδικασία τόσο σημαντική, όπως οι αρχαιρεσίες, θα έπρεπε, πριν τη σύγκλιση της Γενικής Συνέλευσης, να έχει ζητηθεί η επικαιροποίηση των στοιχείων, ώστε τα μέλη να ενημερωθούν και να μετέχουν στη διαδικασία.

Για το ζήτημα των μελών του Δ.Σ., ο κ. Κατσαρός εξήγησε, πως ο αριθμός των μελών, μετά τις αποχωρήσεις “για οποιοδήποτε λόγο” αρκετών εξ αυτών, παρέμεινε 11 και όχι 10, όπως ισχυρίστηκαν οι κ.κ. Ρούσσου και Συμεωνίδου, καθώς στο Δ.Σ. συμμετέχει και μέλος, που ζει μόνιμα στην Αθήνα, αλλά δεν είναι εύκολο να μετακινείται για τις συνεδριάσεις στη Σύρο. Σημείωσε δε, πως προκειμένου να υπάρξει απαρτία και να ληφθούν νομίμως αποφάσεις, απαιτείται η παρουσία των 7 εκ των 11 μελών και άρα δεν υφίσταται πρόβλημα από τη “συρρίκνωση” του Δ.Σ.

Όσον αφορά στην υπογραφή των πρακτικών των συνεδριάσεων, τα οποία, σύμφωνα με τις κ.κ. Συμεωνίδου και Ρούσσου, δεν φτάνουν στα χέρια τους και δεν υπογράφονται από αρκετά μέλη, ο κ. Κατσαρός, ως τ. Γραμματέας του Συλλόγου διατείνεται, πως τα πρακτικά υπογράφονται από τα μέλη του Δ.Σ., με τα οποία μπορεί να έρθει σε επαφή, ενώ παράλληλα, πως υπάρχουν και τα σχετικά ηχητικά αρχεία, που τηρούνται για κάθε συνεδρίαση, εν γνώσει των μελών. Όπως είπε, τα πρακτικά, αφού υπογράφονται από όσα μέλη μεριμνήσουν για την υπογραφή τους, κατατίθενται στο αρχείο, όπου κανείς μπορεί να τα ελέγξει, συμβουλευόμενος ακόμη και τα ηχητικά.

Σχετικά με την... ηχηρή ενημέρωση, εκ μέρους του τ. Γραμματέα, για το “κλείδωμα” των υποψηφιοτήτων για το νέο Δ.Σ. τρεις ημέρες πριν τη διεξαγωγή της Γενικής Συνέλευσης, ο κ. Κατσαρός διευκρίνισε, ότι πρόκειται για άρθρο του καταστατικού, όπου σημειώνεται, ότι “δικαιούνται ψήφου και είναι εκλόγιμοι στις αρχαιρεσίες τα τακτικά μέλη του Συλλόγου, εφόσον υποβάλλουν εγγράφως στο Διοικητικό Συμβούλιο την υποψηφιότητά τους, 3 τουλάχιστον ημέρες πριν από τη Γενική Συνέλευση”, ξεκαθαρίζοντας, ότι στο εδάφιο αυτό αναφέρεται στην περίπτωση, που οι αρχαιρεσίες λαμβάνουν χώρα την ίδια ημέρα της Γ.Σ., ενώ στην παρούσα φάση, το Σώμα αποφάσισε τη μετάθεση των αρχαιρεσιών και πως αποτελεί δικαίωμα των μελών να καταθέσουν επ’ αυτού ένσταση ενώπιον της εφορευτικής επιτροπής.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη μη ενδελεχή ενημέρωση, σχετικά με τη μετατροπή του Συλλόγου σε ΜΚΟ, προκειμένου να διαχειρίζεται χρηματοδοτήσεις, η τ. Πρόεδρος και ο τ. Γραμματέας τονίζουν, ότι ακόμα το “Δικαίωμα” δεν εμφανίζεται καν στο Εθνικό Μητρώο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία, δεν ανήκει σε καμία οικεία Ομοσπονδία, ούτε και έχει αξιώσει ή διεκδικήσει καμία χρηματοδότηση. Ως εκ τούτου, δεν είχε κριθεί απαραίτητη σχετική ενημέρωση των μελών, τουλάχιστον έως ότου επισημοποιηθεί το νέο καθεστώς.