Έναρξη των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου 28ης Οκτωβρίου 1940 στη Σύρο

Με οδηγό την ιστορική μνήμη

  • Σάββατο, 27 Οκτωβρίου, 2018 - 19:01
  • /   Eνημέρωση: 27 Οκτ. 2018 - 21:20
  • /   Συντάκτης: Αντώνης Μπούμπας

Με ταπεινότητα, σεβασμό και συναίσθηση της ιστορικής μνήμης, μαθητές, σπουδαστές και Πρόσκοποι της Σύρου συμμετείχαν στην καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων στα εθνικά ηρώα της Ερμούπολης, στο πλαίσιο του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Παραμονή της εθνικής επετείου, τα τμήματα παρέλασαν στο κέντρο της πόλης και χειροκροτήθηκαν από μικρούς και μεγάλους, που συγκεντρώθηκαν τόσο στην πλατεία Ηρώων, όσο και στην αναζωογονημένη παραλιακή ζώνη.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, οι μαθητές του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης και ο Σύλλογος Μικρασιατών Σύρου κατέθεσαν στεφάνι στο Μνημείο Μικρασιατικής Μνήμης στην περιοχή του προσφυγικού συνοικισμού στον Ξηρόκαμπο. Στη συνέχεια, στην προτομή του Ταγματάρχη Γεωργίου Δουράτσου, Διοικητή του Οχυρού “Ρούπελ” κατά τη διάρκεια της γερμανικής εισβολής το 1941, κατατέθηκε στεφάνι από μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης.

Κατά τη διάρκεια της παρέλασης, οι μαθητές του ΕΠΑΛ Σύρου, του 3ου Γυμνασίου Σύρου, του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, του Εσπερινού ΕΠΑΛ Σύρου και σπουδάστριες του Δημόσιου Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) του Γενικού Νοσοκομείου Σύρο κατέθεσαν στεφάνι στο Ηρώο των Πεσόντων, ενώ μαθητές του 1ου Γυμνασίου Σύρου απέτισαν φόρο τιμής στο Μνημείο Πεσόντων Ιερολοχιτών. Ακολούθως, μαθητές του 2ου και 3ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης κατέθεσαν στεφάνι στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασγς.

Λίγο πριν τη λήξη της στεφάνωσης, οι σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου, οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Σύρου, του Εσπερινού Γυμνασίου (με τάξεις Λυκείου) Σύρου και ο Ναυτικός Όμιλος Σύρου στεφάνωσαν στην προτομή του Πυρπολητή Κανάρη.

Η στεφάνωση ολοκληρώθηκε με τους μαθητές του Γενικού Λυκείου Σύρου, του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης καθώς και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων στον ανδριάντα του Ναυάρχου Μιαούλη.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο, ανήμερα της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου  α τελεστεί επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β'. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση στο Εθνικό Ηρώο της πόλης και ο εορτασμός θα ολοκληρωθεί με την παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας στην πλατεία Μιαούλη.