Φιλοξενία της εθελοντικής δράσης «Η Σύρος αγκαλιάζει το Όραμα Ελπίδας» από τον Σύλλογο Υπαλλήλων Γενικού Νοσοκομείου Σύρου

Το "φάρμακο" για τις ασθένειες του αίματος είναι ο άνθρωπος

Νέοι κρίκοι προστέθηκαν στην τεράστια αλυσίδα της ζωής για τον συνάνθρωπο που έχει ανάγκη κατά την πρόσφατη επίσκεψη της εθελοντικής ομάδας δράσης "Η Σύρος αγκαλιάζει το Όραμα Ελπίδας» στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου.

Τα μέλη της ομάδας φιλοξενήθηκαν από τον Σύλλογο Υπαλλήλων του Νοσοκομείου, οι οποίοι μέσω της αθρόας συμμετοχής τους στη Συνάντηση απέδειξαν για άλλη μια φορά την ευαισθησία και την αγάπη που έχουν για το συνάνθρωπο.

Στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκδήλωσης, στην οποία παρευρέθηκαν και ιατροί του Νοσοκομείου, αρκετοί εκ των εργαζομένων εγγράφηκαν ως εθελοντές δότες Μυελού των Οστών, με μια διαδικασία απλή και ανώδυνη, αλλά εξαιρετικά ελπιδοφόρα, καθώς δυνητικά μπορεί να σώσει μια ζωή.

«Το φάρμακο για τις αρρώστιες του αίματος είναι μόνο ο "άνθρωπος" και οι άνθρωποι της υγείας το γνωρίζουν ακόμη περισσότερο», δήλωσε η «ψυχή» της εθελοντικής δράσης, Αγγελική Πρίντεζη, ευχαριστώντας θερμά τους Υπαλλήλους του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου για την αποδοχή, τη συμμετοχή τους και τη στήριξή τους στον Αγώνα της Ζωής, που ξεκίνησε στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων πριν από δύο χρόνια.

«Η έκφραση ανθρωπιάς αναδείχθηκε μέσα από τη συγκινητική και σημαντική αίσθηση του χρέους προς τον συνάνθρωπο συνθέτοντας το μεγαλείο της ψυχής και της ζωής . Αξίζει σε όλους ένα τεράστιο ΜΠΡΑΒΟ», σημείωσε με τη σειρά της η Αλίκη Λεονταρίτη, σύμμαχος της κ. Πρίντεζη σε αυτή την προσπάθεια, από την πρώτη κιόλας στιγμή.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Η ιδέα για την πρόσκληση του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας» στη Σύρο, προτάθηκε στην Αγγελική Πρίντεζη από την κόρη της, όταν η ίδια της ανακοίνωσε ένα πρωινό του Μαρτίου ότι θα γινόταν εθελόντρια Δότης Μυελού των Οστών σε κάποια εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη. Η απόφαση λήφθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη.

Τα μέλη της εθελοντικής ομάδας δράσης συνάντησαν ευαισθητοποιημένους χορηγούς – συμπαραστάτες και όλοι μαζί έθεσαν έναν μεγάλο στόχο, την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για την εθελοντική δωρεά μυελού των οστών.

«Όλοι έχουμε μέσα μας αυτό το δώρο ζωής και είναι στο χέρι μας στην κρίση μας και στη δύναμή μας αν θα το προσφέρουμε, αν θα έχουμε την τύχη να το χαρίσουμε για να σώσουμε τη ζωή ενός συνανθρώπου μας».

Στο Σύλλογο «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» από το 2014 ως σήμερα έχουν γραφτεί 75.000 Δότες με 32 από αυτούς να έχουν βρεθεί συμβατοί για κάποιον συνάνθρωπο.

«Η μία εξ’ αυτών είναι μια ευλογημένη από το Θεό συμβατή γυναίκα που έσωσε με τα αιμοποιητικά της κύτταρα μια ανθρώπινη ζωή. Επίσης μια δεύτερη κυρία από τη δράση μας βρέθηκε συμβατή με κάποιον ασθενή ,αλλά δεν προχώρησε σε δωρεά λόγω της μικρής ιστοσυμβατότητας (ποσοστό) με τον ασθενή», επεσήμανε η κ. Πρίντεζη.

Η εύρεση των συμβατών δοτών από τις εκδηλώσεις της δράσης "Η Σύρος αγκαλιάζει το Όραμα Ελπίδας» αποτελεί για τα μέλη της εθελοντικής ομάδας μεγαλύτερη δέσμευση και προσήλωση στο στόχο τους. Στην ενημέρωση και την εγγραφή όσο το δυνατόν περισσότερων συνειδητοποιημένων και αλληλέγγυων πολιτών, μέρος της προσπάθειας του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας» για τη δημιουργία μίας μεγάλης ελληνικής "δεξαμενής" με 250.000 δότες από την οποία όλοι οι συμβατοί ασθενείς της χώρας μας θα μπορούν να αντλούν το Δότη που θα τους δώσει ελπίδα ζωής.

«Με την ενημέρωση και εγγραφή νέων δοτών, συμβάλλουμε και στο οικονομικό κομμάτι των ασφαλιστικών ταμείων» εξήγησε η κ. Πρίντεζη, καθιστώντας γνωστό πως, «όταν βρεθεί συμβατός Έλληνας Δότης, το κόστος συμμετοχής των ταμείων ισοδυναμεί με το κόστος των αιματολογικών εξετάσεων, περίπου 1000 ευρώ. Αν όμως βρεθεί ο συμβατός από την Τράπεζα της Γερμανίας, χώρα με τους περισσότερους ιστοσυμβατούς προς τους Έλληνες Δότες, το κόστος των ταμείων είναι 20.000. Αν το μόσχευμα έρθει από την Αμερική μπορεί να φτάσει και στις 40.000 USD. Περιγράψαμε μια διαφορετική προσέγγιση, που είναι όμως απαραίτητη και αφορά όλους τους  πολίτες που θέλουν να συμβάλουν στην αλλαγή για ένα καλύτερο κόσμο για εμάς και τα παιδιά μας».

Στενή συνεργασία με ιατρούς και τοπικούς φορείς

Στις δράσεις της ομάδας συμμετέχουν ενεργά και δύο μικροβιολόγοι της Σύρου, τα ιατρεία των οποίων λειτουργούν και ως κέντρα ενημέρωσης και εγγραφών στο νησί μας.

«Από την ημέρα που μάθαμε για τον πρώτο συμβατό δότη της δράσης μας, αισθανόμενοι μεγαλύτερη ευθύνη, συνεργαζόμαστε με Συλλόγους και φορείς, λειτουργώντας ενημερωτικό περίπτερο στις δράσεις του».

Στα δύο χρόνια παρουσίας της, η ομάδα έχει συνεργαστεί με τους Δρομείς Σύρου, τον Α.Ο Φοίνικας Σύρου, το Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων «animasyros», τον Ναυτικό Όμιλο Σύρου, το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, τον Σύλλογο Υπαλλήλων Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, την Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων, το Λιμεναρχείο Σύρου και τον Σύλλογο Δικαστικών Υπαλλήλων. Επιπλέον, έχουν πραγματοποιηθεί και μεμονωμένες ενημερώσεις, κατόπιν πρωτοβουλίας τοπικών επιχειρήσεων.

Έχοντας ως μότο τη ρήση του Γκάντι «πρέπει εσύ να αποτελείς την αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο", η κ. Πρίντεζη, τόνισε πως η ίδια συνεχίζει με αισιοδοξία να ονειρεύεται, να προχωράει και να αγωνίζεται για έναν καλύτερο κόσμο που μας αξίζει να ζούμε. Έκλεισε, με το μήνυμα της προέδρου του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας» κ. Μαριάννας Βαρδινογιάννη: «Όταν οι Έλληνες έχουν ένα κοινό όραμα, όλα είναι εφικτά».