Στα πορτοκαλί το Δημαρχείο Σύρου - Ερμούπολης για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Συμβολή στη διάδοση του μηνύματος

Με πορτοκαλί χρώμα, που αντιπροσωπεύει ένα μέλλον απαλλαγμένο από τη βία κατά των γυναικών πρόκειται να φωταγωγηθεί για τρεις νύχτες το Δημαρχιακό Μέγαρο Σύρου – Ερμούπολης, στο πλαίσιο των δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας, που προγραμματίζονται από το Κέντρο Έρευνας για Θέματα Ισότητας.

Με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, η οποία το 1999 ανακηρύχθηκε από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, προτάθηκε στον Δήμο η φωταγώγηση του εμβληματικού κτιρίου της Ερμούπολης από 23 έως και 25 Νοεμβρίου 2018, που δύναται να συμβάλει ουσιαστικά και σε ευρεία έκταση στη διάδοση του μηνύματος της συγκεκριμένης ημέρας. Αξίζει να σημειωθεί πως, η συγκεκριμένη ιδέα έχει υλοποιηθεί και σε άλλα ιστορικά κτίρια της χώρας μας όπως η Βουλή των Ελλήνων.

Η πρόταση του ΚΕΘΙ έγινε ομόφωνα δεκτή από την Επιτροπή Πολιτισμού, η οποία θα εισηγηθεί τη συμμετοχή του Δήμου Σύρου -Ερμούπολης κατά τη διάρκεια του αυριανού Δημοτικού Συμβουλίου, ευελπιστώντας ότι η συμβολική αυτή κίνηση θα προκαλέσει το ενδιαφέρον της κοινωνίας για πληροφόρηση για θέματα ισότητας των φύλων.

Η βία κατά των γυναικών, η οποία πλέον αναγνωρίζεται ως παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποτελεί διαχρονικό, παγκόσμιο και πολυπαραγοντικό φαινόμενο που αφορά όλες ανεξαιρέτως τις κοινωνίες και τους πολιτισμούς και που όσο αυτό συνεχίζεται, μας απομακρύνει από τον δρόμο της ισότητας, της ανάπτυξης και της ειρήνης.

Το έργο του Συμβουλευτικού Κέντρου Σύρου

Στην Ελλάδα, προς την κατεύθυνση της πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας και των πολλαπλών διακρίσεων σε βάρος των γυναικών, από το 2012 έχουν δημιουργηθεί οι υποστηρικτικές δομές (Συμβουλευτικά Κέντρα, Ξενώνες Φιλοξενίας, Τηλεφωνική Γραμμή SOS) του πανελλαδικού Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών. Σε αυτό το Δίκτυο εντάσσεται και το Συμβουλευτικό Κέντρο Σύρου, το οποίο ξεκίνησε στην Ερμούπολη, ως έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, τον Απρίλιο του 2013 και πλέον συνεχίζει τη λειτουργία του, έχοντας ενταχθεί και χρηματοδοτηθεί από το ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου 2014-2020 υπό τη διοίκηση και επιστημονική εποπτεία του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ).

Ειδικότερα, το Συμβουλευτικό Κέντρο Σύρου δέχεται γυναίκες που υφίστανται ή έχουν υποστεί οποιοδήποτε είδος ή μορφή βίας, καθώς και γυναίκες – θύματα πολλαπλών διακρίσεων (πχ. Άνεργες, μονογενείς, ΑμΕΑ, μετανάστριες, πρόσφυγες κ.α.), ενώ οι υπηρεσίες του (ψυχολογική, κοινωνική, εργασιακή και νομική στήριξη, καθώς και πληροφόρηση και ενημέρωση για θέματα ισότητας των φύλων) παρέχονται δωρεάν και καλύπτονται από το απόρρητο.

 «Η ενέργεια αυτή θα αναδείξει το ενδιαφέρον του Δήμου για το θέμα της βίας κατά των γυναικών και θα μπορούσε να αποτελέσει εφαλτήριο για παρόμοιες πρωτοβουλίες και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων» υπογραμμίζει στο αίτημά της η πρόεδρος του Κέντρου, Ειρήνη – Ελένη Αγαθοπούλου.

Υπενθυμίζεται ότι, κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου – μήνα ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού- το Δημαρχείο της Ερμούπολης είχε φωταγωγηθεί με ροζ χρώμα, μεταφέροντας το σωτήριο μήνυμα της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης. Η συμβολική αυτή κίνηση συνόδευε την εκδήλωση ευαισθητοποίησης που πραγματοποιήθηκε από το Σύλλογο Καρκινοπαθών και Φίλων Κυκλάδων και τους Δρομείς Σύρου με την υποστήριξη του Τμήματος Πολιτισμού.