Επαναδραστηριοποίηση του Περιφερειακού Τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Σύρου

Ένα ακόμη «λιθαράκι» εθελοντισμού

Στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών εθελοντικού και κοινωνικοπρονοιακού χαρακτήρα με στόχο την ανακούφιση ευπαθών κοινωνικών ομάδων κατευθύνεται το Περιφερειακό Τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Σύρου μετά την επαναδραστηριοποίησή του και την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου με πρόεδρο την Καλλιόπη Παπασημινού.

Η πρόθεση ανασύστασης του φορέα για την παροχή εθελοντικού έργου στο νησί αγκαλιάστηκε θερμά από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου παραχωρήθηκε ένας μικρός χώρος στην οδό Λεωτσάκου για τη στέγαση του Τοπικού Παραρτήματος με υπεύθυνη την κ. Μιλένα Μαυρογεώργου, η οποία επί χρόνια εργαζόταν στο γραφείο του Γενικού Γραμματέως του Ερυθρού Σταυρού.

Πρόθυμα μέλη με έντονη κοινωνική ευαισθησία

Σε δηλώσεις της στην «Κοινή Γνώμη» η κ. Μαυρογεώργου αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους το Περιφερειακό Τμήμα της Σύρου παρέμεινε για μεγάλο διάστημα ανενεργό, αλλά και για τη νέα πορεία που ο φορέας ετοιμάζεται να χαράξει στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, μέσω των ανθρώπων που στελεχώνουν το εθελοντικό δυναμικό του.

«Το προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο έκανε πραγματικά ό,τι μπορούσε, αλλά λόγω της απουσίας έμμισθου προσωπικού, δεν είχε τη δυνατότητα να ακολουθήσει μία συγκεκριμένη κατεύθυνση. Δεδομένου ότι τα τελευταία έξι χρόνια μένω μόνιμα στη Σύρο – τόπο καταγωγής της μητέρας μου- η κεντρική διοίκηση του Ερυθρού Σταυρού αποφάσισε την επαναδραστηριοποίηση του Τμήματος με εμένα ως έμμισθη υπάλληλο».

Η ίδια καλείται να συντονίζει το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο αναδείχθηκε πριν από 10 ημέρες και να βοηθάει τα μέλη του στη διοργάνωση δράσεων κοινωνικοπρονοιακού χαρακτήρα.

Η πρώτη επαφή της κ. Μαυρογεώργου με τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργο Μαραγκό πραγματοποιήθηκε το περασμένο καλοκαίρι. «Τόσο ο ίδιος όσο και τα υπόλοιπα στελέχη του Δήμου μου φέρθηκαν με ευγένεια και εξέφρασαν αμέσως την επιθυμία τους να στηρίξουν το έργο μας. Στο χώρο που μας δόθηκε θα βρίσκομαι εγώ, ενώ θα πραγματοποιούνται και οι συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου», τόνισε η υπεύθυνη, εξηγώντας πως η ύπαρξη στέγης αποτελούσε απαραίτητη προϋπόθεση για την επαναδραστηριοποίηση του Τμήματος.

Για τη σύνθεση του νέου Δ.Σ., η κ. Μαυρογεώργου πρότεινε στην Κεντρική Διοίκηση του Ερυθρού Σταυρού ανθρώπους με έντονη κοινωνική ευαισθησία, οι οποίοι δήλωσαν πρόθυμοι να προσφέρουν έργο για την ανακούφιση των συμπολιτών τους. «Μεταξύ αυτών, ήταν η Καλλιόπη Παπασημινού (πρόεδρος), ο Δημήτρης Δαλέζιος (γραμματέας) η Κορίνα Κασαλιά και η Μελίνα Φωτοπούλου. Η Διοίκηση μας επέτρεψε να προχωρήσουμε στη σύσταση του διοικητικού συμβουλίου και έτσι, στις 5 Νοεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκαν εσωτερικές αρχαιρεσίες).

«Δεν θα υποκαταστήσουμε άλλους φορείς»

Ένας από τους στόχους του Περιφερειακού Τμήματος είναι η σύμπραξη και συνεργασία του με τοπικούς φορείς και συλλόγους. «Σε καμία περίπτωση δεν θα προσπαθήσουμε να «καπελώσουμε» τη δουλειά κανενός. Ούτε νοσηλευτή, ούτε «Βοήθειας στο Σπίτι», ούτε εκκλησίας και ιατρών ή φορέων που αναπτύσσουν παρόμοια δράση», διευκρίνισε η κ. Μαυρογεώργου, τονίζοντας ότι ο Ερυθρός Σταυρός είναι ένας διεθνής οργανισμός που διακρίνεται για το διακριτικό αλλά ουσιαστικό έργο του. «Πρόθεσή μας είναι η διοργάνωση θεματικών εβδομάδων με ομιλίες σε σχολεία, στο Πνευματικό Κέντρο και άλλους χώρους, επισκέψεις σε ιδρύματα και το Νοσοκομείο, ακόμα και να κάνουμε παρέα σε ανθρώπους ασθενείς, αλλά όχι να πάρουμε δουλειά αποκλειστικών».

Η επιθυμία για αρμονική συνύπαρξη του Τμήματος με τους τοπικούς φορείς επισημάνθηκε και κατά τη διάρκεια της συνάντησής της με τον Δήμαρχο κ. Μαραγκό. «Όπως τόνισε, θέλω να πλησιάσω όλους τους φορείς, να τους δώσω το χέρι και να τους πω ότι θα είμαστε δίπλα τους και θα προχωράμε μαζί τους.  Δεν σκοπεύουμε να υποκαταστήσουμε κανέναν, μόνο να συμμετέχουμε και να βοηθάμε σε κοινωνικές εκδηλώσεις, σε κοινωνικές ανάγκες, δύσκολες συνθήκες διαβίωσης και να συγκεντρώνουμε υλικά, τρόφιμα. Ενδεχομένως αυτό να γίνεται από πάρα πολλούς φορείς, ωστόσο ένα ακόμη λιθαράκι εθελοντισμού στο νησί είναι πάντα καλό και ελπιδοφόρο».

Ανοιχτές οι πόρτες του σε κάθε εθελοντή

Στα μελλοντικά σχέδια του Τμήματος περιλαμβάνεται επίσης η διοργάνωση σεμιναρίων με τη συμμετοχή κοινωνικών λειτουργών, ναυαγοσωστών και Σαμαρειτών του Ερυθρού Σταυρού, οι οποίοι φημίζονται για το έργο τους, προκειμένου να μεταδώσουν γνώσεις και εμπειρίες, αλλά και να καλύψουν τρέχουσες ανάγκες. «Πρόκειται για ανθρώπους που εκπαιδεύονται σε σχολές πρώτων βοηθειών και διάσωσης του Ερυθρού Σταυρού και είναι σε θέση να βοηθήσουν σε περιπτώσεις ατυχήματος, καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης και σε μεταφορές ασθενών θαλάσσιες ή ορεινές».

Καταλήγοντας, η υπεύθυνη του Περιφερειακού Τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού της Σύρου θα έχει ανοιχτές τις πόρτες του για να υποδεχτεί στην «αγκαλιά» του όποιον επιθυμεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως ενεργό μέλος της εθελοντικής ομάδας του.