Χριστουγεννιάτικα μηνύματα του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Σύρου, του Σεβασμιώτατου Καθολικού Επισκόπου, του Καθολικού Αρχιεπισκόπου Αιγαίου και Δημάρχων από τις Κυκλάδες

“Η ενσάρκωση του Θείου Λόγου, το πιο όμορφο και χρήσιμο δώρο”

  • Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου, 2018 - 06:20

Τα μηνύματά τους, για τις Άγιες ημέρες των Χριστουγέννων, στέλνουν οι επικεφαλής των τοπικών Εκκλησιών, ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος, καθώς επίσης και Δήμαρχοι από τις Κυκλάδες, αναφερόμενοι, ο καθένας από τη θέση του, στο πραγματικό νόημα της εορταστικής περιόδου.

Το βαθύτερο νόημα της γιορτής των Χριστουγέννων, πέρα από την κλασσική “φιγούρα” του Άγιου Βασίλη και του χριστουγεννιάτικου δέντρου, γεμάτου από δώρα, δηλαδή την γέννηση του Ιησού, την ενανθρώπισή Του, που έμελλε να αποτελέσει την σωτηρία του Ανθρώπου, έθιξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, κ. Δωρόθεος Β'.

Αναφορικά με την εσωτερική ανάγκη και αγαλλίαση, που νιώθει κάθε πιστός, μπροστά στη σκηνή της φάτνης, μίλησε ο Σεβασμιώτατος Καθολικός Επίσκοπος Σύρου, κ. Πέτρος Στεφάνου, τονίζοντας, ότι ο κόσμος όλος προσανατολίζεται στον Ιησού, καθώς σ’ Αυτόν βρίσκει την πληρότητά του.

Από την πλευρά του, ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Αιγαίου, Νικόλαος, μιλά για το σθένος, που οφείλει να διαθέτει κάθε Χριστιανός, προκειμένου να διαφυλάττει την πίστη του, αλλά και να εορτάζει την έλευση του Ιησού, ως “πειστικός” Χριστιανός και όχι ως απλός πιστός, αποφεύγοντας τον καταναλωτισμό και επικεντρώνοντας τις δυνάμεις τους, ώστε να μοιράζονται, να αγαπούν και να έχουν πάντοτε μέσα στην καρδιά τους το Θεό.

Ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, κ. Γιώργος Μαραγκός, κάνει λόγο στο μήνυμά του για έναν καλύτερο, δικαιότερο και ειρηνικό κόσμο και ένα μέλλον, που θα αντιμετωπίζεται με αισιοδοξία και ομοψυχία, ενώ ο Δήμαρχος Θήρας, σημειώνει, πως η Γέννηση του Χριστού είναι το χαρμόσυνο άγγελμα που δίνει νόημα, αξία και διευκολύνει τη ζωή μας, ακολουθώντας το δρόμο της αγάπης.

Να χριστοποιήσουμε τη ζωή, τη σκέψη και τις πράξεις μας”

Στο μήνυμά του για τα Χριστούγεννα, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σύρου, τονίζει, πως παρά το γεγονός, ότι η Γέννηση του Θεανθρώπου, αποτελεί την ουσία των εορταστικών ημερών, περισσότερος λόγος γίνεται για τον Άγιο Βασίλη και τα μικρά ξωτικά. “Μιλάμε λοιπόν για όλα τα άλλα και δυστυχώς, καθόλου για τον Χριστό. Διερωτώμαι πώς είναι τα Χριστούγεννα χωρίς Εκείνον. Εκτός από την ανάγκη μας να ξεχάσουμε για λίγο τα προβλήματα και τις έγνοιες μας και να ζήσουμε μερικές μέρες χαρούμενοι, μήπως θα έπρεπε να αισθανόμαστε και μια εσωτερική ανάγκη για μια βιωματική εμπειρία κοινωνίας με τον ίδιο τον Χριστό;”, σχολίασε.

“Μιλάμε για την αγάπη μόνο αυτές τις μέρες, αλλά τον υπόλοιπο χρόνο δεν λέμε τίποτα γι’ αυτήν. Τις γιορτές μιλάμε για τους εμπερίστατους ανθρώπους. Όλο τον άλλο χρόνο, πού είναι αυτοί οι άνθρωποι και πόσο ενδιαφέρεται ο καθένας μας να σταθεί κοντά τους και να τους ανακουφίσει; Η Εκκλησίας μας που έχει το θεμέλιό της και στην προαιώνια βούληση του Θεού και τη δημιουργία της, αλλά στην ενανθρώπιση του Χριστού, αγκαλιάζει τον άνθρωπο μέχρι και σήμερα όχι μόνο δυο-τρεις φορές το χρόνο. Θέλει να θεραπεύσει τις πνευματικές ανάγκες του, τις εσωτερικές ανησυχίες του, τα μεταφυσικά προβλήματά του, να δώσει απαντήσεις στα αδιέξοδα στα οποία ο άνθρωπος πολλές φορές βρίσκεται ο άνθρωπος και ταυτόχρονα να αγκαλιάσει τις καθημερινές ανάγκες του”.

Κλείνοντας, υπογράμμισε, πως “είναι λοιπόν η γέννησις του Χριστού πρώτα με τον Χριστό στην καρδιά μας και μετά με τον Χριστό στην κάθε μας σκέψη, δραστηριότητα, χειρονομία μας προς τους ανθρώπους. Αν χριστοποιήσουμε τη ζωή, τη σκέψη και τις πράξεις μας τότε θα μπορούμε να πούμε ότι πραγματικά γιορτάζουμε τη γέννηση του Χριστού σαν έναν σταθμό στη ζωή του κόσμου, αλλά και σαν ένα σταθμό στη δική μας ζωή. Γιατί πάντα χρειάζεται μια αφετηρία. Το ταπεινό σπήλαιο της Βηθλεέμ αυτό το μήνυμα δίνει. Ότι είναι το ξεκίνημα μιας Αγίας, ενάρετης, χαριτωμένης πνευματικής ζωής, που ασφαλώς θα έχει τις δυσκολίες, τα προβλήματα, τα αμαρτήματα και τα λάθη, αλλά ταυτόχρονα θα έχει και την εσωτερική δύναμη, ξεπερνώντας όλα αυτά, να ξαναβρίσκουμε τον δρόμο μας”.

Να ξαναγίνουμε παιδιά, με αθώες σκέψεις και αγνή πίστη”

Στο πλαίσιο των χριστουγεννιάτικων ευχών του, ο Σεβασμιώτατος Καθολικός Επίσκοπος Σύρου, Θήρας και Κρήτης, κ. Πέτρος Στεφάνου, σημειώνει, πως “μπροστά στη φάτνη, όπου η Παναγία εναπόθεσε το Βρέφος Ιησού, στεκόμαστε όλοι, για διαφορετικούς βεβαίως λόγους ο καθένας, συντροφιά με τους αγγέλους που ψάλλουν το «Δόξα εν υψίστοις Θεώ» και με τους βοσκούς που φτάνουν απορημένοι, για όλα όσα τους εξιστόρησαν οι άγγελοι. Γεμίζει η καρδιά μας από ένα γνώριμο συναίσθημα και γυρίζοντας πίσω στο χρόνο, θέλουμε να ζήσουμε με απλότητα, να ξαναγίνουμε παιδιά, με αθώες σκέψεις και αγνή πίστη”.

“Είναι η επιθυμία της καρδιάς μας, που εντείνεται από τη γιορταστική ατμόσφαιρα, να βιώσουμε διαφορετικά αυτά τα Χριστούγεννα, αληθινά θα έλεγα, σαν κάτι που μας ανήκει, που έχουμε δικαίωμα να το ζήσουμε και που το έχουμε ανάγκη, γιατί αδέλφια μου «Δίχως Χριστούγεννα δε μπορούμε να ζήσουμε», γιατί δίχως Θεό η ζωή μας δεν έχει πλέον νόημα. Αν μάλιστα βρούμε τη δύναμη να ψάξουμε βαθειά μέσα μας, θα ανακαλύψουμε μια αφοπλιστική αλήθεια: Όλοι μας έχουμε ανάγκη από τον ερχομό του Χριστού”, τονίζει ο Επίσκοπος.

Τέλος, παραθέτοντας το Απ.22,13, όπου αναφέρεται, πως “τα Χριστούγεννα εορτάζουμε τον ερχομό του Ιησού Χριστού ανάμεσά μας, ο οποίος ήρθε στη γη για όλους. Στο σπήλαιο έφτασαν οι βοσκοί αλλά και οι άγγελοι… οι σοφοί μάγοι αλλά και κάποιοι περαστικοί… υπήρχαν ζώα αλλά και ένα άστρο λαμπρό! Όλοι μας έχουμε ανάγκη από Εκείνον, ο φτωχός μα και ο πλούσιος, ο άρρωστος μα και ο υγιής, ο ενήλικας μα και ο νέος, ο γονιός μα και το παιδί… Ο κόσμος όλος προσανατολίζεται σ’ Εκείνον γιατί σ’ Αυτόν βρίσκει την πληρότητά του, γιατί «Εκείνος είναι το Άλφα και το Ωμέγα, ο πρώτος και ο έσχατος, η αρχή και το τέλος»”, ο Σεβασμιώτατος εκφράζοντας την ελπίδα, ότι “κανένας που θα σταθεί μπροστά στη φάτνη, κοιτάζοντας το Θείο Βρέφος, δεν θα βρει το κουράγιο να πει: «Εμένα δε με αφορά, δεν έχω ανάγκη να ζήσω τα Χριστούγεννα». Ποιος, άλλωστε, νοιώθει τόσο δυνατός, τόσο αυτάρκης, ώστε να μείνει αδιάφορος;”, εύχεται καλά και Άγια Χριστούγεννα και Ειρινικό το Νέο Έτος.

Να είστε ευαίσθητοι συνοδοιπόροι των αδύναμων”

Σε ένα συγκινητικό και βαθύ μήνυμα, ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Αιγαίου, Νικόλαος, ευχήθηκε στους αδελφούς και τις αδελφές του “κάθε καλό, αλλά προπάντων σας εύχομαι να ζήσετε τα φετινά Χριστούγεννα με διαφορετικό τρόπο από εκείνον που τα γιορτάζει η εμποροποιημένη και εκκοσμικευμένη κοινωνία μας. Να ζήσετε Χριστούγεννα χριστιανικά ως «πειστικοί χριστιανοί» και όχι απλώς ως «πιστοί»”.

Συνεχίζοντας, επεσήμανε τα εξής:

“Εμείς οι χριστιανοί δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε την εύκολη σιωπή για να μη χάσουμε την ευμένεια των σημερινών ισχυρών της γης, ούτε να καθησυχάζουμε τη συνείδησή μας, απλώς επειδή την ημέρα της πρωτοχρονιάς ξεχωρίζουμε στη βασιλόπιτά μας μια μερίδα για το φτωχό της χρονιάς.

Παίρνω λοιπόν το θάρρος να σας απευθύνω και τις φετινές μου θερμές Χριστουγεννιάτικες ευχές, επιθυμώντας να συμβάλλω στο σωστό τρόπο να γιορτάσουμε μαζί τις επερχόμενες εορτές των Χριστουγέννων.

Ευχές σε σας που έχετε μέσα στην καρδιά σας περισσότερο το Χριστό από το χρυσό και βαδίζετε αντίθετα στο ρεύμα της σημερινής ευδαιμονίας. Μην ανησυχείτε που πολλοί δεν σας καταλαβαίνουν, μπράβο σας που θα συνεχίσετε με θάρρος και παρρησία να προβάλετε, όχι τον εαυτό σας αλλά το ελπιδοφόρο και σωτήριο μήνυμα του Χριστού.

Ευχές σε σας που δεν αφήνετε τον εαυτό σας να παρασυρθεί από την απληστία της καταναλωτικής κοινωνίας και στις γιορτές των Χριστουγέννων αφιερώνετε λίγο χρόνο για να κατηχήσετε τα παιδιά σας στο Μυστήριο της ενσάρκωσης του Θείου Λόγου. Αυτό είναι το όμορφο και χρήσιμο δώρο. Αξίζει πολύ περισσότερο από τα χίλια πλαστικοποιημένα παιχνίδια, από κάποιο σύγχρονο τάμπλετ ή ένα «κινητό» τελευταίας τεχνολογίας.

Ευχές σε σας που ξέρετε να είστε κοντά στα παιδιά σας και να μοιράζεστε μαζί τους τη χαρά του Ευαγγελίου. Που μετατρέπετε την οικογένειά σας σε «κατ’ οίκον Εκκλησία», που μέσα της βιώνετε την ενότητα και την αγάπη και συνεχώς σκορπάτε στο σπιτικό σας αλλά και γύρω σας, το άρωμα αυτής της αγάπης.

Ευχές σε σας που υπερασπίζεστε το θεσμό της χριστιανικής οικογένειας όπως την θέλησε και την ευλόγησε από την αρχή ο Δημιουργός Θεός.

Ευχές σε σας που διαθέτετε λίγο από το χρόνο σας για να επισκεφθείτε έναν άρρωστο ή ηλικιωμένο που τόσο έχει ανάγκη από το φάρμακο της παρουσίας σας που θεραπεύει τη μοναξιά του.

Ευχές σε σας που δεν περιορίζεστε να λέτε πριν το φαγητό και το δείπνο σας: «Κύριε πρόβλεψε και γι’ αυτούς που δεν έχουν να φάνε», αλλά, όταν έξω από την πόρτα σας αντιληφθείτε έναν πεινασμένο, του ανοίγετε την καρδιά και την πόρτα σας και τον καλείτε να καθίσει στο τραπέζι της αγάπης σας. Είναι τότε που δέχεστε στην οικογένειά σας τον φτωχό περαστικό Χριστό. Είναι τότε που γιορτάζετε τα αληθινά Χριστούγεννα.

Ευχές σε όλους εσάς που σπέρνετε την ελπίδα εκεί που φυτρώνει ο θάνατος, οι πόλεμοι, οι «ένοπλες» προσπάθειες για ειρήνη, η απάνθρωπη βία, η σκληρή τρομοκρατία, κάθε μορφή πτωχείας και κάθε λογής δουλείας.

Ευχές τέλος σε σας αγαπητά μου παιδιά, νέοι και νέες που είστε πρόθυμοι να προσφέρετε στην Εκκλησία και στην κοινωνία τον ενθουσιασμό, την αισιοδοξία, τη δυναμικότητα σας και τα όνειρά σας. Μάθετε να είστε ευαίσθητοι συνοδοιπόροι των αδύναμων, των φτωχών, των προσφύγων και των μεταναστών που τόσο μοιάζουν στο νεογέννητο Χριστό.

Καλά Χριστούγεννα, ευλογημένο και ευτυχισμένο το νέο έτος 2019, σε όλους και σε όλες σας!”

Να φωτίσουμε τον δρόμο για ένα καλύτερο αύριο”

Απευθυνόμενος στους πολίτες, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, κ. Γιώργος Μαραγκός, σημειώνει, πως “οι Άγιες Ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αποτελούν ημέρες χαράς, γιορτής, ξεγνοιασιάς, αλλά κυρίως ανθρωπιάς και εσωτερικής περισυλλογής. Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, αναθεωρούμε πράξεις του παρελθόντος, θέτουμε νέους στόχους και αναπτερώνουμε τις ελπίδες μας, αναμένοντας το ξεκίνημα του νέου έτους”.

Όπως τονίζει, “στο τέλος μιας ακόμη χρονιάς με δυσκολίες, ανασφάλειες και προσωπικά αδιέξοδα για πολλούς συνάνθρωπους μας, οι ευχές εκφράζουν τη βαθιά και ειλικρινή μας επιθυμία να μετουσιωθούν σε πράξεις και έργα. Ο καθένας μας, από τον τομέα ευθύνης του, αλλά και όλοι μαζί, μπορούμε και πρέπει να κάνουμε τη διαφορά, ώστε να απαλύνουμε τον ανθρώπινο πόνο και να φωτίσουμε τον δρόμο για ένα καλύτερο αύριο”.

Κλείνοντας, το μήνυμά του, ο Δήμαρχος ευχήθηκε “ολόψυχα υγεία και χαρά σε κάθε σπιτικό και το νέο έτος να φέρει στον καθένα προσωπικά ό,τι επιθυμεί”, αλλά και “το ουσιαστικό και πανανθρώπινο μήνυμα των Χριστουγέννων ας μας εμπνεύσει και ας ενώσει τις προσδοκίες μας για έναν καλύτερο, δικαιότερο και ειρηνικό κόσμο, όπου θα ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία και ομοψυχία. Καλές Γιορτές σε όλους!”

Χαρμόσυνο άγγελμα που δίνει νόημα, αξία και διευκολύνει την ζωή μας”

Στο μήνυμά του για την εορταστική περίοδο, ο Δήμαρχος Θήρας, κ. Νίκος Ζώρζος, τονίζει, ότι “στην καρδιά του χειμώνα, η γιορτή των Χριστουγέννων έρχεται να ζεστάνει τις καρδιές μας με την υπενθύμιση ότι η Γέννηση του Χριστού είναι το χαρμόσυνο άγγελμα που δίνει νόημα, αξία και διευκολύνει την ζωή μας, ακολουθώντας το δρόμο της αγάπης, δηλαδή της ανεκτικότητας και της αποδοχής των συνανθρώπων μας - πολλές φορές διαφορετικών από εμάς - με τους οποίους απαραίτητα καλούμαστε να συμβιώσουμε”.

“Στο σημερινό παγκοσμιοποιούμενο περιβάλλον τα Χριστούγεννα διατηρούνται κατά κύριο λόγο ως έθιμο, μιας και προκαλούν έντονη οικονομική δραστηριότητα. Η εορταστική ατμόσφαιρα με τα όμορφα δώρα, τους στολισμούς και το γιορτινό τραπέζι, δεν είναι όμως ικανά, παρά μόνο πρόσκαιρα - όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε - να ικανοποιήσουν τις ουσιαστικές ανάγκες της ζωής μας για ψυχική και πνευματική ισορροπία, που επιτρέπουν την προσωπική εξέλιξη και την αντιμετώπιση των δυσχερειών που θα συναντήσουμε στην ζωή μας”, αναφέρει, προσθέτοντας, πως “οι μάγοι, οι επιστήμονες της εποχής, αναζητούν την φάτνη και προσφέρουν πολύτιμα δώρα. Σήμερα προβάλλεται ως επιλογή και του χριστιανικού κόσμου η απομάκρυνση από την φάτνη αλλά ο άλλος δρόμος της διαρκούς επιδίωξης της απόκτησης αγαθών και μόνον, με σκοπό την ευτυχία, διαρκώς επιβεβαιώνεται ότι οδηγεί σε αδιέξοδα και αντίθετα αποτελέσματα, όπως η μοναξιά, η αγωνία για την επιβίωση, το αίσθημα αδικίας και ανασφάλειας, ο φόβος της τρομοκρατίας, των πολεμικών συρράξεων και των φυσικών καταστροφών. Ό,τι δε έχει απομείνει στο Δυτικό κόσμο ως μέριμνα των κοινωνιών για τις συνθήκες του δημόσιου και ιδιωτικού βίου των ανθρώπων που τις αποτελούν, είναι αναμφισβήτητα απόηχος της χριστιανικής τους εμπειρίας που προηγήθηκε”.

Τέλος, ο Δήμαρχος Θήρας κλείνει ,”με τις ευχές μου να περάσετε τις γιορτές στην θαλπωρή του σπιτιού και των δικών σας, καλά Χριστούγεννα με υγεία και χαρά”.