Ανακοίνωση επιτροπής εργαζομένων στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας

"Απαιτούμε ενιαίους όρους αμοιβής και εργασίας με ίσα δικαιώματα για όλους"

  • Τρίτη, 22 Ιανουαρίου, 2019 - 06:21

Με την στήριξη του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Κυκλάδων, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πρώτη συνάντηση εργαζομένων προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας της Σύρου, το απόγευμα της Κυριακής 20/01/2019 στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης.

Ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος με ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμούς από το ζωντανό ακροατήριο όπου θίχτηκαν καίρια ζητήματα για τα εργασιακά και μισθολογικά μας δικαιώματα που καταπατούνται μέσω αυτών των προγραμμάτων και την ανάγκη για μόνιμη δουλειά για όλους.

Στην προσπάθεια δρομολόγησης όλων των απαραίτητων ενεργειών για την γνωστοποίηση και ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων, θα ακολουθήσει επόμενη συνάντηση στις 16/02/2019 με στόχο την καθολική προσέλευση των εργαζομένων των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, καθώς η συσπείρωση και οργάνωση των εργαζομένων αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την διεκδίκηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων. 

Συστάθηκε επιτροπή αγώνα των εργαζομένων στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας που κατάληξε στην παρακάτω ανακοίνωση: 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, το μόνιμο προσωπικό των δήμων και όλων των δόμων στο ευρύ δημόσιο, σταδιακά και μεθοδικά, μειώνεται και αντικαθίσταται από συμβασιούχους και εργαζομένους μέσω προγραμμάτων που δουλεύουν σε καθεστώς εργασιακής ομηρείας και με μισθούς πείνας. Ενώ ουσιαστικά είμαστε εργαζόμενοι που καλύπτουν πάγιες ανάγκες, μας αντιμετωπίζουν ως ωφελούμενους για να καταπατούν τα εργασιακά και μισθολογικά μας δικαιώματα. Κάτω από την πίεση της ανεργίας, αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε, για 495,25€ και 431,75 € όσοι είναι κάτω των 25 ετών, ως φτηνό εργατικό δυναμικό. Χωρίς να εφαρμόζεται η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και το Ενιαίο Μισθολόγιο των εργαζομένων στο Δημόσιο, παρότι προσφέρουμε την ίδια εργασία με τους υπόλοιπους εργαζόμενους. 

Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι οι ελαστικές μορφές εργασίας διευρύνονται συνεχώς, ώστε αυτή τη στιγμή να αποτελούν την κύρια μορφή εργασίας όσων βρίσκουν δουλειά. Μισθοί πείνας και εργασιακή ανασφάλεια για τους εργαζόμενους χωρίς συλλογικές συμβάσεις εργασίας με καθολικότητα και υποχρεωτικότητα. Η επίθεση τους έχει στόχο το σύνολο των εργαζομένων. Έχουμε τη δύναμη για να διεκδικήσουμε και να παλέψουμε όλοι μαζί, μόνιμοι και συμβασιούχοι, για το δικαίωμα στην μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, τήρηση ωραρίου, δουλειά στην ειδικότητα, πληρωμή στην ώρα της, διασφάλιση και τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας.

Οι αγώνες και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων στα προηγούμενα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας», μαζί με τους εργαζόμενους και τα Σωματεία τους, ανάγκασαν την κυβέρνηση να βελτιώσει κάποιους από τους όρους εργασίας (ασφαλιστική κάλυψη, άδειες, χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας) χωρίς όμως να αποκαταστήσει τις μισθολογικές και εργασιακές αδικίες.

Σήμερα είναι ανάγκη να πάμε ένα ακόμα βήμα παραπέρα. Ανατρέποντας τις συμβάσεις εκμετάλλευσης και ομηρίας, να απαιτήσουμε ενιαίους όρους αμοιβής και εργασίας με ίσα δικαιώματα για όλους ανεξαρτήτου σχέσης εργασίας.

Με την οργάνωση και τον αγώνα μας μπορούμε να διεκδικήσουμε:

 Παράταση του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας μέχρι την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων έργων και την απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών.

 Ταμείο ανεργίας για όλους χωρίς προϋποθέσεις όταν τελειώσει το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ και τη συνέχιση της καταβολής του για όλο το διάστημα της ανεργίας.

 Μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους.

 Μισθό ανάλογο με τους αντίστοιχους κλάδους και τις ειδικότητες των μόνιμων εργαζομένων ανά ειδικότητα . Κανένας εργαζόμενος κάτω από τα 751€ το μήνα.

 Ίσος μισθός για όλους. Να σταματήσει ο απαράδεκτος διαχωρισμός στο μεροκάματο με βάσει την ηλικία.

 Πλήρης ασφαλιστική κάλυψη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από την πρώτη μέρα της εργασίας.

 Άμεση λήψη μέτρων για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζόμενων ανάλογα με το χώρο, το επάγγελμα, τα καθήκοντα, με τον απαραίτητο κάθε φορά εξοπλισμό.

 Διόρθωση των κωδικών των ενσήμων για τους συναδέλφους που απασχολούνται ως δασεργάτες.

 Ο χρόνος ανεργίας να προσμετράται ως συντάξιμος χρόνος.

Όλοι στον αγώνα!

Κινητοποίηση την Πέμπτη 31/01/2019 στις 12.30 στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την Πέμπτη 14/02/2019 στις 12.30 στον ΟΑΕΔ!

Επιτροπή εργαζομένων στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας Σύρου