Σημαντική προσφορά της 6ης Μοίρας Σταθμού Ελέγχου και Προειδοποίησης προς τη χώρα και τη Μυκονιάτικη κοινωνία, αλλά και των τοπικών φορέων προς τη μονάδα

“Τα «μάτια» και τα «αυτιά» της Π.Α. στο Αιγαίο”

Η αμφίδρομη σχέση προσφοράς και εμπιστοσύνης, μεταξύ των αξιωματικών της 6ης Μοίρας Σταθμού Ελέγχου και Προειδοποίησης, με έδρα την Μύκονο και της τοπικής κοινωνίας τονίστηκε, τόσο από το Διοικητή, όσο και από τους εκπροσώπους των φορέων του νησιού, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Μ.Σ.Ε.Π.
Με αφορμή την εκδήλωση κοπής πίτας για την Μοίρα, ο Διοικητής της Μ.Σ.Ε.Π., Επισμηναγός κ. Αναστάσιος Στουρνάρας, εξέφρασε τις ειλικρινείς του ευχαριστίες προς την τοπική κοινωνία, δεδομένου ότι έχει “αγκαλιάσει” τη μονάδα, στηρίζοντάς τη με κάθε δυνατό τρόπο. Παράλληλα, εκτενή αναφορά έκανε και στη σπουδαιότητα του έργου της Μοίρας, τόσο για την τοπική κοινωνία, όσο και για την ασφάλεια της χώρας μας.
Στην εκδήλωση έδωσαν το “παρών” τιμώντας τη με την παρουσία τους, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας της Μυκόνου, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού, ο Δήμαρχος Μυκόνου, εκπρόσωποι των φορέων του νησιού, καθώς και απόστρατοι της 6ης Μ.Σ.Ε.Π.
“Προσπαθούμε να παρέχουμε καθημερινά στην κοινωνία”
Όπως ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Διοικητής, σχετικά με την αποστολή της μονάδας, “η μονάδα βρίσκεται σε μία θέση καίρια, αποτελώντας τα «μάτια» και τα «αυτιά» της Πολεμικής Αεροπορίας στο κεντρικό Αιγαίο. Είμαστε μία μονάδα «καταδικασμένη», επιτρέψτε μου χαριτολογώντας, να δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο και 365 ημέρες το χρόνο. Εμείς είμαστε αυτοί, οι οποίοι στέλνουν την αδιάλειπτη αεροπορική εικόνα στο Αρχηγείο, ώστε να λαμβάνονται οι αποφάσεις”.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, “είμαστε και το Φρουραρχείο της νήσου Μυκόνου, το οποίο σημαίνει, πως σε οποιαδήποτε περίπτωση «θερμού επεισοδίου», είμαστε εμείς υπεύθυνοι για την οχύρωση του νησιού”.
Συνεχίζοντας υπογράμμισε, πως “σύμφωνα με τα θεσμικά κείμενα που βρίσκονται σε ισχύ σήμερα, εφαρμόζεται το σχέδιο «Ξενοκράτης» και εμείς είμαστε αυτοί, που με την παροχή και προσωπικού, αλλά και μέσων, συνδράμουμε στην αντιμετώπιση μίας φυσικής καταστροφής, σε περίπτωση που αυτή χτυπήσει το νησί”, για να κλείσει χαριτολογώντας, “συνεπώς, αχρείαστοι να είμαστε, υπηρεσιακά”.
Σε ό,τι αφορά στην κοινωνική συνδρομή της 6ης Μ.Σ.Ε.Π., την οποία, σύμφωνα με το Διοικητή, “προσπαθούμε να παρέχουμε καθημερινά στην κοινωνία της Μυκόνου, σύμφωνα πάντα με τα θεσμικά κείμενα”, τόνισε, πως “όσο μπορούμε είμαστε εκεί”, φέρνοντας ως παράδειγμα “την παρουσία μας στην εθελοντική αιμοδοσία, που γίνεται από την Μυκονιάτικη Αλληλεγγύη”, ενώ συνέχισε λέγοντας, ότι “προσφάτως κάναμε δωρεά μία τσουλήθρα, για την παιδική χαρά της Τοπικής Κοινότητας Άνω Μεράς, ώστε να πηγαίνουν και τα παιδιά μας, μαζί με τα παιδιά των Ανωμεριτών, να παίζουν”. Επίσης, “στη μονάδα μας μέσα, φιλοξενούμε τις εγκαταστάσεις της DIGEA, τις οποίες τροφοδοτούμε με ρεύμα, ώστε να μπορεί η Άνω Μερά και το ανατολικό μέρος του νησιού να βλέπει τηλεόραση.
Συνεχής συνδρομή και βοήθεια από την τοπική κοινωνία
Εντούτοις, η προσφορά και οι υπηρεσίες που προσφέρει η μονάδα στην τοπική κοινωνία δεν μένουν χωρίς ανταπόκριση, καθώς, όπως επεσήμανε ο Διοικητής, “αυτό, όμως, βλέπω, ότι το εισπράττουμε στο εκατονταπλάσιο από εσάς”.
“Όντας καινούριος στη μονάδα, από τον Ιούνιο που έφτασα στο νησί για να αναλάβω καθήκοντα, δεν υπάρχει ούτε μία στιγμή, ούτε ένα λεπτό, που οτιδήποτε κι αν έχει χρειαστεί η μονάδα να μην πάρω τηλέφωνο και να βρω κατευθείαν βοήθεια και συνδρομή”, τόνισε ο κ. Στουρνάρας, “από την τοπική κοινωνία, τόσο από την Άνω Μερά, όσο και απ' όλη τη Μύκονο”. Μάλιστα, όπως ανέφερε, “μπορώ να πω, ότι όλοι οι Μυκονιάτες με έχουν αγκαλιάσει, τόσο εμένα, ως Διοικητή, όσο και όλους τους αεροπόρους. Αυτό φαίνεται και από τους εν αποστρατεία συναδέλφους, με τους οποίους μιλάμε μαζί συνεχώς και αποτελούν ένα σύνδεσμο της μονάδας με την έξω κοινωνία. Και εκείνοι από την πλευρά τους είναι πάντοτε δίπλα μας”.
Ο Διοικητής αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, αναφορικά με την προσφορά της τοπικής κοινωνίας και των φορέων προς τους ανθρώπους της 6ης Μ.Σ.Ε.Π., σημειώνοντας πως “τις προάλλες, όταν η υδροφόρα «κόλλησε» γεμάτη, στις λάσπες, με τις βροχές, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, πήρε το τρακτέρ του και ήρθε να μας βοηθήσει μέσα σε λίγα λεπτά, χωρίς δεύτερη σκέψη”. Ευχαρίστησε μάλιστα προσωπικά πολίτη, ο οποίος, στο πλαίσιο της προσπάθειας δημιουργίας γυμναστηρίου εντός της μονάδας, δώρισε μηχανήματα γυμναστικής, στον οποίο απονεμήθηκε και τιμητική πλακέτα.
Κλείνοντας, ο Διοικητής της 6ης Μοίρας Σταθμού Ελέγχου και Προειδοποίησης ευχαρίστησε από καρδιάς στους συναδέλφους του, αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και πολιτικό προσωπικό της μονάδας, “διότι με στήριξαν από την πρώτη στιγμή που ήρθα εδώ, χωρίς να ξέρω προσωπικά κανέναν από αυτούς. Με βοήθησαν στα πάντα, με αποκορύφωμα την μεγαλύτερη αξιολόγηση των τελευταίων ετών που πέρασε η μονάδα, τον Σεπτέμβριο, κι ενώ ήμουν νέος Διοικητής στη μονάδα, υπηρετώντας μόλις δύο μήνες, η μονάδα όχι μόνο να πάει καλά, αλλά να πάρει και άριστα και να γίνουμε υπόδειγμα και για άλλες μονάδες”.
“Να αγαπάτε το νησί και το νησί ανταποδίδει την αγάπη”
Στο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Μυκόνου, κ. Κωνσταντίνος Κουκάς, αφού διαβεβαίωσε, πως ο Διοικητής τον κάλυψε πλήρως, σε ό,τι αφορά στην αμφίδρομη σχέση μεταξύ της τοπικής κοινωνίας και της 6ης Μ.Σ.Ε.Π., τόνισε, πως “αν και είστε λίγο διάστημα εδώ, έχετε καταλάβει τον κομβικό ρόλο της σχέσης μεταξύ της μονάδας, της τοπικής κοινωνίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης”.
Αφού ευχήθηκε χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε όλους τους παρευρισκόμενους προσωπικά, στις οικογένειές τους και στη μονάδα τόνισε, πως “ο ρόλος σας είναι εξαιρετικά σημαντικός, τόσο σε αυτό που υπηρετείτε, που είναι η προστασία της πατρίδας μας, όσο όμως και ζώντας όλοι σας στην τοπική μας κοινωνία. Ο καθένας σας, από το δικό του μετερίζι, έχει προσφέρει στην ανάπτυξη αυτής της κοινωνίας, όλα αυτά τα χρόνια. Είστε όλοι μέλη της τοπικής μας κοινωνίας και έτσι θέλω να νιώθετε. Δεν θέλω ποτέ να νιώσετε, ότι είστε «ξένα σώματα». Να αγαπάτε το νησί μας και το νησί μας ανταποδίδει αυτή την αγάπη”.
Η αποστολή της 6ης Μ.Σ.Ε.Π.
Η 6η Μοίρα Σταθμού Ελέγχου και Προειδοποίησης υπάγεται στο Αρχηγείο Πολεμικής Αεροπορίας, έχει ως αποστολή την άρτια οργάνωση και την κάλλιστη αξιοποίηση του προσωπικού και των μέσων που της έχουν διατεθεί, προκειμένου να συμβάλλει στην υλοποίηση της αποστολής του Κέντρου Ελέγχου Περιοχής (ΚΕΠ), στο μέτρο των δυνατοτήτων της και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που της εκχωρούνται.
Το 1967, συγκροτήθηκε ως Αεροπορικό Απόσπασμα Μυκόνου και εξοπλίστηκε με Radar ερεύνης TPS-1D και ύψους TPS-10D. Από το 1973 έως και το 1975 τέθηκε σε κατάσταση παροπλισμού. Το 1975, τα Radar αντικαταστάθηκαν από το νέο βελτιωμένων δυνατοτήτων Radar TPS-43 και η Μονάδα μετονομάσθηκε σε 10ο Σταθμό Μυκόνου. Το 1982 μετονομάσθηκε σε 6η Μοίρα Σταθμού Ελέγχου και Προειδοποίησης. Το 1995 άρχισαν οι εργασίες υποδομής του Radar AN/TPS-43A UPGRADE, και το 1996 πραγματοποιήθηκε η εγκατάσταση του νέου Radar AN/TPS-70, το οποίο τέθηκε σε επιχειρησιακή λειτουργία το 1998. Το 2004 εγκαταστάθηκε το νέο τριών διαστάσεων (3D) Radar.

Ετικέτες: