Ο πρωτοπόρος παιδαγωγός Jean-Baptiste de La Salle “μιλά” σε παιδιά και νέους, μέσα από τη νέα έκδοση του παιδικού βιβλίου για τη ζωή και το έργο του, με τίτλο “Μια ζωή σαν παραμύθι”

“Φωτεινό παράδειγμα και πρότυπο”

  • Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου, 2019 - 06:16

Η ζωή μίας προσωπικότητας, που άφησε ανεξίτηλο στίγμα στο χώρο της παιδείας στην Ευρώπη και που, μέσα από το σχολείο του Αγίου Γεωργίου, ένα ισχυρό αποτύπωμα στην εκπαίδευση και στο νησί της Σύρου, του Jean-Baptiste de La Salle, γίνεται παραμύθι και παράδειγμα για τα παιδιά.

Όπως αναφέρεται και στο οπισθόφυλλο του βιβλίου “Μια ζωή σαν παραμύθι – Η ζωή και το έργο του Jean-Baptiste de La Salle”, ο μεγάλος αυτός δάσκαλος των δασκάλων, πρωτοπόρος παιδαγωγός, νεωτεριστής της εκπαίδευσης, προστάτης της νεολαίας, που η ζωή του αποτελεί ζωντανή μαρτυρία αγάπης, αλληλεγγύης, προσφοράς και σεβασμού στο παιδί, συνεχίζει να είναι επίκαιρος, ακόμη και στον 21ο αιώνα.

“Η ζωή του, γεμάτη περιπέτειες και ανατροπές, θυμίζει παραμύθι. Ο Jean-Baptiste de La Salle, νεαρός γόνος αριστοκρατικής οικογένειας, ανατρέπει τα σχέδια των γονιών του, εγκαταλείπει τη σιγουριά της καριέρας του δικαστικού, για να ακολουθήσει τα κελεύσματα της καρδιάς του”, υπογραμμίζεται στο σημείωμα του Εκπαιδευτικού Οργανισμού La Salle Ελλάδας, όπως επίσης και ότι “στη ημερινή εποχή, που η “εικόνα” απασχολεί αγχωτικά τους πάντες, ενώ το “είναι” περιφρονείται, στην εποχή που το ορατό φροντίζεται, ενώ το αόρατο αγνοείται, σε καιρούς κρίσης και αμφισβήτησης αρχών και αξιών, όλοι – και περισσότερο οι νέοι – έχουν ανάγκη από φωτεινά παραδείγματα και πρότυπα, όπως είναι ο ασύγκριτα πρωτοπόρος παιδαγωγός Jean-Baptiste de La Salle”.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, όπως επισημαίνεται από τον Οργανισμό, η έκδοση αφιερώνεται “σε όλα τα παιδιά και τους νέους με την ευχή να αγγίξει τις καρδιές τους, να μορφώσει το πνεύμα τους και να εμπλουτίσει τη ζωή τους”.

Το παιδικό αυτό βιβλίο, μέσα από πολύχρωμη εικονογράφηση, διδακτική αφήγηση και τρυφερούς διαλόγους, μεταφέρει στους νέους τη ζωή του J.B. de La Salle, τη δράση του, τις καινοτομίες που εισήγαγε στο εκπαιδευτικό σύστημα, τη σημαντική στήριξη που έλαβε από τους αδελφούς του, τις προσπάθειές, τις αποτυχίες και τις επιτυχίες του, έως ότου διαμορφώσει το σύστημα, που εκείνος οραματίστηκε.

Για τη συγγραφή της έκδοσης χρησιμοποιήθηκαν πρωτότυπα κείμενα από διάφορες γαλλικές εκδόσεις σχετικά με τη ζωή και το έργο του ιδρυτή των Χριστιανικών Σχολείων, μεταξύ των οποίων και το Ιδιωτικό Σχολείο “Άγιος Γεώργιος”, που λειτουργεί στη Σύρο.

Τη μετάφραση των κειμένων έκανε η κ. Μαρίλυ Βαρδάκη, η εικονογράφηση και καλλιτεχνική επιμέλεια ανήκει στην κ. Λιάνα Δενεζάκη, τον εμπλουτισμό και την επιμέλεια των κειμένων ανέλαβε ο κ. Αντώνης Ρηγούτσος, τη γλωσσική επιμέλεια, ο κ. Μάρκος Βαρθαλίτης, ενώ τη σύνθεση του εξώφυλλου, η κ. Ανδριάνα Ρούσσου.

Το βιβλίο “Ζωή σαν παραμύθι – Η ζωή και το έργο του Jean-Baptiste de La Salle” στοιχειοθετήθηκε και σελιδοποιήθηκε από την κ. Λιάνα Δενεζάκη, ενώ η εκτύπωση και βιβλιοδεσία έγινε στην Τυποκυκλαδική Α.Ε. σε 5.000 αντίτυπα, για λογαριασμό των Λασαλιανών Σχολείων Ελλάδας, τα οποία θα διατίθενται εντελώς δωρεάν στους μαθητές.