Η Σύρος υπέγραψε το μεγαλύτερο συμβόλαιο κατά της σωματικής και ψυχολογικής κακοποίησης

Stop Bullying

Κατά του κοινωνικού εκφοβισμού δεσμεύτηκαν δεκάδες κάτοικοι της Σύρου, συμβάλλοντας ενεργά στην προσπάθεια του Κέντρου Ξένων Γλωσσών "Εκπαιδευτική Δυναμική" για τη δημιουργία ενός πλαισίου αγάπης, σταθερότητας και αυτοπεποίθησης.

Οι επισκέπτες της εκδήλωσης «Stop Bullying» που πραγματοποιήθηκε στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, με την υποστήριξη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης έβαλαν την υπογραφή τους στο μεγαλύτερο συμβόλαιο δέσμευσης κατά της σωματικής και ψυχολογικής κακοποίησης, δίνοντας το λόγο τους ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν, ως μέλη της τοπικής κοινότητας για να διαμορφώσουν και να διατηρήσουν ένα σωματικά και συναισθηματικά ασφαλές περιβάλλον.

«Δεν θα ανεχθώ καμία μορφή λεκτικού ή σωματικού εκφοβισμού ή άλλες πράξεις παρενόχλησης με τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών. Δεσμεύομαι να μην εκφοβίσω κανέναν συνομήλικό μου ή οποιονδήποτε άλλον. Αν διαπιστώσω κάποιο περιστατικό εκφοβισμού, θα το αναφέρω στις αρχές. Κατανοώ την πολιτική και τις διαδικασίες κατά του εκφοβισμού και υπογράφω αυτό το συμβόλαιο».

Μια εξαιρετική πρωτοβουλία

Το Κέντρο Ξένων Γλωσσών «Εκπαιδευτική Δυναμική» αποτελεί μέλος του Δικτύου Ποιοτικών Σχολείων QLS. Στο πλαίσιο αυτό, επτά μαθητές και μαθήτριες, ηλικίας 10-14 ετών, είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευθούν στην Αθήνα ως Πρεσβευτές κατά του εκφοβισμού (Anti-Bullying Ambassadors) μέσω του "Diana Award".

«Οι εκπαιδευτές μας μίλησαν για το bullying, το anti-bullying και μας έδωσαν πολλά ερεθίσματα που μας βοήθησαν να σκεφτούμε κάτι ιδιαίτερο, out of the box, που να είναι κοντά στην κουλτούρα μας», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη», η υπεύθυνη της δράσης στη Σύρο, Χριστίνα Κανελλοπούλου-Κυριακοπούλου. Έτσι, η ιδέα του μεγαλύτερου συμβολαίου δέσμευσης κατά του εκφοβισμού που έχει εκτυπωθεί ποτέ, γεννήθηκε τις ημέρες των Χριστουγέννων και αγκαλιάστηκε αμέσως τόσο από τους μαθητές του φροντιστηρίου όσο και από την τοπική κοινωνία γενικότερα. Για το λόγο αυτό, η εκδήλωση δεν περιορίστηκε στους τέσσερις τοίχους του Κέντρου Ξένων Γλωσσών, αλλά άνοιξε τα φτερά της και στήθηκε σε έναν σημαντικό πολιτιστικό χώρο του νησιού, απευθυνόμενη σε όλους τους ευαισθητοποιημένους πολίτες.

Σεβασμός στη μοναδικότητα κάθε ανθρώπου

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι, η Εκπαιδευτική Δυναμική υπέβαλε αίτηση στο Guinness World Records, η οποία μάλιστα έγινε δεκτή πριν από μερικές ημέρες. 317 υπογραφές συγκεντρώθηκαν, ωστόσο το συμβόλαιο θα βρίσκεται τους επόμενους μήνες στο φροντιστήριο, περιμένοντας καθημερινά από τις 14:00 έως τις 22:00, όποιον επιθυμεί να το υπογράψει. Στη συνέχεια το υλικό θα κατατεθεί προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο βράβευσης αυτής της εξαιρετικής πρωτοβουλίας, η οποία θα αξιολογηθεί επίσης από τους πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι στο Λονδίνο, όπως συμβαίνει με όλες τις δράσεις που εντάσσονται στο «Diana Award».

Σύμφωνα με την κ. Κανελλοπούλου «η διάκριση είναι κάτι δευτερεύον, καθώς μεγαλύτερη σημασία έχει το γεγονός ότι ο κόσμος έμαθε μέσω της δράσης για το anti-bullying».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, εκτέθηκαν έργα των μαθητών με εικόνες και μηνύματα κατά του εκφοβισμού, ενώ πραγματοποιήθηκε και συναυλία στο θεατράκι της Πινακοθήκης από τη Συριανή εφηβική μπάντα «Anubis», που αποτελείται από τους: Γιώργο Μακρυωνίτη (φωνή), Δημήτρη Μάγειρα (κιθάρα), Ιωσήφ Αραγιάννη (κιθάρα), Αντώνη Δεκάριστο (μπάσο) και Φοίβο Κάιντα (ντραμς).