Δεν τα κατάφερε, τελικά, το “φωκάκι” που εντοπίστηκε σε παραλία της Μήλου

“Λυπηρό γεγονός για όλους μας”

  • Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου, 2019 - 06:16

Μία νεαρή, μικρή Μεσογειακή φώκια, παρά την άμεση κινητοποίηση και τις προσπάθειες, υπό αντίξοες συνθήκες, για τη διάσωσή της, υπέκυψε, στην ακτή της Μήλου.

Άμεσα ειδοποιήθηκε η MOm, από κατοίκους του νησιού, που εντόπισαν τη μικρή φώκια να βρίσκεται έξω από το νερό, σε παραλία της Μήλου, καθώς ήταν εμφανές ότι το ζώο ήταν αφενός ταλαιπωρημένο και αφετέρου υπήρχαν υποψίες για ενδεχόμενη κακή κατάσταση της υγείας του. Ωστόσο, δεδομένου, ότι την ημέρα εκείνη, αλλά και τις αμέσως επόμενες, βρισκόταν σε εφαρμογή απαγορευτικό απόπλου, τα μέλη της οργάνωσης ήταν αδύνατο να μετακινηθούν στο νησί, όπως επίσης και η φώκια να μεταφερθεί σε κατάλληλο χώρο, εφόσον δεν υπήρχε εκείνες τις ημέρες κτηνίατρος στη Μήλο, με αποτέλεσμα το μικρό “φωκάκι” να εντοπιστεί τελικά νεκρό.

Η οργάνωση εξέδωσε ανακοινώσεις αναφορικά με το θέμα, ενημερώνοντας συνεχώς, ακόμη και μετά την κατάληξη του ζώου, τους πολίτες, σχετικά με την περίθαλψη της φώκιας, αλλά και για το έργο του σωματείου.

Οι πρώτες οδηγίες για άμεση αντιμετώπιση

Στην πρώτη της ανακοίνωση, η MOm σημείωνε, πως “νωρίς σήμερα [σ.σ. 24/2] το πρωί ενημερωθήκαμε για την εμφάνιση μιας μικρής Μεσογειακής φώκιας σε παραλία στη Μήλο από ντόπιους κατοίκους οι οποίοι ανησύχησαν για την κατάσταση της υγείας της και ενημέρωσαν τη MOm και το Λιμενικό. Η μικρή φώκια δεν φαίνεται, τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως, να αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας, ενώ η συμπεριφορά της δείχνει ότι πιθανότατα είναι κουρασμένη και ταλαιπωρημένη από την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών, μιας και οι σπηλιές που χρησιμοποιούν οι φώκιες ως καταφύγια συνήθως είναι μη προσβάσιμες λόγω της φουσκοθαλασσιάς”.

Προκειμένου να ενημερώσει τους πολίτες, που ενδεχομένως ήθελαν να βοηθήσουν, όπως μπορούν τη μικρή φώκια, το σωματείο επεσήμαινε, ότι “είναι πολύ σημαντικό οι παρευρισκόμενοι στο σημείο να κρατήσουν τις αποστάσεις τους και σε καμία περίπτωση να μην προσπαθήσουν να βρέξουν το ζώο, να το ταΐσουν ή να το επιστρέψουν στη θάλασσα. Οι φώκιες βγαίνουν συχνά για ξεκούραση έξω από το νερό”.

Αφού δε διαβεβαίωνε ότι θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η παρακολούθηση της πορείας της μικρής φώκιας και πως τα μέλη της MOm θα βρίσκονται σε επιφυλακή, στην ανάρτηση εκφράστηκαν ευχαριστίες, τόσο προς τους κατοίκους, οι οποίοι αντέδρασαν άμεσα και ειδοποίησαν τις αρμόδιες αρχές, όσο και τον κ. Βίχο, ο οποίος παραχώρησε τη σχετική φωτογραφία, αλλά και πληροφορίες σχετικά με το ζώο.

Οι φώκιες διαφέρουν πολύ με άλλα ζώα που γνωρίζουμε”

Παρ' όλα αυτά, τρεις ημέρες αργότερα, στις 26 Φεβρουαρίου, γνωστοποιήθηκε από την οργάνωση, πως το “φωκάκι” δεν τα κατάφερε.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της MOm, “τις τρεις τελευταίες ημέρες βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τις λιμενικές αρχές και κατοίκους της Μήλου, με αφορμή την εμφάνιση μιας μικρής θηλυκής φώκιας σε παραλίες του νησιού. Δυστυχώς η συγκυρία ήταν πολύ κακή καθώς επικρατούσαν κακές καιρικές συνθήκες και ήταν σε ισχύ απαγορευτικό απόπλου άρα δεν υπήρχε συγκοινωνία από και προς το νησί. Ταυτόχρονα δεν βρισκόταν εκεί και τοπικός κτηνίατρος. Από ένα μικρό βίντεο και μια φωτογραφία που είδαμε και πάντα σε συνεννόηση με την Υπεύθυνη Κτηνίατρο της MOm, κρίναμε (διατηρώντας πάντα τις επιφυλάξεις μας, διότι διάγνωση δεν μπορεί να γίνει μέσω φωτογραφίας) ότι το ζώο δεν έδειχνε κάποιο εμφανές πρόβλημα”.

“Σε κάθε περίπτωση”, όπως υπογράμμισε η οργάνωση, “οι πρώτες οδηγίες που δώσαμε ήταν απλές και σαφείς. Εφόσον δεν υπήρχε κανείς ειδικός στο νησί να εξετάσει από κοντά το ζώο και εφόσον δεν μπορούσε να μεταφερθεί άμεσα στον Σταθμό Πρώτων Βοηθειών στα Σπάτα Αττικής, το καλύτερο που είχαν να κάνουν οι άνθρωποι εκεί ήταν να μην το ενοχλήσουν, να μην το εξαναγκάσουν να μπει στο νερό και να μην προσπαθήσουν να το ταΐσουν. Απλά να μας βοηθήσουν στην παρακολούθησή του μέχρι να πέσει ο καιρός”, καταλήγοντας, πως “δυστυχώς ειδοποιηθήκαμε χθες ότι το “φωκάκι” εντοπίστηκε νεκρό. Σίγουρα ένα πολύ λυπηρό γεγονός για όλους μας...”

Παρόλα αυτά, η οργάνωση τόνισε, πως “το πρόγραμμα Διάσωσης και Περίθαλψης Φωκών της MOm, είναι το μόνο που πραγματοποιείται στη Μεσόγειο εδώ και τριάντα χρόνια για αυτό το σπάνιο είδος. Μέχρι σήμερα το Πρόγραμμα έχει περιθάλψει πάνω από 30 φώκιες (αριθμός που αντιστοιχεί σχεδόν με το 10% του πληθυσμού των φωκών της Ελλάδας)”.

Συνεχίζοντας σημειώνεται, πως “αν και θα βόλευε ίσως πρακτικά να πούμε σε κατοίκους μαζέψτε το 'φωκάκι' και δώστε του λίγο γάλα ή λίγα ψάρια, αυτό δεν ενδείκνυται σε καμιά περίπτωση. Μάλιστα μπορεί να έχει πολύ αρνητικό αποτέλεσμα. Οι φώκιες διαφέρουν πολύ με άλλα ζώα που γνωρίζουμε όλοι μας καλά, όπως οι σκύλοι και οι γάτες, και εδώ βρίσκεται και η όλη δυσκολία της επιτυχούς περίθαλψής τους”.

Αφού απευθύνθηκαν θερμές ευχαριστίες, προς τη Λιμενική Αρχή και τους κατοίκους της Μήλου για την πολύτιμη βοήθειά τους, με την υπενθύμιση, πως “η Μήλος, μαζί με την Κίμωλο και την Πολύαιγο είναι εξαιρετικά σημαντική περιοχή για τις φώκιες και χρειαζόμαστε πάντα τη συνεργασία τους”, η ενημέρωση της MOm ολοκληρώνεται με την επισήμανση, πως “αντιλαμβανόμαστε πλήρως την απογοήτευση και την καλόπιστη κριτική (όχι βέβαια τα λίγα κακεντρεχή σχόλια) αλλά δυστυχώς, δεν είναι πάντα εφικτό να σώσουμε ένα ζώο αν και αυτό θα θέλαμε. Η συγκεκριμένη περίπτωση είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα”.

Ετικέτες: