Υποστηρικτής της εκδήλωσης το Λιμεναρχείο Σύρου

Ιστορική επάνοδος της Ναυτικής Εβδομάδας στη Σύρο

  • Τετάρτη, 13 Μαρτίου, 2019 - 13:55

Για το 2019 φορείς και σύλλογοι της Σύρου αποφάσισαν να αναβιώσουν την ‘’ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ’’, έναν θεσμό που στο πέρασμα του χρόνου σταμάτησε. Η  Ναυτική ιστορία της Σύρου είναι γνωστή σε όλη την Ελληνική Επικράτεια  για το ανθρώπινο δυναμικό,  που προσέφερε και προσφέρει στην Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία.

Στην Σύρο υπάρχουν τα φυτώρια, σχολές Πλοιάρχων και Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, το Ναυπηγείο, τα μηχανουργία, που έδωσαν  εξειδικευμένα στελέχη και συνέβαλαν στην οργάνωση και την ανάπτυξη της Ελληνικής Ναυτιλίας.

Έχοντας μια βαριά κληρονομιά  και ιστορία, ενδεικτικά από  το 1861 όπου  ιδρύεται το Νεώριο, το πρώτο ναυπηγείο στην Νεότερη  Ελλάδα και διάφορα μικρά ναυπηγεία, όπου στις εγκαταστάσεις του κατασκευάζονται σχεδόν 80 πλοία το χρόνο. Σημείο αναφοράς για την ιστορία της Σύρου την  ναυπήγηση το 1854 του πρώτου Ελληνικού Ατμόπλοιου.

Οι λόγοι της διακοπής της Ναυτικής Εβδομάδας είναι γνωστοί σε όλους και δεν χρήζουν αναφοράς.

Σκοπός της Ναυτικής εβδομάδας είναι, να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να μάθουν οι νεώτεροι   μέσω των εκδηλώσεων, τις αξίες και το βάρος της ιστορίας του νησιού μας που πρέπει να αναλάβουν και να συνεχίσουν.

Πολλά σχολεία που επισκέπτονται το νησί μας κατά την διάρκεια των εκπαιδευτικών εκδρομών,  γνωρίζουν από κοντά όλους αυτούς τους χώρους, μαθαίνουν την ιστορία τους  και μαζί με τις υπόλοιπες ομορφιές του νησιού μας γεμίζουν τις αποσκευές τους  με γνώσεις που δεν διδάσκονται στα σχολεία.

πηγή : https://smw.gr