Ταξίδι σ’ ένα πέλαγος σκέψεων και αγάπης για τον Πατέρα Ναυτικό, στην έναρξη των εκδηλώσεων της Ναυτικής Εβδομάδας

Οι θυσίες του «Οδυσσέα» που στερείται την «Ιθάκη» του

  • Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2019 - 06:19

Με την 24η Γιορτή του Πατέρα στο Θέατρο Απόλλων ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις της πρώτης ημέρας της Ναυτικής Εβδομάδας στη Σύρο, που αναβιώνει φέτος μετά από πρωτοβουλία τοπικών φορέων και συλλόγων με στόχο να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να μάθουν οι νεότεροι τις αξίες και το βάρος της ιστορίας του νησιού μας.

Η εναρκτήρια κεντρική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, Πολιούχου της Σύρου και προστάτη των Ναυτικών  με τη Θεία Λειτουργία της Πεντηκοστής. Αμέσως μετά, τελέστηκε Δοξολογία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β'.

Σημειώνεται ότι, η Ιερά Μητρόπολη Σύρου είναι συνδιοργανωτής της Ναυτικής Εβδομάδας μαζί με τον Ναυτικό Όμιλο Σύρου, την Ένωση Συνταξιούχων Ναυτικών, το Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, το Επιμελητήριο Κυκλάδων και άλλους Επαγγελματικούς και Πολιτιστικούς Φορείς του νησιού.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με επιμνημόσυνη δέηση για τους Ναυτικούς, που έχουν χαθεί στη θάλασσα, προ του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης, υπό τους συριγμούς Ρυμουλκών του Ναυπηγείου και του εκείνη την ώρα προσπλέοντος «Blue Star Paros».

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Διοικητής της 6ης Περιφέρειας ΛΣ Ιάκωβος Γκίζης, ο Λιμενάρχης Σύρου Ιωάννης Βαμβακούσης, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου Δημήτρης Κοσμάς, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Μάρκος Δαδάος, ενώ συμμετείχαν το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου και οι Πρόσκοποι Σύρου παρουσία και του Γενικού Εφόρου Ελλήνων Προσκόπων, Χριστόφορου Μητρομάρα.

Έκθεση αφιερωμένη στη Γυάρο

Λίγο αργότερα, πραγματοποιήθηκαν στον Επιβατικό Σταθμό Ερμούπολης τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης της Λέσχης Φωτογραφίας Σύρου, η οποία είναι αφιερωμένη στο νησί της Γυάρου. Υπογραμμίζεται ότι τα συγκεκριμένα έργα αποτελούν μέρος της ολοκληρωμένης έκθεσης «Ανακαλύπτοντας τη Γυάρο» που συνδιοργανώθηκε με το WWF Ελλάς και παρουσιάστηκε πρόσφατα στην Πινακοθήκη Κυκλάδων.

Σε δηλώσεις του στην «Κοινή Γνώμη» ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Δημήτρης Κοσμάς τόνισε ότι, η ανάδειξη της Γυάρου έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο για την Ελλάδα όσο και για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, καθώς το μικρό αυτό νησί έχει συνδεθεί άρρηκτα με την ιστορική μνήμη της χώρας μας, ενώ ταυτόχρονα ανήκει διοικητικά στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να συγχαρεί τα μέλη της Λέσχης Φωτογραφίας για τη θαυμάσια δουλειά τους, η οποία θα «φρεσκάρει» τη μνήμη των επισκεπτών για τα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο νησί της Γυάρου, προβάλλοντας ταυτόχρονα και τον φυσικό πλούτο του.

Τιμώμενο πρόσωπο της 24ης Γιορτής του Πατέρα ο Γιώργος Μηλιός

Ο Πατέρας Ναυτικός, στο πρόσωπο του οποίου τιμώνται όλοι οι πατεράδες του κόσμου τιμήθηκε στη φετινή εκδήλωση για τη Γιορτή του Πατέρα, η οποία διοργανώθηκε στο ιστορικό Θέατρο της Ερμούπολης από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Άνω Σύρου, Γαλησσά "Άγιος Στέφανος", Ποσειδωνίας "Ο Ποσειδών", Πελοποννησίων και Χρούσσων με την συμβολή του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου και την υποστήριξη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Στην έναρξη της βραδιάς, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου, Μπάμπης Κουλούρας έκανε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία της Ημέρας του Πατέρα στη Σύρο, η οποία εορτάζεται ανελλιπώς από το 1995 με τη θερμή υποστήριξη τοπικών συλλόγων και φορέων.

Στο πλαίσιο της φετινής εκδήλωσης, οι διοργανωτές με ομόφωνη απόφασή τους τίμησαν τον Γιώργο Μηλιό, έναν άνθρωπο που για 15 ολόκληρα χρόνια υπερασπίζεται τα συμφέροντα του κλάδου του από τη θέση του προέδρου της Ένωσης Συνταξιούχων Ναυτικών Σύρου.  Ο Μπάμπης Κουλούρας χαρακτήρισε το τιμώμενο πρόσωπο ως έναν εξαίρετο οικογενειάρχη, που με τη δράση του τιμά το επάγγελμά του και την πατρική υπόσταση. «Στο πρόσωπο του κ. Μηλιού τιμώνται όλες οι μπαμπάδες ναυτικοί που παλεύουν για την οικογένεια και για μια καλύτερη κοινωνία», δήλωσε ο παρουσιαστής. Από την πλευρά του, ο κ. Μηλιός, φανερά συγκινημένος, ανέφερε πως η συγκεκριμένη τιμή αποτελεί τη μεγαλύτερη χαρά και περιουσία που εισπράττει από τη ζωή.

Στέρηση, απουσία, αγώνας, έλλειψη, μοναξιά

Δάκρυα στα μάτια των παρευρισκομένων έφερε και η ομιλία της Συμβούλου διοργάνωσης εκδηλώσεων και νεοεκλεγείσας δημοτικής συμβούλου Σύρου – Ερμούπολης, Αλίκης Λεονταρίτη, η οποία αναφέρθηκε με αγάπη και ζωντανές τις μνήμες από την παιδική της ηλικίας ως κόρη ναυτικού, στις μεγάλες και ιδιαίτερες θυσίες που απαιτεί ο ρόλος του πατέρα ναυτικού: στέρηση, απουσία, αγώνας, έλλειψη, μοναξιά. Λέξεις που κυριαρχούν στην ζωή του ίδιου και της οικογένειάς του.  Λέξεις που η έννοια τους μαρτυρά πόνο, έναν πόνο που δεν είναι ο ίδιος για όλη την οικογένεια του ναυτικού και αυτό γιατί ο πόνος όταν μοιράζεται … μικραίνει και αυτό τον πόνο ο ναυτικός οικογενειάρχης και πατέρας τον περνά μονάχος, μακριά, ενώ η υπόλοιπη οικογένεια όχι μόνο τον μοιράζεται αλλά έχει την δυνατότητα αλληλοϋποστήριξης που δίνει η παρουσία και η μεταξύ τους συνύπαρξη.

Καταλήγοντας, η κ. Λεονταρίτη σημείωσε πως, ο μπαμπάς ναυτικός θα είναι πάντοτε για τα παιδιά του, ο ήρωάς τους. Εκείνος ο δυνατός γενναιόδωρος γίγαντας που δεν τους χαλούσε ποτέ χατίρι και που τον μάλωνε η γυναίκα του επειδή τα κακομάθαινε με την γαλαντομία και την ανοχή του στις παιδικές τους τρέλες και αταξίες. Εκείνος ο σκληροτράχηλος άντρας που γίνονταν μαλακός σαν το ζυμάρι και είχε μια αγκαλιά γεμάτη στοργή για να κουρνιάζουν μέσα της και  να γεμίζουν με ασφάλεια και σιγουριά. Αυτός που τους άκουγε, γεμάτος υπομονή, να μιλούν ακατάπαυστα δίχως βαρυγκώμια ή γκρίνια.

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της βραδιάς, ο Μέμης Ροσσολάτος, η Ελπίδα Ρηγούτσου, ο Μάκης Πρίντεζης και ο Δημήτρης Σούλιος παρουσίασαν τραγούδια σε στίχους του ποιητή της θάλασσας, Νίκου Καββαδία.