Τιμώμενο πρόσωπο της 21ης Ημέρας του Πατέρα, ο άνθρωπος που μετέτρεψε τα «Γράμματα» της Απάνω Μεριάς σ’ έναν μικρό παράδεισο

Τζον Πίρσον, ο αλησμόνητος λάτρης της Σύρου

Ο γνωστός σε όλους «Γιάννης ο Αμερικάνος», ο άνθρωπος που αγάπησε τη Σύρο και μετέτρεψε τα «Γράμματα» της Απάνω Μεριάς σε έναν μικρό παράδεισο ευλογίας και αναψυχής για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού, τιμήθηκε κατά τον φετινό εορτασμό της Ημέρας του Πατέρα στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν στο Θέατρο Απόλλων η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Άνω Σύρου, Γαλησσά και Ποσειδωνίας, ο Σύλλογος Πελοποννησίων, η Ομάδα Πεζοπόρων και ο Σύλλογος Γυναικών Σύρου με τη συμβολή του Λυκείου των Ελληνίδων και την υποστήριξη του Δήμου Σύρου Ερμούπολης.

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης επέλεξαν να τιμήσουν φέτος, έναν άνθρωπο, που χωρίς να είναι Έλληνας και Συριανός αγάπησε την πατρίδα μας και το νησί μας με όλη του την καρδιά. Ο Αμερικάνος Τζον Πίρσον γνωστός υπήρξε καινοτόμος οικονομολόγος της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών και των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος αγοράσε μια μεγάλη έκταση άγονη στα Γράμματα της Απάνω Μεριάς της Σύρου και φύτεψε 10.000 δέντρα από τα οποία ευδοκίμησαν τα 5.000. Ο ίδιος μάλιστα, έγραψε και ένα βιβλίο, αφιερωμένο στη Σύρο με τον τίτλο «Ένα νησί στην Ελλάδα». Το βιβλίο μεταφράστηκε και εκδόθηκε με πρωτοβουλία της Ομάδας Πεζοπόρων Σύρου και με την ευγενική χορηγία του Συριανού επιχειρηματία, Νικήτα Ψυχάλη, ο οποίος διατηρεί ναυπηγοεπισκευαστική μονάδα στον Πειραιά. Όπως κατέστησε γνωστό ο κ. Κουλούρας, ο αλησμόνητος Τζον Πίρσον πέθανε σε ηλικία 95 ετών, τον Σεπτέμβριο του 2001 στη Μασαχουσέτη και επιθυμία του ήταν οι στάχτες του να σκορπιστούν στο αγαπημένο του δάσος στη Γριά Σπηλιά, η οποία και εισακούστηκε.

Για τον John Pierson μίλησαν ο τέως Αντιδήμαρχος Νίκος Ροσσολάτος, εκ μέρους των Πεζοπόρων Σύρου και ο εκπρόσωπος της οικογένειας Pierson, Παναγιώτης Κρυστάλλης. Την τιμητική πλακέτα παρέλαβαν με χαρά από τα χέρια του περιφερειακού συμβούλου Μάρκου Δαδάου και του κ. Κουλούρα η εγγονή του John Pierson, Eliza και η δισέγγονή του, Freya, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσουν το έργο του φωτεινού αυτού ανθρώπου, που τους μετέδωσε την αγάπη του για τη Σύρο.

Σ’ έναν σύντομο απολογισμό της Ημέρας του Πατέρα στη Σύρο, που ξεκίνησε δειλά πριν από 21 χρόνια και γρήγορα εξελίχθηκε σ’ έναν δυνατό θεσμό, τυγχάνοντας ευρύτατης αποδοχής από την τοπική κοινωνία, προέβη στον σύντομο χαιρετισμό του, ο οικοδεσπότης της βραδιάς, Μπάμπης Κουλούρας. Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου υπενθύμισε στο κοινό ότι η πρώτη ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η τέως αντιδήμαρχος Ερμούπολης Άννα Βαφία και ο πρώτος τιμηθείς πατέρας, ο χοροδιδάσκαλος και λαογράφος, Νίκος Σολάρης. Ανάμεσα στους τιμηθέντες βρίσκονται και δύο άξιοι ποιμενάρχες, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’ και ο τότε Καθολικός Επίσκοπος Σύρου κ. Φραγκίσκος Παπαμανώλης.

Ο σιωπηλός γίγαντας της ζωής μας

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως πατέρας δεν γεννιέται κανείς, αλλά γίνεται. Γι’ αυτό εκτός από τους βιολογικούς, υπάρχουν και οι πνευματικοί πατέρες, που πολλές φορές φροντίζουν παιδιά περισσότερο από εκείνους που τα γέννησαν.

Στη σημασία της Ημέρας του Πατέρα που αποτελεί μια στιγμή ενθύμησης της αξίας του στη ζωή μας, αναφέρθηκε και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θωμαή Μενδρινού, επισημαίνοντας πως θα πρέπει καθημερινά να εκφράζουμε στον πατέρα μας αυτά που νιώθουμε, αυτά που δεν του είπαμε ποτέ, να του ζητάμε μία αληθινή, ειλικρινή συγγνώμη για τα λάθη μας αλλά και να τον ευχαριστούμε για όλα όσα μας προσέφερε. Δεν παρέλειψε δε, να μνημονεύσει και το τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς, τον αείμνηστο Τζον Πίρσον, ο οποίος σε ένα άγριο τοπίο έσπειρε τους καρπούς της αγάπης και της ζωής, δημιουργώντας έναν αγαπημένο προορισμό που θα μας θυμίζει για πάντα τη σπουδαία προσωπικότητά του και θα μας γεμίζει με υπερηφάνεια.

Για τον ρόλο και τη συμβολή του πατέρα στη σωστή οικογενειακή δομή, στην ανατροφή και την υγιή ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού μίλησε η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου, Χριστίνα Λιγοψυχάκη. «Μια στιγμή υπακοής στον φυσικό νόμο αρκεί στον μέχρι χθες ανέμελο άντρα για να ανακαλύψει πως το συγκλονιστικό ταξίδι της ζωής, η πατρότητα, είναι η αποκάλυψη του αιώνιου θαύματος πως η ευθύνη του γονιού δεν είναι παιχνίδι, πως ο μπαμπάς μπορεί να δουλεύει ορισμένες ώρες, αλλά ο πατέρας δεν τελειώνει ποτέ τη δουλειά του», τόνισε. Πρόσθεσε μάλιστα πως «αυτό που κάνει έναν πατέρα να βρει τον καλύτερο εαυτό του είναι η προσδοκία της αποδοχής από την οικογένειά του. Με άλλα λόγια πως δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευτυχία για έναν γονιό από τη γνώση πως η πορεία μιας ολόκληρης ζωής μπορεί να εξαρτηθεί από τα λόγια που λέγονται μέσα στο σπίτι, που δεν τα ακούει ο κόσμος, αλλά με τον αέναο βιολογικό κύκλο τα ακούνε όλοι, ακόμα και οι μελλοντικές γενιές».

Χαιρετισμοί απηύθυναν επίσης, οι πρόεδροι του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Γαλησσά, του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποσειδωνίας «Ο Ποσειδών», του Συλλόγου Πελοποννησίων Σύρου και εκπρόσωπος του Συλλόγου Γυναικών Σύρου.

“Πατέρας, ο άνθρωπος που μας έδωσε «φτερά»”

Ομιλητής της φετινής διοργάνωσης ήταν ο εκπαιδευτικός και πρώην Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, Διονύσης Μεσσάρης, ο οποίος μέσα από τα βιώματά του και τις εμπειρίες των 35 χρόνων προσφοράς του στον δύσκολο και απαιτητικό χώρο της παιδείας, υπογράμμισε τον ρόλο του πατέρα στη ζωή ενός παιδιού. Όπως τόνισε, ο πατέρας είναι εκείνος που μας έδωσε ελπίδα, που μπήκε μπροστά όταν τον χρειαστήκαμε, που επιβράβευσε για τις νίκες μας και μας αγκάλιασε στις αποτυχίες μας, που στάθηκε στο πλευρό μας όταν πήγαμε να λυγίσουμε, που μας συγχώρησε για τα λάθη μας. «Στον άνθρωπο αυτό χρωστάμε τη δύναμη που μας έδωσε για να τολμήσουμε και να γίνουμε αυτό που είμαστε σήμερα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» απηύθυνε επίσης σε όλους τους πατεράδες ή παππούδες που κράτησαν όρθια τη χώρα, πολέμησαν σε μάχες άνισες, υπερασπίστηκαν την ελληνική σημασία, την οικογένεια και τον χριστιανισμό και ποτέ δεν λύγισαν. Άνθρωποι – πρότυπο για τους σημερινούς πατέρες που καλούνται με τη σειρά τους να κρατήσουν όρθια την χώρα στον «πόλεμο» της κρίσης. Καταλήγοντας, προέτρεψε τους πατέρες να ανακαλύψουν πράγματα μαζί με τα παιδιά τους και να τους δώσουν τα φτερά που χρειάζονται για να «πετάξουν». Επιπλέον, συμβούλευσε τα ίδια τα παιδιά, να ανταποδίδουν την αγάπη αυτή κάθε ώρα και στιγμή και όχι, όταν είναι πλέον αργά.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα, το οποίο έκλεισε με το τραγούδι «Blue Skies» από τη δισέγγονη του John Pierson, Freya.