Η Αμοργός, η Τήνος και η Νάξος, ανάμεσα στους 10 προορισμούς που εκπλήσσουν ευχάριστα τον επισκέπτη, σύμφωνα με άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Telegraph

Απροσδόκητη... ομορφιά

Αφιέρωμα, σε “κρυφά διαμάντια” της Ελλάδας, τα οποία ξεφεύγουν από το κλασσικό μοντέλο ήλιος-θάλασσα κάνει η βρετανική εφημερίδα Telegraph, στην ταξιδιωτική της στήλη, με αξιοθέατα της Αμοργού, της Τήνου και της Νάξου, ανάμεσά τους.

Η Ελλάδα αποτελεί έναν παγκόσμια γνωστό προορισμό, που ωστόσο, έχει διακριθεί ανάμεσα στον ανταγωνισμό, για το ηλιόλουστο και ζεστό καλοκαίρι της, αλλά και τα χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής που διαθέτει, γεμάτα προσβάσιμες ακτές, με χρυσή άμμο, γεγονός, που προσελκύει εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Παρ' όλα αυτά, η χώρα μας διαθέτει επίσης χιλιάδες χρόνια πολιτισμού, αλλά και μία εκπληκτική ποικιλομορφία, τόσο από μέρος σε μέρος, όσο και μέσα στον ίδιο τόπο, παρά το μικρό της μέγεθος.

Αυτή την ποικιλομορφία, αλλά και τα στοιχεία που διαθέτει η Ελλάδα τα οποία δεν είναι γνωστά στους περισσότερους κατοίκους άλλων χωρών, αναδεικνύει η βρετανική Telegraph.

Στο άρθρο της εφημερίδας, με τίτλο “Δέκα μέρη στην Ελλάδα, που πιθανώς να σας εκπλήξουν” ο αρθρογράφος John Malathronas, κάνει αναφορά σε σημεία ενδιαφέροντος, όπως ο Οδοντωτός, τη Μονή της Παναγίας Χοζοβιώτισσας στην Αμοργό, τα μαρμάρινα γλυπτά της Τήνου και της Νάξου, τη “μανιταρόπολη” των Γρεβενών, το Πάρκο των Ψυχών στην Πάρνηθα, τους χαμαιλέοντες της λιμνοθάλασσας της Γιάλοβας στην Πελοπόννησο, το Μουσείο του Φάρου Τυφλών Ελλάδας στην Αθήνα, αλλά και το Μουσείο Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη.

Το μοναστήρι στο γκρεμό

Σε ό,τι αφορά στις Κυκλάδες, το άρθρο ξεκινά την αναφορά του από την Αμοργό. «Πέρα από τις όμορφες παραλίες και τα χαριτωμένα χωριά της Αμοργού, υπάρχει ένα εντυπωσιακό και ασυνήθιστο αξιοθέατο, για να δει κανείς. Το μοναστήρι της Παναγίας Χοζοβιώτισσας, που κρέμεται από ένα γκρεμό, 260 μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Δημιουργήθηκε τον 9ο αιώνα, από Σύριους χριστιανούς και μέχρι σήμερα κατοικείται από μερικούς μοναχούς. Θα χαρούν να σας καλωσορίσουν και να σας κεράσουν το σπιτικό τους ρακόμελο, ένα είδος ποτού, με μέλι», σημειώνεται στην Telegraph.

Το μαρμάρινο χωριό

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα Μουσεία και τον πολιτισμό της Τήνου. Όπως αναφέρει το άρθρο, “στον Πύργο, στο νησί της Τήνου, το μάρμαρο είναι παντού. Σε εκκλησίες, σπίτια, δρόμους, συντριβάνια, καμάρες... υπάρχει ακόμη και μία εξολοκλήρου μαρμάρινη στάση λεωφορείου. Αυτό συμβαίνει, επειδή ο Πύργος ιστορικά είναι το σπίτι της Σχολής Μαρμαροτεχνίας και έχει να προσφέρει όχι λιγότερα από τρία μουσεία: Το πρώτο έχει να επιδείξει σύγχρονη τέχνη, το δεύτερο είναι αφιερωμένο στον Γιαννούλη Χαλεπά, γέννημα-θρέμμα του Πύργου και ο πιο γνωστός γλύπτης της σύγχρονης Ελλάδας, ενώ τέλος το εκτενές Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, εξερευνά την ξεχωριστή σχέση της Ελλάδας με το μάρμαρο, από την αρχαιότητα. Εναλλακτικά, μπορείτε να επισκεφτείτε το κοιμητήριο, δωρεάν. Μοιάζει περισσότερο σαν μία γκαλερί τέχνης, παρά σαν νεκροταφείο”.

Παράλληλα, υπάρχει υπερσύνδεσμος στο άρθρο, με παρουσίαση των κυριότερων μουσείων του νησιού.

“Η Τήνος είναι ένα νησί, με ισχυρή θρησκευτική και πολιτιστική ταυτότητα, γνωστό στους πνευματικούς ανθρώπους και τους πιστούς. Έχει πλούσια ιστορία, η οποία ξεκινά από τους προϊστορικούς χρόνους. Στο αρχαιολογικό μουσείο της Τήνου, οι επισκέπτες μπορούν να δουν μία ευρεία συλλογή από αρχαιολογικά ευρήματα, όπως δοχεία και αντικείμενα του νοικοκυριού, από τον 5ο αιώνα π.Χ. Το μουσείο βρίσκεται κοντά στη διάσημη εκκλησία της Παναγίας και τα πιο σημαντικά κομμάτια του, προέρχονται από αρχαίους ναούς της Δήμητρας και του Ποσειδώνα”, επισημαίνεται, ενώ αφού γίνεται αναφορά στο μουσείο μαρμαροτεχνίας, στην παρουσίαση σημειώνεται, πως “ακριβώς δίπλα από την εκκλησία στο χωριό του Αρνάδου, βρίσκεται ένα εκκλησιαστικό μουσείο, που αποτελείται από εικόνες, σπάνιες τοιχογραφίες και άμφια. Λειτουργεί για παραπάνω από 25 χρόνια. Επίσης μεγάλο ενδιαφέρον, έχει και το Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών, που βρίσκεται στο χώρο του Ι.Ν. Ευαγγελίστριας, στη Χώρα και το οποίο αναδεικνύει τη δουλειά των καλλιτεχνών και γλυπτών της Τήνου. Αντίστοιχου θέματος είναι και η γκαλερί τέχνης, μία ακόμη έκθεση που αξίζει να δει κανείς, αφού έχει επισκεφτεί την εκκλησία”.

Εγκαταλελειμμένα αγάλματα

Όπως υπογραμμίζεται, “η Τήνος δεν είναι το μόνο νησί, του οποίου το μάρμαρο ήταν ξακουστό στην αρχαιότητα. Το μάρμαρο Νάξου, που εξορύσσεται ακόμη και σήμερα, έχει μία εξαιρετική φήμη, καθώς είναι σκληρό και ανθεκτικό στον παγετό. Στο λατομείο του Απόλλωνα, μπορεί κανείς να δει ένα γιγάντιο Κούρο (αρχαϊκό, διακοσμημένο ανδρικό άγαλμα), μισο-σμιλεμένο από την πέτρα. Δύο μικρότερα παραδείγματα, βρίσκονται στο λιγότερο προσβάσιμο χωριό, Φλεριό. Όπως τα αγάλματα Μοάι στα Νησιά του Πάσχα, κανείς δεν ξέρει γιατί εγκαταλείφθηκαν εκεί 2.500 χρόνια πριν. Χτύπησε τους εργάτες εκεί κάποια αναπάντεχη συμφορά; Ένα είναι σίγουρο: καθώς τα αγάλματα είχαν φτιαχτεί από μάρμαρο Νάξου, άντεξαν τα φυσικά φαινόμενα αρκετά καλά”.