Έναρξη του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου «Women For Europe 9» στην Ερμούπολη

Εικόνες, ήχοι και χρώματα της Ελλάδας

Με κάθε επισημότητα άνοιξε χθες το απόγευμα η αυλαία της ένατης έκδοσης του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου «Οι γυναίκες για την Ευρώπη – Ο Ρόλος του Inner Wheel» που συνδιοργανώνουν στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων η 247 Περιφέρεια Inner Wheel Ελλάδος και ο Όμιλος Inner Wheel Σύρου με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η τελετή έναρξης της σημαντικής αυτής διοργάνωσης με θέμα «Τα παιδιά οδηγούν την Ευρώπη στον 22ο αιώνα. Αποφασιστική προσήλωση όλων των μελών του Inner Wheel στα δικαιώματά τους» πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Θέατρο Απόλλων, παρουσία της Προέδρου του Διεθνούς Inner Wheel, Christine Kirby,  της Διοικητού της 247 Περιφέρειας IW Ελλάδος, Ντέπυς Βαρότσου, της Εθνικής Εκπροσώπου της 247 Περιφέρειας I.W. Ελλάδος, Μαρίας Πλοιαρχοπούλου, της Board Director of International Inner Wheel, Σίσσυς Αυγερινού, καθώς και αξιωματούχων, μελών και φίλων της Οργάνωσης.

Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου π. Νικόλαος Γαβαλλάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός, ο Διοικητής της 6ης Περ. Διοίκησης Λιμενικού Σώματος, Ιάκωβος Γκίζης, καθώς και η εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Α. Βακονδίου.

Στην έναρξη της βραδιάς, προβλήθηκε το video του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού “Greece – A365 – Day Destination”, το οποίο βραβεύτηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, το προωθητικό βίντεο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης “Σύρος 4 Εποχές” και τέλος του βίντεο του Ομίλου Inner Wheel Σύρου.

Προσήλωση στην προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών

Τους συνέδρους καλωσόρισε η πρόεδρος του Ομίλου κ. Άσπα Αριστείδου, η οποία αφού έκανε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία της Σύρου, υπογράμμισε πως η Ερμούπολη αποτελεί σήμερα μια κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα με τον δικό της ιδιαίτερο χαρακτήρα, μια ζωντανή πόλη που σφύζει από ζωή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η κάθε εποχή ντύνει το ήδη μαγευτικό σκηνικό με τα δικά της χρώματα και αρώματα, με τις δικές της ομορφιές και αντιθέσεις, προσφέροντας πάντα μια ξεχωριστή εμπειρία για όλους τους επισκέπτες.

Το Συνέδριο «Women For Europe 9», που ολοκληρώνεται το Σάββατο 6 Απριλίου, πραγματεύεται τα δικαιώματα που αφορούν στην προστασία των παιδιών από κάθε μορφή εκμετάλλευσης και κάθε μορφή βίας, τη μη διάκρισή τους λόγω φυλής, χρώματος, φύλου, γλώσσας, θρησκείας, καταγωγής, κοινωνικής θέσης, περιουσίας, οικογένειας και αναπηρίας. Δικαιώματα που αφορούν στην ολοκληρωμένη ανάπτυξή τους φυσική, πνευματική, ηθική και κοινωνική. Σκοπός του Συνεδρίου είναι πολλά από αυτά τα θέματα να ερευνηθούν και τα συμπεράσματα που θα προκύψουν να συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός καλύτερου και ασφαλέστερου μέλλοντος στα παιδιά του κόσμου.

Η ανθρωπιά περνά από χέρι σε χέρι μέσα στην ομορφιά του Αιγαίου Πελάγους

Το σύνθημα του Συνεδρίου «Αν περνά κάτι από χέρι σε χέρι αυτό είναι η ανθρωπιά» είναι η ρήση του Μεγάλου Έλληνα ποιητή, Οδυσσέα Ελύτη, του ποιητή του Αιγαίου, ο οποίος πριν από 40 χρόνια βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Το λογότυπο εκφράζει ακριβώς αυτή τη ρήση, τα ιδεώδη του Διεθνούς Inner Wheel και την ομορφιά της χώρας μας. Προβάλλεται το υπέροχο ελληνικό ηλιοβασίλεμα, λίγο πριν ο πύρινος δίσκος βυθιστεί στη θάλασσα του Αιγαίου Πελάγους με τους σχηματισμούς ενός κύματος και ενός σύννεφου σε χέρια γυναικεία και τον τροχό του Inner Wheel που αντιπροσωπεύει την ανθρωπιά να βρίσκεται σταθερά στη χούφτα ενός χεριού που μόλις έχει περάσει από το άλλο χέρι. Είναι ακριβώς η στιγμή που η ανθρωπιά περνά από χέρι σε χέρι μέσα στην ομορφιά της Ελλάδας και του Αιγαίου Πελάγους.

«Ευελπιστούμε ότι το Συνέδριό μας θα δώσει μια νέα προοπτική στις δράσεις μας, θα αναδείξει τον ανθρωπιστικό προβληματισμό όλων μας και θα μας οδηγήσει σε χρήσιμα συμπεράσματα για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ικανοποιούμε ανάγκες, να λύνουμε προβλήματα και να βελτιώνουμε τις συνθήκες ζωής και ανάπτυξης των παιδιών στην Ευρώπη» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Αριστείδου.

Για το λόγο αυτό, ευχαρίστησε τη Διοικητή της 247 Περιφέρειας Inner Wheel Ελλάδος κ. Ντέπυ Βαρότσου και την οραματίστρια και δημιουργό αυτού του θεσμού, Past Board Director 2013-2015, καθώς και Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του θεσμού Luisa Vinciguerra, που εμπιστεύτηκαν και ανέθεσαν στον Όμιλο Inner Wheel Σύρου αυτή τη διοργάνωση.

“Στον τροχό του χορού και του χρόνου”

Αμέσως μετά, ακολούθησαν χαιρετισμοί από τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών, τον Προδιοικητή της 247 Ροταριανής Περιφέρειας Βασίλη Παπαδόπουλο, τη Διοικητή της 247 Περιφέρειας IW Ελλάδος Ντέπυ Βαρότσου και τις κυρίες Luisa Vinciguerra και Christine Kirby.

Στη συνέχεια, χορευτικές ομάδες του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου ακολούθησαν τα βήματα της παράδοσης μέσα στον κύκλο του χορού και του χρόνου με την ενεργή συμμετοχή της ομάδας φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου που ετοίμασε τα εντυπωσιακά οπτικά εφέ του καλλιτεχνικού προγράμματος. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της παρουσίασης είχε η Υπεύθυνη Τμήματος Διδαχής Παραδοσιακών Χορών του ΛΕΣ, Μαλαματή Αναστασοπούλου.