Αντίστροφη μέτρηση για την 5η αποστολή του Ομίλου Φουσκωτών και Ταχυπλόων Σκαφών Σύρου

Όλες οι πυξίδες στραμμένες στην Κίμωλο

Στην Κίμωλο θα παρασυρθούν αυτή τη φορά τα μέλη του Ομίλου Φουσκωτών και Ταχυπλόων Σκαφών Σύρου, που τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια προσέφεραν απλόχερα την αγάπη τους και ό,τι άλλο περνούσε από τα χέρια και το τετραπέρατο μυαλό τους σε μικρούς και μεγάλους κατοίκους της Δονούσας, του Κουφονησίου, της Φολεγάνδρου και της Αμοργού.

Η πυξίδα της 5ης αποστολής του Ομίλου είναι ήδη στραμμένη στο νοτιοδυτικό όριο των Κυκλάδων, βόρεια της Μήλου και μία νέα θαλασσινή «περιπέτεια» είναι έτοιμη να ξεκινήσει το πρωί της Παρασκευής 12 Απριλίου 2019.

Η φετινή διήμερη αποστολή θα ακολουθήσει την παράδοση των προηγούμενων, με δράσεις εκπαιδευτικού και οικολογικού χαρακτήρα, συγκεκριμένα παιδαγωγικές δραστηριότητες, θεατρική παράσταση, καθαρισμό βυθών και παραλιών και οικολογικά σεμινάρια.

Ειδικότερα, το απόγευμα της Παρασκευής οι παιδαγωγοί του Ομίλου θα απασχολήσουν δημιουργικά τα παιδιά του νησιού στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου. Οι μικροί φίλοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε διαδραστικά παιχνίδια και κατασκευές, αλλά και να βάψουν το πρόσωπό τους, αποκτώντας τη μορφή αγαπημένων πλασμάτων της θάλασσας και όχι μόνο. Οι δράσεις αυτές απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες παιδιών και θα διαρκέσουν περίπου τρεις ώρες.

«Γαλάζια εξερεύνηση» στο λιμάνι

Το επόμενο πρωί, η WWF Ελλάς, σταθερός συνεργάτης του Ο.Φ.Τ.Σ.Σ. επί σειρά ετών, αναλαμβάνει δράση με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Δημιουργώντας μια θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή» στο Δημοτικό Σχολείο. Αμέσως μετά, τα παιδιά μαζί με τα μέλη της οργάνωσης θα κατευθυνθούν στο λιμάνι της Κιμώλου για μία «Γαλάζια εξερεύνηση». Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να ακολουθήσουν τα ίχνη για να μάθουν τα γαλάζια μυστικά του νησιού. Σκοπός του παιχνιδιού είναι τα παιδιά να ανακαλύψουν τα ζώα και τα φυτά που ζουν έξω, μέσα και κοντά στη θάλασσα, να γνωρίσουν τα μυστικά τους και τους κινδύνους που τα απειλούν, να εκτιμήσουν την αξία τους και να καλλιεργήσουν φιλική στάση και υπεύθυνη συμπεριφορά για την προστασία τους.

Την ίδια χρονική στιγμή, δύο φουσκωτά του Ομίλου θα αναχωρήσουν για καθαρισμό δυσπρόσιτων παραλιών της Κιμώλου. Η δράση θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος “All for Blue” και την Εθελοντική Ομάδα Κιμώλου «Κιμωλίστες».

H «κλεψύδρα» γυρνάει για να φέρει την αγάπη

Το απόγευμα του Σαββάτου τα μέλη της θεατρικής ομάδας του Ομίλου (Σούλα Βασάλου, Μαργιάννα Γαδ, Κική Κοντογιάννη, Ράνια Κρητικού, Χριστίνα Πρίντεζη και Γιάννη Σολάρη) θα γυρίσουν την «κλεψύδρα» τους και θα μιλήσουν σε μικρά και μεγάλα παιδιά για την αγνή αγάπη, τη διαφορετικότητα και τη σημασία του καθαρού και υγιούς θαλάσσιου περιβάλλοντος. Στη φετινή παράσταση υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια της Γεωργίας Ματσούκας θα υπάρχουν και guest stars.

Το πρωί της Κυριακής 14 Απριλίου 2019, η ιδρύτρια του “All For Blue” Κατερίνα Τοπούζογλου, εκπαιδεύτρια ελεύθερης κατάδυσης και παγκόσμια πρωταθλήτρια υποβρύχιας σκοποβολής θα ενημερώσει μαθητές και εκπαιδευτικούς για την προστασία της θάλασσας και των καρχαριών στο Δημοτικό Σχολείο και στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί παράκτιος και υποβρύχιος καθαρισμός στην παραλία.

Συνδιοργανωτής της αποστολής και φέτος θα είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Εκτός από το WWF τον οργανισμό «All for Blue», συμμετέχουν επίσης η Ομάδα Αιγαίου και η Εν.Το.Πο. Σύρο.

Χορηγοί της 5ης αποστολής θα είναι το πρατήριο Υγρών Καυσίμων Shell «Γουργουράκια » και το κατάστημα συστημάτων ασφαλείας «Diodos» ενώ χορηγοί επικοινωνίας η Replay Media, η Prisma AudioVisual Projects και η «Κοινή Γνώμη», η οποία όπως κάθε χρόνο θα «παρασυρθεί» μαζί με τα μέλη της για να καταγράψει κάθε στιγμή από αυτό το γλυκό ταξίδι προσφοράς και αγάπης στο νησί της Κιμώλου.