Τα μέλη του Ομίλου Φουσκωτών και Ταχυπλόων Σκαφών Σύρου παρασύρθηκαν στην Κίμωλο και αποκάλυψαν στα παιδιά τη μαγική συνταγή για την προστασία της θάλασσας

Αγάπη… λέξη μικρή μα τόσο σημαντική

Μικροί και μεγάλοι κάτοικοι της Κιμώλου προστέθηκαν στη μακρά λίστα των φίλων του Ομίλου Φουσκωτών και Ταχυπλόων Σκαφών Σύρου, που μέσω των ετήσιων αποστολών του μηδενίζει τις αποστάσεις και σκορπίζει χαρά και αγάπη στα απομακρυσμένα νησιά των Κυκλάδων.

Ο Όμιλος έχει αποδείξει περίτρανα πως γνωρίζει τον τρόπο να δαμάσει τα κύματα, αλλά όχι και την αστείρευτη όρεξή του για εθελοντική προσφορά και δράση μέσω της οποίας «ανατέλλουν» αμέτρητα παιδικά χαμόγελα. Αυτή η «αδυναμία» παρασύρει κάθε χρόνο τα μέλη του ένα βήμα παραπέρα για νέες περιπέτειες, που αποτελούν κεφάλαια μιας -τρυφερής, ποτισμένης από την αλμύρα της θάλασσας και βαθιάς αγάπης για το περιβάλλον -ιστορίας η οποία θα συνεχίζεται όσο η δίψα των μικρών μελών των τοπικών κοινωνιών για δραστηριότητες και διαφυγή από την καθημερινότητα, παραμένει άσβεστη.

Παιδαγωγικές δραστηριότητες

Το έργο του Ομίλου αναγνωρίστηκε, εκτιμήθηκε και αγκαλιάστηκε από τα παιδιά της Κιμώλου, κατά τη διάρκεια της 5ης αποστολής του, η οποία πραγματοποιήθηκε από 12 έως 14 Απριλίου 2019. Λίγες ώρες μετά από την άφιξή του στο νησί, η αυλή του Δημοτικού Σχολείου Κιμώλου μετατράπηκε σε ένα μεγάλο πάρκο ψυχαγωγίας, δημιουργίας και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, στο οποίο οι μικροί επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε ποικίλες -αλυσιδωτές- δράσεις που εμπνεύστηκε και οργάνωσε η υπεύθυνη, Χριστίνα Πρίντεζη.

Κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά, σκυταλοδρομίες, «ψαρέματα» στα τυφλά, ζωγραφική συνοδεία ζωντανής μουσικής από την Ελπίδα Γαδ με την κιθάρα της, παιχνίδια μνήμης και face painting από την Αγνή Θαλασσινού ήταν μερικές από τις εκπλήξεις που οι παιδαγωγοί του Ομίλου επεφύλαξαν στα παιδιά της Κιμώλου.

Οι συμμετέχοντες ανταποκρίθηκαν θερμά στη δράση, ανταποδίδοντας την αγάπη τους στα μέλη με άπειρες αγκαλιές, φιλιά, αλλά και συγκινητικά γράμματα, μέσω των οποίων εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους. «Αγαπώ όλους τους ανθρώπους που στηρίζουν και προστατεύουν το νησί μας», έγραψε χαρακτηριστικά η μικρή Μαρία, μαθήτρια της Ε’ Δημοτικού.

Καταναλώνουμε ψαρικά υπεύθυνα για να έχουμε θάλασσες υγιείς

Το επόμενο πρωί, τετραμελής ομάδα της WWF Ελλάς, σταθερού συνεργάτη του Ο.Φ.Τ.Σ.Σ. επί σειρά ετών, ανέλαβε δράση με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Δημιουργώντας μια θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή» στο Δημοτικό Σχολείο. Αμέσως μετά, τα παιδιά μαζί με τα μέλη της οργάνωσης και μέλη του Ομίλου Φουσκωτών κατευθύνθηκαν στο λιμάνι της Κιμώλου για μία «Γαλάζια εξερεύνηση».

Σκοπός του παιχνιδιού ήταν τα παιδιά να ανακαλύψουν τα ζώα και τα φυτά που ζουν έξω, μέσα και κοντά στη θάλασσα, να γνωρίσουν τα μυστικά τους και τους κινδύνους που τα απειλούν, να εκτιμήσουν την αξία τους και να καλλιεργήσουν φιλική στάση και υπεύθυνη συμπεριφορά για την προστασία τους.

Στον 1ο σταθμό με την ονομασία «Φυσικό ενυδρείο», οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν και κατέγραψαν κάποια από τα πανέμορφα και μυστήρια πλάσματα που κρύβει η θάλασσα. Στη συνέχεια, οδηγήθηκαν στο δεύτερο σημείο της εξερεύνησης με τίτλο «Τρόμος στο βυθό». Εκεί ψάρεψαν με την πετονιά τους και ζύγισαν τα ψάρια τους για να ελέγξουν αν το μέγεθός τους είναι επιτρεπτό. Στην περίπτωση που αυτά ήταν πολύ μικρότερα, οι μικροί «ψαράδες» της Κιμώλου καλούνταν να τα ρίξουν και πάλι στη θάλασσα για να μεγαλώσουν και να γίνουν και τα ίδια γονείς. Όταν τα ψάρια τους είχαν το ιδανικό μέγεθος, τα παιδιά «γέμιζαν» τις κατσαρόλες, τα ταψιά και τα τηγάνια τους, προτείνοντας νόστιμες συνταγές.

Aμέσως μετά, οι εξερευνητές επιβιβάστηκαν στο σκάφος του WWF, ενημερώθηκαν για το ρόλο και τη θέση κάθε μέλους του πληρώματος, εντόπισαν τον φύλακα του βυθού και έβαλαν σε σειρά τα στοιχεία που τους έδωσε για να ανακαλύψουν το πιο σημαντικό μήνυμα της γαλάζιας εξερεύνησης: «Καταναλώνουμε ψαρικά υπεύθυνα για να διατηρήσουμε υγιείς τις θάλασσες» .

Την ίδια χρονική στιγμή, δύο φουσκωτά του Ομίλου αναχώρησαν για καθαρισμό δυσπρόσιτων παραλιών της Κιμώλου. Η δράση θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος “All for Blue” και την Εθελοντική Ομάδα Κιμώλου «Κιμωλίστες».

Ενίσχυση των Ανοιχτών Βιβλιοθηκών Κιμώλου

Το απόγευμα, τα μέλη της θεατρικής ομάδας του Ομίλου (Σούλα Βασάλου, Μαργιάννα Γαδ, Κική Κοντογιάννη, Ράνια Κρητικού, Αλέξανδρος Μήτσης, Χριστίνα Πρίντεζη και Γιάννης Σολάρη) γύρισαν την «κλεψύδρα» τους και θα μιλήσουν σε μικρά και μεγάλα παιδιά για την αγνή αγάπη, τη διαφορετικότητα και τη σημασία του καθαρού και υγιούς θαλάσσιου περιβάλλοντος. Από την ανανεωμένη παράσταση σε σκηνοθεσία της Γεωργίας Ματσούκα από την Εν.Το.Πο. Σύρο, δεν έλειψαν και πρόσωπα-έκπληξη όπως η μάγισσα που με τα δόλια σχέδιά της τάραξε τα ήσυχα νερά (Γ. Ματσούκα), ένας αχινός (Αγνή Θαλασσινού), αλλά και ο πιτσαδόρος του βυθού με το πατίνι του (Στέφανος Βουτσίνος).

Μετά το τέλος της παράστασης, ο Όμιλος Φουσκωτών παρέδωσε στον κ. Φώτη Μαρινάκη, βιβλία για το παιδικό και ενήλικο αναγνωστικό κοινό του νησιού, ενισχύοντας τις Ανοιχτές Βιβλιοθήκες της Εθελοντικής Ομάδας Κιμώλου που λειτουργούν τους καλοκαιρινούς μήνες σε τέσσερα σημεία του νησιού. Ο εκπρόσωπος της ομάδας σημείωσε ότι σύντομα θα δημιουργηθούν και βιβλιοθήκες σε σχήμα βάρκας που θα τοποθετηθούν σε τρεις δημοφιλείς και πολυσύχναστες παραλίες της Κιμώλου. Τα μέλη ευχαρίστησαν επίσης τον Δήμαρχο, Κωνσταντίνο Βεντούρη αλλά και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Κιμώλου οι οποίοι προσέφεραν την πολύτιμη βοήθειά τους για την προγραμματισμό και την υλοποίηση των δράσεων.

Η 5η αποστολή ολοκληρώθηκε χθες το πρωί με ενημέρωση για την προστασία της θάλασσας και των καρχαριών από την ιδρύτρια του “All For Blue” Κατερίνα Τοπούζογλου, εκπαιδεύτρια ελεύθερης κατάδυσης και παγκόσμια πρωταθλήτρια υποβρύχιας σκοποβολής καθώς και καθαρισμό στο λιμάνι.

Συνδιοργανωτής της αποστολής, στην οποία συμμετείχε επίσης η Ομάδα Αιγαίου, ήταν και φέτος η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Χορηγοί της 5ης αποστολής ήταν το πρατήριο Υγρών Καυσίμων Shell «Γουργουράκια » και το κατάστημα συστημάτων ασφαλείας «Diodos» ενώ χορηγοί επικοινωνίας η Replay Media, η Prisma AudioVisual Projects και η «Κοινή Γνώμη».