Ενωμένοι οι γονείς του Δημοτικού Σχολείου Κιμώλου για την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών για τα παιδιά τους στην εκπαίδευση, την ψυχαγωγία και την ενημέρωση

Αλλεπάλληλες προσπάθειες για τη στελέχωσή του

Πολύτιμη και καθοριστικής σημασίας για την ομαλή διεξαγωγή της 5ης αποστολής του Ομίλου Φουσκωτών και Ταχυπλόων Σκαφών Σύρου στην Κίμωλο υπήρξε η βοήθεια του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου του νησιού, που από την πρώτη κιόλας στιγμή υποστήριξε αυτή την πρωτοβουλία.

Τα μέλη του Συλλόγου δήλωσαν στην «Κοινή Γνώμη» πως είναι πάντα πρόθυμα να ανοίξουν την αγκαλιά τους και να υποδεχτούν κάθε εθελοντική ομάδα που επιθυμεί να υλοποιήσει δράσεις, απευθυνόμενες στα παιδιά τους, κάτι το οποίο λείπει από το μικρό νησί των Κυκλάδων.

«Θα θέλαμε πιο συχνά να φιλοξενούμε θεατρικές παραστάσεις ή ομιλίες για διάφορα θέματα που αφορούν στο περιβάλλον» ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος, Σμαράγδα Βαρβέρη, εξηγώντας πως οι γονείς αναζητούν συνεχώς ευκαιρίες τόσο για την ψυχαγωγία, όσο και για την ενημέρωση των μαθητών.

Για το λόγο αυτό, ο Σύλλογος απευθύνει πρόσκληση σε ομάδες για την πραγματοποίηση παραστάσεων και άλλων εκδηλώσεων σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου.

Έλλειψη εκπαιδευτικού στο Νηπιαγωγείο

Σήμερα, στο Νηπιαγωγείο Κιμώλου φοιτούν συνολικά 12 παιδιά, ενώ το Δημοτικό Σχολείο διαθέτει 12 μαθητές. Παρά το γεγονός ότι το Δημοτικό Σχολείο είναι επαρκώς στελεχωμένο με τρεις εκπαιδευτικούς, δύο πρωινούς και έναν που διδάσκει στο ολοήμερο τμήμα, δε συμβαίνει το ίδιο και με το Νηπιαγωγείο, καθώς η θέση εκπαιδευτικού για το ολοήμερο τμήμα είναι κενή από τον περασμένο Οκτώβριο.   

«Η Νηπιαγωγός που υπηρετούσε εδώ λείπει με μόνιμη άδεια εγκυμοσύνης και ανατροφής. Έχουμε τηλεφωνήσει και στείλει επανειλημμένως έγγραφα στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ζητώντας την άμεση τοποθέτηση εκπαιδευτικού για την επαναλειτουργία του ολοημέρου, αλλά το αίτημά μας παραμένει μέχρι και σήμερα ανικανοποίητο», σημείωσε η κ. Βαρβέρη.

Κατέστησε επίσης γνωστό πως οι σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι πλήρως εξοπλισμένες χάρη στη μέριμνα και τις ενέργειες των γονέων. «Το ολοήμερο τμήμα του Νηπιαγωγείου μπορεί να λειτουργήσει κανονικά. Διαθέτει τα απαραίτητα κρεβάτια, φούρνους μικροκυμάτων, ψυγεία και ό,τι άλλο χρειάζεται. Οι γονείς βοηθούν πάρα πολύ, γιατί πέρα από τους εκπαιδευτικούς και το σχολείο δεν υπάρχουν άλλα πράγματα για τα παιδιά», διευκρίνισε η πρόεδρος.

Καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες

Σε μία προσπάθεια δημιουργικής απασχόλησης των μαθητών, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Κιμώλου συνεργάζεται από πέρυσι με μία δασκάλα μουσικής, η οποία κάθε Σάββατο έρχεται από τη Μήλο για να διδάξει στα παιδιά μουσική προπαίδεια και κρουστά.

«Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αναβαθμίσουμε και να στελεχώσουμε το σχολείο, γι’ αυτό και όταν μία εθελοντική ομάδα, που σχεδιάζει να επισκεφτεί το νησί, μας ρωτάει τι θέλουμε να μας φέρουν, σκεφτόμαστε πάντα τι είναι αυτό που θα βοηθούσε στη λειτουργία του.  Όλα αυτά τα χρόνια, το σχολείο μας έχει δεχτεί αρκετές δωρεές, ωστόσο κάποια από αυτά τα πράγματα βρίσκονται ακόμα αναξιοποίητα στα κουτιά τους, όχι από δική μας υπαιτιότητα», κατέληξε η κ. Βαρβέρη.

Θερμή υποδοχή σε εθελοντικές ομάδες και οργανώσεις

Από την Κίμωλο έχουν περάσει αξιόλογοι φορείς που προσφέρουν ηθική και υλική υποστήριξη, όπως η Φυσιολατρική Λέσχη Φίλων Φουσκωτού Σκάφους «ΝΑΥΤΙΛΟΣ», η Ομάδα Αιγαίου, η Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «+πλευση» και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, κλιμάκιο του οποίου επισκέφτηκε για τρία συνεχόμενα καλοκαίρια την Κίμωλο με στόχο την πραγματοποίηση μαθημάτων κολύμβησης, ξιφασκίας, σκακιού αλλά και διαφόρων αθλητικών δραστηριοτήτων. Με την ίδια χαρά, γονείς και μαθητές καλωσόρισαν την Παρασκευή 12 Απριλίου 2019 τον Όμιλο Φουσκωτών και Ταχυπλόων Σκαφών Σύρου, ο οποίος χρησιμοποίησε τις αίθουσες του Δημοτικού Σχολείου για την υλοποίηση παιδαγωγικών δράσεων και την παρουσίαση της θεατρικής παράστασης «Γύρνα την Κλεψύδρα», καθώς και τη διοργάνωση ενημερωτικής εκδήλωσης του WWF Ελλάς και εκπαιδευτικού σεμιναρίου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος “Αll For Blue”.

Ιδιαίτερα συγκινητικές ήταν οι σκέψεις μίας μαθήτριας με οικολογικές και κοινωνικές ευαισθησίες, τις οποίες ξεδίπλωσε σε ένα γράμμα, αφιερωμένο στα μέλη της Συριανής αποστολής. «Ευχαριστούμε πολύ τον Όμιλο που βοηθάει για να φτιάξουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους, που αγαπάει τα παιδιά και τους μαθαίνει το καλό. Αγαπάμε αυτούς τους ανθρώπους που θαυμάζουν το νησί μας και προσπαθούν μέσα από το έργο τους να προστατέψουν τα ζώα και τη φυσική ομορφιά του».