Εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς στη Σύρο με συγκεντρώσεις στο Εργατικό Κέντρο Κυκλάδων και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ν. Αιγαίου από το ΠΑΜΕ

«Οι μόνες χαμένες μάχες είναι αυτές που δεν δόθηκαν»

Με σύσσωμη τη συμμετοχή των εργαζομένων του «Νεωρίου» πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί η απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Κυκλάδων για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, Συλλόγων Συνταξιούχων όλων των κλάδων και εργατικών σωματείων, καθώς και υποψήφιοι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι τίμησαν δια της παρουσίας τους τη μνήμη και τους αγώνες χιλιάδων επωνύμων και ανωνύμων που θυσιάστηκαν για την κατοχύρωση εργασιακών συλλογικών ασφαλιστικών, αλλά και ανθρώπινων δικαιωμάτων.

«Αποτίουμε φόρο τιμής σε όλους αυτούς που έχασαν τη ζωή τους σε χώρους δουλειάς, δε λησμονούμε εκείνους που υπέφεραν και διατρανώνουμε την αποφασιστικότητά μας για ένα καλύτερο αύριο», υπογράμμισε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων, Μάρκος Βουτσίνος. Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως, οι εργαζόμενοι δε συμβιβάζονται με τις μίζερες για το κοινωνικό κράτος κυβερνητικές πολιτικές, οι οποίες τείνουν να καταργήσουν σε μία νύχτα τις κατακτήσεις δεκαετιών. Πρόσθεσε δε, ότι στη σημερινή Ελλάδα των τεσσάρων μνημονίων, της μόνιμης επιτήρησης, των δυσβάσταχτων μέτρων, της υπερφορολόγησης, των κόκκινων δανείων, των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων, το δικαίωμα στην εργασία είναι αγωνιώδες ζητούμενο. «Μεροκάματο και ένσημα είναι δυσεύρετα. Οι νέοι μεταναστεύουν, οι φτωχοί εργαζόμενοι πολλαπλασιάζονται, εργάσιμος και ελεύθερος χρόνος ρυθμίζονται από την επιχείρηση, η κυριακάτικη αργία πετσοκόβεται, το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης αποδομείται». Καταλήγοντας, ο κ. Βουτσίνος σημείωσε ότι η Εργατική Πρωτομαγιά μας γεμίζει αυτοπεποίθηση αλλά και ευθύνη, διδάσκοντάς μας παράλληλα ότι οι μόνες χαμένες μάχες είναι αυτές που δε δόθηκαν.

Αισιοδοξία για το μέλλον του νησιού

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, έγινε επίσης αναφορά τόσο στη νέα διαδρομή που προσπαθεί να χαράξει το νησί της Σύρου, τόσο με την επαναλειτουργία του ιστορικού Ναυπηγείου της όσο και με τα πρώτα τολμηρά βήματά της στον τομέα της τουριστικής ανάπτυξης. Από την πλευρά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου εκφράστηκε η άποψη ότι το παρόν και το μέλλον της πρωτεύουσας των Κυκλάδων στηρίζεται στο Ναυπηγείο, στον τουρισμό και το Πανεπιστήμιο, τρεις πυλώνες που θα πρέπει να σέβονται ο ένας τον άλλον και να συνυπάρχουν αλληλοϋποστηριζόμενοι, χωρίς διαχωριστικές διαθέσεις.

Το αισιόδοξο κλίμα του φετινού εορτασμού επεσήμανε στο χαιρετισμό του και ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός, εκφράζοντας τη χαρά του για τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων του Νεωρίου στη χθεσινή απεργιακή συγκέντρωση. Αναφερόμενος στη νέα σελίδα του Ναυπηγείου, τόνισε πως αυτό μπορεί να διαγράψει μία τροχιά ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια και να περάσει και ένα μήνυμα στην Ελλάδα της κρίσης, των μνημονίων και της ανεργίας, υποστηρίζοντας ότι το «κλειδί» για να ξεφύγουμε από τη μιζέρια είναι οι σωστές επενδύσεις που δημιουργούν βιώσιμες θέσεις απασχόλησης.

Μήνυμα για την Εργατική Πρωτομαγιά απηύθυνε με τη σειρά του ο υποψήφιος Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας σημειώνοντας πως ο αγώνας για το εργασιακό δικαίωμα θα συνεχιστεί μέχρι την τελική δικαίωση. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων Ναυτικών Σύρου προέτρεψε τους εργαζομένους να ενωθούν και να στηρίξουν τις επιχειρήσεις με στόχο τη συνεχή άνοδο του νησιού.

Τέλος, ο πρόεδρος του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου, Αντώνης Χατζαντώνης υπογράμμισε πως η Πρωτομαγιά είναι ημέρα τιμής και μνήμης για αυτούς που θυσιάστηκαν όχι για τα εργασιακά δικαιώματα αλλά για να μπορούμε να στεκόμαστε όλοι και να εκφραζόμαστε ελεύθερα. Με βαθιά συγκίνηση, πρόσθεσε πως εκτός από τους πεσόντες στους δρόμους, στη σύγχρονη Ελλάδα και ειδικότερα στον τόπο μας υπάρχουν εργαζόμενοι που πέφτουν και από άγχος. Για το λόγο αυτό ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή για δύο εργαζομένους του Νεωρίου που έφυγαν από τη ζωή.

ΠΑΜΕ Σύρου: «Μοναδικό κίνητρο η ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών»

Τους ηρωικούς εργατικούς-λαϊκούς αγώνες και τις εργατικές αιματηρές κατακτήσεις τίμησε με τη σειρά του και η Γραμματεία Σύρου του ΠΑΜΕ, πραγματοποιώντας απεργιακή κινητοποίηση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ν. Αιγαίου.

«Το σύνθημα «Κόκκινη Πρωτομαγιά – Πρωτοπόρα Εργατιά» είναι ζωντανό, επίκαιρο, θα υπάρχει και θα βροντοφωνάζεται από εργάτες σε όλον τον κόσμο στις συγκεντρώσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος» σημείωσε στην ομιλία της η πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κυκλάδων και μέλος της γραμματείας Σύρου του ΠΑΜΕ, Έφη Συμεωνίδου. Αναφερόμενη στις υποσχέσεις κυβερνήσεως και κομμάτων που στηρίζουν το σύστημα της εκμετάλλευσης και θα προσπαθήσουν, ενόψει των εκλογών, να φέρουν τη δυσαρέσκεια των εργαζόμενων στα μέτρα τους, τόνισε πως «δεν θα πρέπει να αποδεχτούμε νέες απάτες, μεγάλα λόγια που θα υπόσχονται ξανά προστασία των φτωχών και των αδυνάτων, ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη μπορεί να είναι «δίκαιη» και «βιώσιμη», αλλά να απαντήσουμε αγωνιστικά με τη συμμετοχή μας στους διεκδικητικούς αγώνες, την οργάνωση στα σωματεία μας».

«Με την εργατική τάξη στην πρωτοπορία, σε συμμαχία με τη νεολαία και τους επαγγελματίες, προχωράμε μπροστά για το μέλλον που μας ανήκει, για τον μεγάλο αγώνα της απελευθέρωσης των εργατών και των καταπιεσμένων από τα δεσμά της εκμετάλλευσης! Να τραβήξουμε το δικό μας δρόμο ανάπτυξης, που θα έχει ως μοναδικό κίνητρο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Αυτό είναι το ιστορικό μήνυμα της Πρωτομαγιάς, που όσο κι αν προσπαθήσουν, αφεντικά, κυβερνήσεις και συνδικαλιστική μαφία, δεν θα επιτρέψουμε να παραχαραχτεί», υπογράμμισε η κ. Συμεωνίδου.

Η απεργιακή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ ολοκληρώθηκε με πορεία στην παραλιακή ζώνη της Ερμούπολης, η οποία κατέληξε στην πλατεία Μιαούλη.