Κοινή δράση των Προσκόπων Σύρου και του WWF στο ακατοίκητο αιγαιοπελαγίτικο νησί

Περιβαλλοντική και πολιτιστική εξόρμηση στη Γυάρο

Διήμερο ανιχνευτικών δράσεων με στόχο την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για τη Γυάρο διοργανώνουν το WWF Ελλάς και οι Πρόσκοποι Σύρου, που ενώνουν τις δυνάμεις τους, προσδοκώντας να ενδυναμώσουν το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων για την προστατευμένη αυτή περιοχή.

Το Σάββατο 11 Μαΐου, παιδιά και βαθμοφόροι των Προσκόπων θα επισκεφτούν μαζί με στελέχη της περιβαλλοντικής οργάνωσης το ακατοίκητο αιγαιοπελαγίτικο νησί, που βρίσκεται μεταξύ Άνδρου, Σύρου και Κέας και θα έρθουν σε επαφή τόσο με τη φύση όσο και με την ιστορία του τόπου, κάνοντας μάλιστα μία διανυκτέρευση.

Σημειώνεται πως, πρόκειται για τη δεύτερη κατά σειρά δράση του WWF Ελλάς, που σχεδιάζεται για την εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας της Σύρου γύρω από τη Γυάρο.

Ανάδειξη του ανεκτίμητου φυσικού πλούτου

Σύμφωνα με την ιχθυολόγο και Τεχνικό πεδίου θαλάσσιου προγράμματος, Βίκυ Δεναξά, κύριος σκοπός αυτών των δράσεων είναι η ανάδειξη του έργου ολοκληρωμένης προστασίας του πρώτου θαλάσσιου καταφύγιου στην Ελλάδα. Το έργο, χάρη στη συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, θα λειτουργεί αποτελεσματικά για όφελος τόσο των ανθρώπων όσο και του φυσικού περιβάλλοντος.

Στόχος της δράσης, διάρκειας 36 ωρών, είναι η ανάδειξη αυτού του μοναδικού θησαυρού που περιλαμβάνει την απειλούμενη με εξαφάνιση μεσογειακή φώκια, θαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας,  κοραλλιογενείς υφάλους, υποβρύχιες σπηλιές αλλά και σπάνια αρπακτικά πουλιά, ερπετά και σημαντική χερσαία βιοποικιλότητα, να επιτευχθεί με την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας της Σύρου.

«Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων Περιφερειακής Εφορίας Κυκλάδων δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτές τις δράσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Δεναξά, εξηγώντας ότι με την πολύτιμη αρωγή τους, τα στελέχη του WWF οργάνωσαν μια διήμερη εξόρμηση, που βασίζεται στις προσκοπικές εξορμήσεις μέσα από μια διπλή ματιά, την περιβαλλοντική και πολιτιστική.

Οι συμμετέχοντες θα επισκεφτούν τον οικότοπο της φώκιας, θα εξερευνήσουν τα υποβρύχια μονοπάτια της Γυάρου, θα αναζητήσουν τους μύχους (πτηνά που ζουν στο νησί), θα περπατήσουν στον υδροβιότοπο και θα ξεναγηθούν στις φυλακές, τοπόσημο της περιοχής.

Ν. Αλυφαντής: «Στηρίζουμε και ενισχύουμε το έργο του WWF»

Η ιδέα για μία διανυκτέρευση των προσκόπων στη Γυάρο τέθηκε επί τάπητος τον Ιανουάριο του 2019 από το στέλεχος του WWF, Χρήστο Παπαδά. «Ο ίδιος ήταν πρόσκοπος και μάλιστα ξεκίνησε τη συνεργασία του με την Οργάνωση, λόγω μιας γνωριμίας σε μία πανελλήνια προσκοπική συνάντηση», σημείωσε στην «Κοινή Γνώμη» ο Περιφερειακός Έφορος Κυκλάδων, Νεκτάριος Αλυφαντής.

Η ιδέα ενθουσίασε τα στελέχη των Προσκόπων, οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με τον Ντίνο Τσουκαλά στη WWF Ελλάς και άρχισαν να σχεδιάζουν από κοινού τη δράση, στο πλαίσιο της οποίας τα μέλη θα περιηγηθούν στο νησί, θα μιλήσουν για την ιστορία των κτιρίων και θα θαυμάσουν τη χλωρίδα και την πανίδα.

«Είχαμε, αρχικά, μια ανησυχία, αλλά τα παιδιά της Οργάνωσης που γνωρίζουν το χώρο και έχουν μεγάλη εμπειρία μας διαβεβαίωσαν για την ασφάλεια των μελών μας», πρόσθεσε ο κ. Αλυφαντής.

Οι συμμετέχοντες (εννέα παιδιά και εννέα βαθμοφόροι) θα αναχωρήσουν για τη Γυάρο, το πρωί του Σαββάτου από το Κίνι, με το ταχύπλοο σκάφος Perla αλλά και με το φουσκωτό του WWF. Μόλις φτάσουν εκεί θα στήσουν την προσκοπική κατασκήνωσή τους, η οποία θα περιλαμβάνει σκηνές, κατασκευές ανέσεων από υλικά που βρίσκονται διαθέσιμα στο χώρο, έναν ιστό για την έπαρση και την υποστολή των σημαιών, καθώς και μία υποτυπώδη τουαλέτα υπαίθρου.

Κατά τη διάρκεια του διημέρου, θα πραγματοποιηθεί επίσης μία εκπαιδευτική-ψυχαγωγική δράση για τα μεγαλύτερα παιδιά.

«Μέσω της συμμετοχής μας, θέλουμε να βοηθήσουμε τη WWF να προκαλέσει το ενδιαφέρον του κόσμου για την ιστορία και τον βιότοπο», κατέληξε ο Περιφερειακός Έφορος Κυκλάδων, ευχαριστώντας θερμά την Οργάνωση για την κάλυψη των εξόδων της δράσης και την προμήθεια εξοπλισμού που θα δωρίσει στους Προσκόπους.

Η ομάδα θα επιστρέψει στη Σύρο το απόγευμα της Κυριακής 12 Μαΐου.