Αναπηρία... ένα Extreme Sport: εκδήλωση γνωριμίας με τον Μάκη Καλαρά και τον Νίκο Ρούσσου

"Δεν υπάρχει διαφορετικότητα, είμαστε όλοι ίσοι"

  • Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2019 - 20:05

«Θέλουμε οι άνθρωποι να μη μας λυπούνται, αλλά να χαίρονται που είμαστε ανάμεσά τους και να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει διαφορετικότητα», υπογράμμισε ο παραολυμπιονίκης Μάκης Καλαράς στην εκδήλωση «Αναπηρία… ένα extreme sport» που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στον Πολυχώρο Plaza.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων που υλοποιήθηκαν από τη Δευτέρα έως και την Πέμπτη στο Κλειστό Γυμναστήριο «Δημήτριος Βικέλας».

Ο Μάκης Καλαράς, ο Συριανός Νίκος Ρούσσος και μία πενταμελής ομάδα προπονητών, αποτελούμενη από τους Γιώργο Κιντή, Σουζάνα Σέρρες, Μαρία Τουρλή, Μάρκο Ψαλτάκη, Εύα Πανοπούλου, παρουσίασαν σε περισσότερους από 1.000 μαθητές Δημοτικού Σχολείου και Γυμνασίου του νησιού τα παραολυμπιακά αθλήματα. Μέσα από το παιχνίδι και τη συζήτηση, τα παιδιά απέκτησαν μία βιωματική εμπειρία και ταυτόχρονα έλυσαν τις απορίες τους για το αν η ζωή σταματάει σε ένα αναπηρικό αμαξίδιο ή αν ξεκινάει καινούριες στροφές, αρκεί να υπάρχει θέληση.

Τη δική τους θέληση για ακόμη μεγαλύτερες διαδρομές εξέφρασαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Νίκος Ρούσσος και ο Μάκης Καλαράς. Οι δυο τους μίλησαν στο κοινό της Σύρο για το θέμα της αναπηρίας και προσπάθησαν να το πείσουν για το πόσο εντυπωσιακή είναι η ζωή τους, αφού κάθε μέρα ζουν ένα extreme sport. Τον καθοριστικό ρόλο της προσβασιμότητας σε ένα τόπο στην ψυχική ανάταση των ανθρώπων με κινητικές δυσκολίες επεσήμανε ο Νίκος Ρούσσος, σημειώνοντας πως «όταν σε ένα μέρος υπάρχουν ράμπες, θέσεις στάθμευσης για ΑμεΑ και ευκολία στην είσοδο των καταστημάτων, τα άτομα αυτά ξεχνούν την αναπηρία τους, αυτοεξυπηρετούνται, αισθάνονται αυτόνομοι και ίσοι με όλους».

Για το ατύχημα που του άλλαξε όλη του τη ζωή στα 17 του χρόνια, μίλησε στη συνέχεια ο Μάκης Καλαράς, ο μοναδικός Έλληνας αθλητής που συμμετέχει και σε θερινή και σε χειμερινή Ολυμπιάδα και ήταν σημαιοφόρος στη χειμερινή παραολυμπιάδα στο Σότσι της Ρωσίας το 2014.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε επίσης το πρόγραμμα «SYROS AccessPoint» για τα άτομα με αναπηρία στο νησί. Η εφαρμογή δημιουργήθηκε από τον Γιάννη Ρούσσο και τον Νίκο Λειβαδάρα με στόχο την υποβοήθηση ατόμων με κινητικές δυσκολίες στη Σύρο.

Την εκδήλωση παρουσίασε η Μαριάννα Βακονδίου, ενώ την ίδια στιγμή ο Σύλλογος Εθελοντική Αιμοδοσία Σύρου και η εθελοντική δράση «Η Σύρος αγκαλιάζει το όραμα ελπίδας» καλούσαν το κοινό να γίνουν εθελοντές αιμοδότες, συμπληρώνοντας μία αίτηση και δότες μυελού των οστών με λίγο σίελο σε μια μπατονέτα, κινήσεις απλές που θα μπορούσαν όμως να χαρίσουν ζωή σε κάποιους συνανθρώπους μας.