Τα Εκπαιδευτήρια Δελασάλ Σύρου γιόρτασαν τον προστάτη τους Άγιο Ιωάννη Βαπτιστή Δελασάλ

Φωτεινό παράδειγμα προσφοράς

  • Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2019 - 06:13

Παρουσία εκπαιδευτικών, γονέων, μαθητών και φίλων των Εκπαιδευτηρίων Δελασάλ Σύρου τελέστηκε χθες το απόγευμα στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Ερμούπολης η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία για την εορτή του Αγίου Ιωάννη Βαπτιστή Δελασάλ (1651-1719).

Σημειώνεται ότι η 15η Μαΐου, παγκόσμια ημέρα εορτασμού του ιδρυτή των λασαλιανών σχολείων έχει καθιερωθεί ως αργία. Στο πλαίσιο αυτό, οι εκπαιδευτικοί όλων των λασαλιανών σχολείων συμμετείχαν σε επιμορφωτικά σεμινάρια που διεξάχθηκαν στις εγκαταστάσεις τους.

Μια καρδιά, μια δέσμευση, μια ζωή: αυτό είναι το σλόγκαν που η λασαλιανή κοινότητα διάλεξε για να εορτάσει τα 300 χρόνια από τον θάνατο του προστάτη της Αγίου Ιωάννη Βαπτιστή Δελασάλ και μέσα σε αυτές τις τρεις λέξεις συνοψίζεται όλη η ζωή του Δελασάλ. Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, «για να είναι μια ζωή καρποφόρα πρέπει να χαρακτηρίζεται από μία δέσμευση, από ένα στόχο, ένα σκοπό. Για να μπορέσεις να δεσμευτείς στο σκοπό πρέπει να έχεις μια καρδιά που να αγαπά».

Ο Δελασάλ, από μικρή ηλικία, εκδήλωσε μία κλίση προς την προσευχή. Ζήτησε επίμονα από τους γονείς τους να του παραχωρήσουν μέσα στο πατρικό σπίτι ένα δωμάτιο, όπου εκεί περνούσε ώρες ολόκληρες, ψέλνοντας και μιμούμενος χειρονομίες του ιερέα μπροστά στην Αγία Τράπεζα. Σε ηλικία 11 ετών δήλωσε πως θέλει να γίνει ιδέας. Προσφέροντας την αγάπη του στον Θεό, ο Δελασάλ δεσμεύτηκε να αγαπά και τους συνανθρώπους τους. Έτσι, στράφηκε στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών και μάλιστα σε μία εποχή που οι φτωχοί δεν είχαν τη δυνατότητα να μορφωθούν. Όμως ο Δελασάλ αφιέρωσε τη ζωή του στο σκοπό αυτό, επιμόρφωσε δασκάλους και ίδρυσε σχολεία σε όλο τον κόσμο.