Δράσεις του Λιμεναρχείου Άνδρου για την ενεργοποίηση της περιβαλλοντικής συνείδησης των πολιτών

Ας καθαρίσουμε την Άνδρο

  • Δευτέρα, 3 Ιουνίου, 2019 - 06:23

Η 5η Ιουνίου κάθε έτους έχει καθιερωθεί διεθνώς να εορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος σε όλες τις χώρες-μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) με στόχο την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση και ενεργοποίηση της περιβαλλοντικής συνείδησης των πολιτών.

Η προστασία του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα των θαλασσών και των ακτών απαιτεί κοινή στράτευση πολιτείας και κοινωνίας. Η διεθνής εμπειρία και πρακτική έχει αποδείξει ότι η θαλάσσια ρύπανση δύναται να εξαλειφθεί με την ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού που να βασίζεται στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και αειφορίας και με τη συλλογική και συντονισμένη προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων, δημόσιων και ιδιωτικών.

Σημείο ενεργούς εθελοντικής δράσης για καθαρές ακτές

Με γνώμονα τους ως άνω άξονες και στόχους, το Λιμεναρχείο Άνδρου έχει ήδη πραγματοποιήσει ποικίλες περιβαλλοντικές δράσης.

Ειδικότερα, στις 24 Μαρτίου 2019 διοργάνωσε καθαρισμό της παραλίας «Παραπόρτι» Χώρας Άνδρου από πλαστικά, με τη συμμετοχή του Συλλόγου Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου, στελεχών του προγράμματος «LIFE» του Δήμου Άνδρου, στελεχών της Ομάδας Καταπολέμησης Ρύπανσης του τοπικού Σχεδίου Καταπολέμησης Ρύπανσης, καθώς και ιδιωτών εθελοντών.

Ακολούθησε ο καθαρισμός της παραλίας «Νημποριό» Χώρας Άνδρου (05-04-2019), στον οποίο συμμετείχε το Επαγγελματικό Λύκειο του νησιού. Αμέσως μετά, διεξήχθη ενημερωτική διάλεξη για τους μαθητές.

Το διήμερο 9 και 10 Μαΐου, πραγματοποιήθηκαν από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Τήνου-Άνδρου και υπό τον συντονισμό του Λιμεναρχείο Άνδρου, θεωρητική εκπαίδευση και πρακτική άσκηση για την καταπολέμηση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης. Στις ως άνω δράσεις έλαβαν μέρος μέλη της Ομάδας Καταπολέμησης Ρύπανσης Άνδρου, καθώς και εθελοντές του Τοπικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Περιστατικών Ρύπανσης (L.C.P.) και του Σχεδίου Αντιμετώπισης Περιστατικών Ρύπανσης της εν θέματι εγκατάστασης (P.C.P.).

Συμμετέχω ενεργά, προστατεύω τη θάλασσα

Διαλέξεις για τη σημασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος δόθηκαν επίσης στους μαθητές των Νηπιαγωγείων Κορθίου, Χώρας και Μεσαριάς Άνδρου.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίστηκε ότι το θαλάσσιο περιβάλλον αποτελεί αγαθό ζωτικής σημασίας για τη χώρα μας και είναι άμεσα συνυφασμένο με την οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη.

Για την Ελλάδα, μια κατεξοχήν θαλασσινή χώρα, με τεράστια ακτογραμμή και πλήθος νησιών, η αποτελεσματική προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος είναι στόχος υψίστης προτεραιότητας.

Ως εκ τούτου, η ενεργοποίηση για την προστασία του περιβάλλοντος είναι δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση όλων μας.

Με συντονισμένη δράση και αρμονική συνεργασία μπορούμε να συμβάλουμε έμπρακτα στη διαφύλαξη του φυσικού μας πλούτου.

Σημειώνεται ότι, οι θάλασσές μας κινδυνεύουν από: απορρίμματα, απόβλητα από παράνομες δραστηριότητες, απόβλητα των λιμενικών εγκαταστάσεων, τη λειτουργική και ατυχηματική ρύπανση από πλοία.

Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να διατηρούμε τις θάλασσες και τις ακτές καθαρές, να χρησιμοποιούμε πάντα τα δοχεία περισυλλογής απορριμμάτων όταν βρισκόμαστε στην ακτή ή σε πλοίο, να ενημερώνουμε άμεσα την πλησιέστερη Λιμενική Αρχή για κάθε περιστατικό ρύπανσης που διαπιστώνουμε και να δίνουμε πληροφορίες για την τοποθεσία, το χρόνο, το είδος, την ποσότητα και την πηγή προέλευσης της ρύπανσης.

Τέλος, στις 30 Μαΐου 2019, πραγματοποιήθηκε εκ νέου καθαρισμός της παραλίας «Παραπόρτι» με τη συμμετοχή του Δημοτικού σχολείου Χώρας Άνδρου. Μετά το πέρας έλαβε χώρα ενημερωτική διάλεξη στους μαθητές.

Ενεργοί πολίτες, καθαρές ακτές

Για το προσεχές χρονικό διάστημα, η Υπηρεσία έχει προγραμματίσει τις κάτωθι περιβαλλοντικές δράσεις:

–  Καθαρισμό της παραλίας «Νημποριό» Άνδρου, με τη συμμετοχή του Δημοτικού σχολείου Μεσαριάς Άνδρου. (04-06-2019).

– Καθαρισμό της παραλίας «Μύλος» Άνδρου με τη συμμετοχή του Δημοτικού σχολείου Κορθίου Άνδρου (05-06-2019).

–  Καθαρισμό των παραλιών «Αγία Αικατερίνη» και «Βίντσι» Άνδρου με τη συμμετοχή του Δημοτικού σχολείου Πίσω Μεριάς Κορθίου Άνδρου. (06-06-2019)

–  Καθαρισμό της παραλίας «Μπατσί» Άνδρου με τη συμμετοχή του Δημοτικού σχολείου Μπατσίου Άνδρου. Μετά το πέρας πρόκειται να πραγματοποιηθεί ενημερωτική διάλεξη στους μαθητές (06-06-2019).

Μετά το πέρας των καθαρισμών, θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές διαλέξεις στους μαθητές.

Τέλος, στις 9 Ιουνίου 2019 , προγραμματίζεται καθαρισμός βυθού του λιμένα Μπατσίου Άνδρου, με τη συμμετοχή εθελοντών ερασιτεχνών δυτών.

Επισημαίνεται ότι οι ανωτέρω δράσεις έχουν συμπεριληφθεί στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία «Ας καθαρίσουμε την Ευρώπη» που συντονίζει η Ελληνική Ένωση Προστασία Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA) και έχουν αναρτηθεί και στην επίσημη ιστοσελίδα της, καλώντας όλους τους πολίτες που επιθυμούν να συμμετέχουν, και προβάλλοντας το νησί της Άνδρου ως σημείο ενεργούς εθελοντικής δράσης για καθαρές ακτές και θάλασσες.

Λαμβάνοντας μέρος στην Εκστρατεία, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί, Λιμενικές Αρχές, ΟΤΑ, εταιρείες, Πρεσβείες, περιβαλλοντικές οργανώσεις, ορειβατικοί και φυσιολατρικοί σύλλογοι, καταδυτικά κέντρα, ναυτικοί και ιστιοπλοϊκοί όμιλοι, τοπικές ενώσεις και ομάδες εθελοντών πολιτών εκφράζουν την ευαισθησία τους για το περιβάλλον.