Οι συμμετέχοντες των “Healthnic εργαστήριων” μοιράζονται συνταγές και στοιχεία των πολιτισμών τους με τους φίλους της Βαρδακείου Σχολής Ερμούπολης

Ένα νέο εκπαιδευτικό εργαλείο στο «πιάτο» μας

Τα αποτελέσματα του Erasmus+ έργου “Healthnic: Healthy and ethnic diet for inclusion” θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο ενός εργαστηρίου, που προσφέρει στην κοινωνία της Σύρου να ενημερωθεί για την ανάπτυξη ενός νέου εκπαιδευτικού μέσου από τη Βαρδάκειο Σχολή Ερμούπολης, μέσω του σχεδιασμού και της διοργάνωσης των “Healthnic εργαστήριων”.

Τα εργαστήρια επιτρέπουν στους συμμετέχοντες να αποκτήσουν βασικές δεξιότητες όπως η οικιακή οικονομία και η εκπαίδευση για υγιεινή διατροφή, ενισχυμένα με ειδικό λεξιλόγιο σχετικό με τροφές, με φαγητά και μεθόδους προετοιμασίας φαγητών μέσα από τη διαπολιτισμική αλληλεπίδραση.

Συμπληρωματικά, οι συμμετέχοντες αποκτούν δεξιότητες ΤΠΕ και δημιουργούν ενημερωτικές - εκπαιδευτικές ψηφιακές ιστορίες επικεντρωμένες στη γνώση που αποκτήθηκε από την επαφή με τις παραδοσιακές κουζίνες και την υγιεινή διατροφή. Οι κύριες ομάδες στόχου είναι πρόσφυγες, μετανάστες και μακροχρόνια άνεργοι που θέλουν  να εξελίξουν τις μαγειρικές τους ικανότητες και να λειτουργήσουν διαδραστικά σε ένα πολυεθνικό περιβάλλον.

Το Erasmus+ έργο  συγχρηματοδοτείται από την Ελληνική Εθνική Μονάδα (ΙΚΥ)  μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με συντονιστή τη Βαρδάκειο Σχολή και με εταίρους τις οργανώσεις : Danmar Computers LLC (Rzeszów, Πολωνία), Diciannove Società Cooperativa (Genoa, Ιταλία), ITT (Trallee, Ιρλανδία) και Merseyside Refugee Support Network (Liverpool, Ηνωμένο Βασίλειο).

Αυτή η ιδέα αναπτύχθηκε μέσα από την εμπειρία των εταίρων δουλεύοντας με πολυεθνικές ομάδες αποτελούμενες από μετανάστες, πρόσφυγες και ανέργους σε εκπαιδευτικά προγράμματα. Τα αποτελέσματα αυτής της δουλειάς αποκάλυψαν ότι η άμεση και ενεργή εμπλοκή των ατόμων με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο σε δραστηριότητες όπως η μαγειρική, η γλώσσα, η εκμάθηση ΤΠΕ, πυροδοτεί μια διαδικασία αμοιβαίας ενδυνάμωσης και μοιράσματος εμπειριών που οδηγεί σε ενσωμάτωση.

Δημιουργία νόστιμων και θρεπτικών φαγητών

Στο εργαστήριο οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το έργο, την ηλεκτρονική πλατφόρμα και τα πνευματικά προϊόντα του έργου: τον Πρακτικό Οδηγό και την Εργαλειοθήκη για τη διοργάνωση Healthnic εργαστηρίων. Παράλληλα θα έχουν την ευκαιρία μέσα από ομάδες και με βιωματικό τρόπο να δημιουργήσουν νόστιμα και θρεπτικά πιάτα. 

Η εκπαίδευση απευθύνεται πρωτίστως σε εργαζόμενες/ους σε φορείς και δομές που υποστηρίζουν πρόσφυγες ή μετανάστες  αλλά και, δευτερευόντως, σε φοιτητές, εκπαιδευτικούς, εκπαιδευτές και εθελοντές και σε όσους μέσα από τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς τους ρόλους έρχονται σε επαφή με πρόσφυγες και μετανάστες.

Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι δωρεάν. Στους συμμετέχοντες θα απονεμηθούν πιστοποιητικά συμμετοχής.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση συμμετοχής έως τις 14/6/2019 και να την αποστείλουν στην ηλεκτρονική  διεύθυνση: vardakeios@gmail.com

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να τηλεφωνείτε στα: 2281082573 ή 6936497398.