Έναρξη του διαγωνισμού δεύτερου έτους του διεθνούς έργου «Recognize and Change» - Ανάδειξη των καλύτερων βίντεο που δημιούργησαν μαθητές τριών σχολείων της Σύρου

Δώδεκα «διαμάντια» με θέμα «Διαφορετικότητα & διακρίσεις»

Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα η διαδικασία για την ανάδειξη των τριών καλύτερων μαθητικών βίντεο που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του δεύτερου έτους του προγράμματος «Recognize and Change», με θέμα «Διαφορετικότητα & Διακρίσεις».

Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο τριετές διεθνές έργο, που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι η Βαρδάκειος Σχολή Ερμούπολης, η οποία υλοποίησε φέτος εκπαιδευτικά βιωματικά εργαστήρια στο Επαγγελματικό Λύκειο Σύρου, στο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Σύρου και στο 1ο Γυμνάσιο Σύρου.

Δεδομένου ότι, η Ευρώπη μαστίζεται από φαινόμενα ξενοφοβίας και όχι μόνο, το πρόγραμμα ήρθε για να μιλήσει με νέους και κυρίως με μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τη διαφορετικότητα, την ταυτότητα, τις σχέσεις αλλά και τη βία, που προέρχεται λόγω της της διαφορετικότητας, θέμα του τρίτου έτους διεξαγωγής του.

Τα παιδιά καταγράφουν και μοιράζονται την εμπειρία τους

Η συντονίστρια της δράσης Βιβέτα Καρποντίνη μίλησε στην «Κοινή Γνώμη» για μία πολύ εποικοδομητική χρονιά, κατά τη διάρκεια της οποίας 10 νέοι εκπαιδευτές, ηλικίας 19-27 ετών ήρθαν σε επαφή με τους μαθητές των τριών παραπάνω σχολείων του νησιού, μέσω μίας βιωματικής εκπαίδευσης.

Η μέθοδος «peer to peer» επιτρέπει στα παιδιά να ζήσουν εμπειρικά κάποια πράγματα, να συμμετέχουν σε δράσεις, όπως παιχνίδι ρόλων και το δέντρο των δικαιωμάτων, να μιλήσουν, να γνωριστούν μεταξύ τους και να καταλάβουν μόνα τους εάν αυτά που συζητούν, τους αντιπροσωπεύουν πραγματικά. 

Με τη λήξη των εργαστηρίων, οι μαθητές δημιουργούν ομάδες και παράγουν ένα μικρό βίντεο, διάρκειας έως ενός λεπτού, μέσω του οποίου μοιράζονται τις εμπειρίες που αποκόμισαν από το πρόγραμμα.

Φέτος, δημιουργήθηκαν συνολικά δώδεκα βίντεο, τα οποία ανέβηκαν στην πλατφόρμα του προγράμματος και δίνουν την ευκαιρία σε γονείς, φίλους, συμμαθητές, αλλά και χρήστες από όλο τον κόσμο να ψηφίσουν το αγαπημένο τους έργο.

Ο διαγωνισμός ξεκινά σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 11 Ιουλίου 2019 στις 23:59. Η τελική βαθμολογία θα καθοριστεί από τις ψήφους του κοινού και από την επιτροπή αξιολόγησης. Οι ομάδες που δημιούργησαν τα τρία πρώτα βίντεο θα βραβευθούν με το ποσό των 800 ευρώ η κάθε μία.

Το χρηματικό έπαθλο μπορεί να διατεθεί από τις ομάδες για κοινωνικούς σκοπούς, τη διάχυση του προγράμματος ή την κάλυψη κάποιας ανάγκης του σχολείου τους. Σημειώνεται ότι, πέρυσι οι δύο από τις τρεις ομάδες που διακρίθηκαν, προσέφεραν τα χρήματα στο Κέντρο Αποκατάστασης, όπου βρίσκεται ο Συριανός Δημήτρης Ρίζος για τη θεραπεία του, ενώ η τρίτη ομάδα ταξίδεψε στη γειτονική Τήνο για να μιλήσει για το «Recognize and Change», να προβάλει τα βίντεο και να συνομιλήσει με συμμαθητές τους για ζητήματα διακρίσεων, φύλου, διαφορετικότητας.

Συνέχιση και ολοκλήρωση του προγράμματος σε τρία νέα σχολεία

Επιθυμία της Βαρδακείου Σχολής Ερμούπολης είναι η υλοποίηση του προγράμματος σε όσο το δυνατόν περισσότερα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νησιού. Στο πλαίσιο αυτό, οι υπεύθυνοι υπολογίζουν να συνεργαστούν την επόμενη χρονιά με το Γενικό Λύκειο Σύρου, καθώς και με το 2ο και 3ο Γυμνάσιο Σύρου. «Έτσι, θα έχουμε καλύψει όλα τα Γυμνάσια και ένα μεγάλο μέρος των Λυκείων», σημείωσε η κ. Καρποντίνη, απευθύνοντας ευχαριστίες τόσο στα παιδιά που συμμετέχουν, όσο και στους καθηγητές που υποστηρίζουν με θέρμη την υλοποίηση των εργαστηρίων.

Μέσα από την πλατφόρμα του έργου,  οι χρήστες του διαδικτύου έχουν τη δυνατότητα να δουν και να ψηφίσουν τα βίντεο που δημιούργησαν μαθητές από το Επαγγελματικό Λύκειο Σύρου, το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο -Λύκειο Σύρου και το 1ο Γυμνάσιο Σύρου.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τη σελίδα videowall.recognizeandchange.eu/contest/gr  και να δώσουν τη θετική ψήφο τους, πατώντας «Like» στο ειδικά σχεδιασμένο κουμπί δίπλα από τα βίντεο.