Έφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Βαμβακάρης

  • Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2019 - 19:21

Σε ηλικία 72 ετών, έφυγε αιφνίδια από τη ζωή, σήμερα το πρωί, ο συνθέτης και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού, Στέλιος Βαμβακάρης.

Ο γιος του Πατριάρχη του Ρεμπέτικου, Μάρκου Βαμβακάρη, υπήρξε ξεχωριστή προσωπικότητα της μουσικής και του τραγουδιού.

Γεννημένος στον Πειραιά το 1947, ο Στέλιος Βαμβακάρης ήταν επαγγελματίας μουσικός από την ηλικία των δώδεκα ετών, όταν και ξεκίνησε στο πλευρό του πατέρα του και συνεργάστηκε με σημαντικούς μουσικούς του ρεμπέτικου, όπως ο Παπαϊωάννου, ο Τσιτσάνης, ο Παγιουμτζής και ο Περπινιάδης, καθώς και με εκπροσώπους της λαϊκής και έντεχνης μουσικής σκηνής, όπως ο Γιώργος Ζαμπέτας, η Καίτη Γκρέυ, η Βίκυ Μοσχολιού, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, η Σωτηρία Μπέλλου, ο Παύλος Σιδηρόπουλος, ο Νίκος Ξυλούρης, ο Γιώργος Νταλάρας.

Εκτός από τη δουλειά του στο λαϊκό τραγούδι, ο Στέλιος Βαμβακάρης ήταν από τους πρωτοπόρους μουσικούς που ασχολήθηκαν με τις κοινές ρίζες των Αμερικάνικων blues και του μπουζουκιού.

Είχε ταξιδέψει σε πολλές χώρες του κόσμου όπου παρουσίασε τα τραγούδια του αλλά και τραγούδια του πατέρα του Μάρκου. Είχε συνθέσει μουσική για τον κινηματογράφο, όπως για την ταινία του Γιώργου Πανουσόπουλου «Μια μέρα τη νύχτα», αλλά και για θεατρικά έργα. Πολλά αξιόλογα τραγούδια του, σε στίχους δικούς του, του πατέρα του αλλά και σημαντικών ποιητών και στιχουργών όπως ο Τάσος Λειβαδίτης, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, και ο Λευτέρης Χαψιάδης δεν έχουν κυκλοφορήσει στη δισκογραφία.

Υπενθυμίζεται ότι, ο Στέλιος Βαμβακάρης έτρεφε ιδιαίτερη αγάπη για τη γενέτειρα του πατέρα του, τη Σύρο με την οποία επανασυνδέθηκε μετά από πολλά χρόνια, μέσω της συμμετοχής του στο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου, μια σημαντική πρωτοβουλία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, την οποία υποστήριζε θερμά.

Η εξόδιος ακολουθία, κατά την οποία τα αγαπημένα πρόσωπα, συγγενείς και φίλοι θα συνοδεύσουν τον Στέλιο Βαμβακάρη στην τελευταία του κατοικία, θα τελεστεί την Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2019.

Συλλυπητήρια ανακοίνωση του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης

Με ανείπωτη θλίψη και οδύνη εκφράζουμε τα θερμά και ειλικρινή μας συλλυπητήρια για τον αδόκητο χαμό ενός μεγάλου μουσικού, που το όνομά του έχει συνδεθεί άρρηκτα με το νησί μας, του Στέλιου Βαμβακάρη. Η είδηση του ξαφνικού θανάτου του συντάραξε την τοπική μας κοινωνία, καθώς ο Στέλιος Βαμβακάρης, πέραν του γεγονότος ότι ήταν ένας εξαίρετος και πρωτοπόρος καλλιτέχνης, ο οποίος είχε αφιερώσει όλη τη ζωή του στη μουσική, πέραν του γεγονότος ότι ήταν άξιος συνεχιστής της μουσικής κληρονομιάς του πατέρα του, Μάρκου Βαμβακάρη, ήταν και ένας υπέροχος άνθρωπος, χαμηλών τόνων, γεμάτος καλοσύνη και με μεγαλείο ψυχής.

Είχαμε την ευκαιρία και την τύχη να τον γνωρίσουμε από κοντά στο 2ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη», στο οποίο μάλιστα συμμετείχε παίζοντας τα τραγούδια του πατέρα του και παραδίδοντας σεμινάρια για την τέχνη του. Σε αυτό το σύντομο ταξίδι στην πατρίδα, δε δίστασε να εκφράσει την αγάπη του για τη Σύρο, αλλά και την επιθυμία του να επιστρέψει ξανά. Δυστυχώς, η ζωή είχε διαφορετικά σχέδια για εκείνον, ωστόσο η μνήμη του θα είναι αιώνια και θα συνοδεύει πάντα όλους τους Συριανούς.

Καλό ταξίδι Στέλιο.