Συνέντευξη του Γενικού Εφόρου Ελλήνων Προσκόπων, Χριστόφορου Μητρομάρα

«Οι πρόσκοποι των Κυκλάδων κάνουν τον κόσμο καλύτερο»

Τη Σύρο επισκέφτηκε ο Γενικός Έφορος Ελλήνων Προσκόπων, Χριστόφορος Μητρομάρας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ναυτικής Εβδομάδας.

Ο σημαντικός αυτός θεσμός που αναβιώνει, μετά από πολλά χρόνια διακοπής, υποστηρίζεται θερμά από τους Προσκόπους του νησιού, οι οποίοι έδωσαν το «παρών» στην έναρξη των προγραμματισμένων δράσεων την περασμένη Κυριακή.

Ο κ. Μητρομάρας βρέθηκε στο πλευρό των προσκοπικών συστημάτων της Σύρου, τόσο στην επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, όσο και στην επιμνημόσυνη δέηση για τους ναυτικούς που έχουν χαθεί στη θάλασσα και μίλησε στην «Κοινή Γνώμη» για τη συνεργασία του με την Περιφερειακή Εφορεία Κυκλάδων.

Ο ίδιος έκανε λόγο για μία ιδιαίτερη Εφορεία, που αντιμετωπίζει τις ίδιες δυσκολίες με την υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα. Όπως τόνισε, «αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πρόσκοποι σε δύο νησιά των Κυκλάδων, στη Σύρο και τη Μύκονο, όμως γίνονται συνεχείς προσπάθειες και κινήσεις από την Περιφερειακή Εφορεία για την ίδρυση προσκοπικών συστημάτων και σε άλλα νησιά». Για το σκοπό αυτό, πραγματοποιούνται επαφές τόσο με τους Δήμους όσο και με τις τοπικές κοινωνίες. «Ευελπιστούμε ότι, σύντομα, ίσως και από Σεπτέμβριο, θα αυξήσουμε σημαντικά τη δύναμή μας, ώστε όλο και περισσότερα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα να χαρούν το προσκοπικό παιχνίδι», υπογράμμισε ο Γενικός Έφορος.

Εξαιρετική η συνεργασία μας με τους Προσκόπους της Σύρου

Αναφερόμενος στη μεγάλη ιστορία της Περιφερειακής Εφορείας Κυκλάδων, υπενθύμισε ότι, ο προσκοπισμός ξεκίνησε πολύ γρήγορα από τη Σύρο, όπου αρκετά προσκοπικά συστήματα αναπτύχθηκαν κατά το παρελθόν και πάρα πολλοί άνθρωποι ασχολήθηκαν με τις δράσεις του προσκοπισμού.

«Οι Πρόσκοποι της Σύρου εμπλέκονται σε πάρα πολλές δράσεις του νησιού, τόσο από πλευράς προστασίας περιβάλλοντος, όσο και από πλευράς πολιτιστικής κληρονομιάς, πολιτιστικής προστασίας και βέβαια με την εθελοντική προσφορά των στελεχών προς τα παιδιά του νησιού, κάνοντας τις δράσεις τους κάθε σαββατοκύριακο χειμώνα-καλοκαίρι. Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα του προσκοπισμού, ότι καταφέρνει πάντα να είναι παρών και πρωτοπόρο στα κοινωνικά δρώμενα σε κάθε περιοχή και ουσιαστικά αυτό μέσω των τοπικών δράσεων, προσπαθούμε σε πανελλήνιο πλέον επίπεδο να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο. Οι πρόσκοποι των Κυκλάδων το καταφέρνουν αυτό για πάρα πολλά χρόνια», επεσήμανε ο κ. Μητρομάρας.

Με τη σειρά του, ο Περιφερειακός Έφορος Κυκλάδων, Νεκτάριος Αλυφαντής δήλωσε ότι, εκτός από την ανάπτυξη και εδραίωση προσκοπικών συστημάτων σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές, βασικό στόχο αποτελεί επίσης ο εορτασμός των 110 χρόνων του Κυκλαδίτικου Προσκοπισμού, το 2022. «Ο Προσκοπισμός στις Κυκλάδες ιδρύθηκε δύο χρόνια μετά από την ίδρυση του προσκοπισμού στην Ελλάδα. Οπότε, ένας στόχος που έχουμε σαν περιφερειακή εφορεία είναι να γίνουν εορτασμοί σε μεγάλη έκταση για τα 110 χρόνια, εφόσον δεν καταφέραμε να γιορτάσουμε τα 100 χρόνια, το 2012», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο μεγαλύτερος αριθμός μελών την τελευταία 15ετία

Σύμφωνα με τον κ. Μητρομάρα, μεγάλος αριθμός προσκόπων καταγράφεται σήμερα στα Δωδεκάνησα και κυρίως στη Ρόδο, στα Ιόνια νησιά με επίκεντρο την Κέρκυρα, ωστόσο προσκοπικά τμήματα λειτουργούν επίσης σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά, στη Μυτιλήνη και τη Χίο, στην Κρήτη, καθώς και στη Σκόπελο και την Αλόννησο. «Ο προσκοπισμός υπάρχει συνολικά σε 300 σημεία σε όλη την Ελλάδα με περίπου 25.000 μέλη, 13.000-14.000 ανήλικους, υποστηριζόμενους από 8.000 ενήλικους εθελοντές. Αυτή τη στιγμή είμαστε στα υψηλότερα νούμερα που έχουμε τουλάχιστον την τελευταία 15ετία».

Εξήγησε μάλιστα πως η σταδιακή αύξηση της δύναμης, οφείλεται τόσο στο γεγονός ότι οι αρχές του προσκοπισμού είναι πάντα επίκαιρες, όσο και στην πολύτιμη συμβολή των ενηλίκων εθελοντών που αποτελούν το μεγάλο στήριγμα της κίνησης, προσπαθώντας να κάνουν τα νέα παιδιά και τους εφήβους να μάθουν να είναι χρήσιμοι πολίτες για το κοινωνικό σύνολο.  «Έχουμε υπολογίσει ότι οι ενήλικοι εθελοντές προσφέρουν 6,5 εκ. ώρες υπηρεσίας το χρόνο, ένας πολύ μεγάλος αριθμός ο οποίος φέρνει αποτελέσματα. Είναι αλήθεια κιόλας ότι η οικονομική κρίση η οποία έχει πλήξει τη χώρα τα τελευταία χρόνια έδειξε μια ώθηση προς τον προσκοπισμό, καθώς πρόκειται για μια οικονομική δραστηριότητα για ένα παιδί. Επομένως, όλο και περισσότεροι γονείς επιλέγουν να γνωρίσουν τον προσκοπισμό στα παιδιά τους», κατέληξε ο Γενικός Έφορος Ελλήνων Προσκόπων.