Εκδηλώσεις Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

«Δέντρο» βαθιά ριζωμένο στη συνείδησή μας

Φόρο τιμής στους χιλιάδες νεκρούς και ξεριζωμένους Έλληνες της Μικράς Ασίας απέδωσε και φέτος η Σύρος, αφήνοντας τις μνήμες να την οδηγήσουν πίσω στις χαμένες, αλλά όχι λησμονημένες πατρίδες.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος, τελέστηκε χθες Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών, παρουσία του Καθολικού Επισκόπου Σύρου Σεβ. π. Πέτρου Στεφάνου, του Αρχιεπισκόπου των εν Ελλάδι Αρμενίων Ορθοδόξων κ. Κεγάμ Χατσεριάν και πλήθους πιστών.

Αμέσως μετά, εκφωνήθηκε ο Πανηγυρικός της Ημέρας από την ιατρό Ειρήνη Χαρδαλή, μέλος του Συλλόγου Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου, η οποία τόνισε, ότι η προσφυγική κρίση, 97 χρόνια μετά από τη Μικρασιατική Καταστροφή, διατηρείται ακέραια και ζώσα.

«Κάθε χρόνο η θλιβερή επέτειος ξυπνά φοβερές μνήμες που ασίγαστες, άφθαρτες και πάντα ζωντανές μας φέρνουν κοντά στα όσα έζησε εκεί στην πανέμορφη Ιωνία ένας ολόκληρος κόσμος. Και σε κάθε πια επέτειο ατόφιες μπροστά μας οι γεμάτες δέος και ανατριχίλα θανάτου στιγμές, οι σκηνές του βασανισμού, του βιασμού και της ατίμωσης βαθιά χαραγμένες και άσβεστες. Και μέσα σε αυτό το ζοφερό κύκλο του φονικού, της καταστροφής και του ξεριζωμού, άσβεστη και ζωντανή η απέραντη, άφθαρτη μνήμη».

Καταλήγοντας, η κ. Χαρδαλή σημείωσε πως οι πατρίδες της μνήμης συνθέτουν ένα δέντρο που πρέπει να ριζώνεται βαθιά στη συνείδηση όλων των Ελλήνων.

Μετά από την εκφώνηση του Πανηγυρικού της Ημέρας, τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο Μικρασιατικής Μνήμης στην περιοχή του προσφυγικού συνοικισμού του Ξηροκάμπου όπου πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Νίκο Λειβαδάρα, την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδας, εκπροσώπους του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας, τον Σύλλογο Μικρασιατών Σύρου και τον Σύλλογο Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου.