23 χρόνια προσφοράς, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης

Στέγη Ανηλίκων Σύρου

  • Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, 2019 - 06:13

Η Στέγη Ανηλίκων και Εφήβων, Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Κοινωνικής Υποστήριξης Ανηλίκων και Εφήβων, η οποία μέχρι σήμερα έχει στηρίξει πάνω από 600 παιδιά, ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Οκτώβριο του 1996, κατόπιν εισηγήσεως της Επιμελήτριας ανηλίκων και Κοινωνικής λειτουργού, κας Μαρίας Κυδωνιέως Φωστέρη και με πρωτοβουλία της Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων του Δικαστηρίου Ανηλίκων Σύρου.

Από την πρώτη μέρα της λειτουργίας της, σκοπός της Στέγης ήταν η παροχή ψυχοκοινωνικής και υλικής βοήθειας στους ανήλικους παραβάτες, οι οποίοι είχαν απασχολήσει τις Δικαστικές Αρχές, είχαν προβεί σε αξιόποινες πράξεις και κινδύνευαν με εγκλεισμό σε σωφρονιστικά καταστήματα. Τότε ήταν που η Στέγη έβαλε σαν πρωταρχικό και μέγιστο στόχο της την καταστολή της παιδικής παραβατικότητας, μέσω της ένταξης/ επανένταξης, των παραβατικών ανηλίκων, στην κοινωνία και της προσπάθειας να μείνουν εκτός σωφρονιστικών καταστημάτων.

Περνώντας τα χρόνια, και έπειτα από μεγάλη προσπάθεια, η Στέγη πλέον, εδώ και μία δεκαετία, έχει περάσει από την καταστολή της παιδικής παραβατικότητας στην πρόληψή της. Μέσω της βοήθειας στα σχολικά μαθήματα, της σίτισης, της κοινωνικοποίησης και της δημιουργικής απασχόλησης, η Στέγη στηρίζει παιδιά δυσλειτουργικών οικογενειών, σε καθημερινό επίπεδο.

Η Στέγη, στο ξεκίνημά της, βοηθήθηκε από τον αείμνηστο, τότε εισαγγελέα πρωτοδικών και μετέπειτα Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Εμμανουήλ- Ρούσσο Παπαδάκη, ο οποίος, ως Εισαγγελέας Εφετών Αιγαίου, είχε καταθέσει πρόταση στα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Πρόνοιας, σχετικά με την στήριξη των ανήλικων παραβατών από Στέγες/ Κέντρα Ημέρας, με απώτερο στόχο την αποφυγή του εγκλεισμού τους σε σωφρονιστικά καταστήματα. Επιπλέον, η Στέγη στηρίχθηκε από πολλούς ακόμα Εισαγγελείς και Δικαστές ανηλίκων (Σκάρρας, Δαρέλης, Καραμπάση, Καλογήρου, Πιτταρας, κ.α.). Η κα Καλογήρου δε, συνταξιούχος εφέτης, μέχρι και σήμερα, στηρίζει έμπρακτα τα παιδιά της Στέγης.

Η Στέγη Ανηλίκων και Εφήβων Σύρου θεωρήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ένα ολοκληρωμένο και πρωτοποριακό μοντέλο υποστήριξης ανηλίκων παραβατών και, μέσω του προγράμματος Leonardo da Vinci, δέχεται κάθε χρόνο φοιτητές από την Ευρώπη, με σκοπό την πραγματοποίηση της πρακτικής τους άσκησης.

Μέσα σε αυτά τα 23 χρόνια, η Στέγη Ανηλίκων και Εφήβων Σύρου έχει αναλάβει πρωτοβουλίες σχετικά με την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παραβατικών και εν δυνάμει παραβατικών ανηλίκων και έχει πραγματοποιήσει και συμμετάσχει σε ποικίλες δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού, σχετικά με ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα, τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο. Ενδεικτικά:

• 1997: Ομιλία του κ. Μάριου Φούρναρη, υπεύθυνου Νοσηλευτηρίου του Συλλόγου Περίθαλψης και Προστασίας Άγριων Ζώων Πάρου. Θέμα: «Σύλλογος Περίθαλψης και Προστασίας Άγριων Ζώων, δύο χρόνια λειτουργίας. Απελευθερώσεις Θεραπευμένων Πουλιών.», Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ερμούπολης.

• 2000: Λειτουργία Νυκτερινού Γυμνασίου και Λυκείου Σύρου, κατόπιν προτάσεως της κας Μαρίας Κυδωνιέως Φωστέρη

• 2007: Μουσική Συναυλία κατά των Ναρκωτικών «ΟΧΙ στα ναρκωτικά».

• 2007: Συμμετοχή στο εορταστικό πρόγραμμα του Δήμου Ερμούπολης «Χριστούγεννα στην Ερμούπολη, 2007».

• 2008: Συμμετοχή στο Φεστιβάλ Κοινωνικής Δράσης «Άξιον σημαίνει δράση».

• 2008: Διοργάνωση έκθεσης με θέμα «Έκθεση με ανακυκλώσιμα υλικά»

• 2009: Ανάληψη ευθύνης δενδροφύτευσης

• 2009: Συμμετοχή στη μουσικοποιητική παράσταση της ομάδας «Καβάφης» του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου με θέμα «Κ.Π. Καβάφης- Απ’ έξω και τραγουδιστά» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με ομιλίτρια την κ. Μαρία Κυδωνιέως Φωστέρη.

• 2011: Συμμετοχή στη διημερίδα ψυχικής υγείας στη Σύρο, από την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Β.Α. Κυκλάδων – Ε.Π.Α.Ψ.Υ.

• 2011: Καθαρισμός παραλίας Κινίου

• 2011: Ανοικτή διαδραστική εκδήλωση, στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, με θέμα «Κυκλοφορώ υπεύθυνα, Κυκλοφορώ με ασφάλεια».

• 2012: Ανοικτή εκδήλωση με θέμα «Βία στον Αθλητισμό, όχι, ευχαριστώ»

• 2012: Ενημερωτική Ημερίδα, σε συνεργασία με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με θέμα «Ασφαλής χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά» με κεντρικό ομιλητή τον Εμμανουήλ Σφακιανάκη

• 2014: Διοργάνωση έκθεσης κατασκευών από ανακυκλώσιμα υλικά με θέμα «Τίποτα δεν πάει χαμένο».

• 2015: Τριήμερη δράση, σε συνεργασία με την ΜΚΟ «Γλάροι Αιγαίου» με θέμα «Καταπολέμηση σχολικού εκφοβισμού».

• 2016: Ανοικτή διαδραστική εκδήλωση για τις αξίες της φιλίας, της αγάπης, της ζωής, με θέμα «Χτίζοντας φιλίες».

• 2017: Η Στέγη τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο της Αικατερίνης Π. Οικονόμου, «Τάξη των ηθικών και πολιτικών επιστημών»

• 2017: Συμμετοχή στην εικαστική έκθεση με θέμα «Η Σύρα και εγώ».

• 2017: Συμμετοχή στο έργο «Η Θαλπωρή» της Eilleen Botsford, το οποίο εγκαινίασε το Eye’s Walk Festival 2017

• 2019: Συμμετοχή και δημιουργία ντοκιμαντέρ μέσω του εργαστηρίου «Νεαροί Προγραμματιστές» της Εύας Στεφανή, στα πλαίσια του SIFF 2019.

• 2019: Συμμετοχή και παρουσίαση του έργου της Στέγης από την κα Μαρία Κυδωνιέως Φωστέρη, στα πλαίσια του πανευρωπαϊκού συνεδρίου του Inner Wheel, με θέμα «Τα παιδιά οδηγούν την Ευρώπη στον 22ο αιώνα».

Για όλα αυτά και για άλλα τόσα που στοχεύουμε και ελπίζουμε να έρθουν στο μέλλον της Στέγης και των παιδιών της, ευχαριστούμε από καρδιάς του επώνυμους και ανώνυμους υποστηρικτές του έργου της δικής μας Στέγης και ελπίζουμε, προσπαθώντας με τη βοήθεια όλων σας, να συνεχίσουμε μαζί να δίνουμε φροντίδα, αγάπη και πάνω από όλα «Στέγη» στα παιδιά μας.