Έναρξη των εκδηλώσεων για την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Απόδοση τιμής στους ήρωες του '40 από τη Συριανή νεολαία

  • Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου, 2019 - 18:09

Με γοργούς ρυθμούς πραγματοποιήθηκε φέτος η καθιερωμένη -από μαθητές, σπουδαστές, αθλητές και προσκόπους- κατάθεση στεφάνων στα ηρώα της Ερμούπολης, στο πλαίσιο του εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Λίγο πριν τις τέσσερις το απόγευμα, τα τμήματα των σχολείων κατέφθασαν κιόλας στο Ηρώο των Πεσόντων, όπου αποδόθηκε φόρος τιμής από μαθητές του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου Σύρου, του ΕΠΑΛ Σύρου, του 3ου Γυμνασίου Σύρου, του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, του Εσπερινού ΕΠΑΛ Σύρου και τους σπουδαστές και τις σπουδάστριες του Δημόσιου Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου. Στην Πλατεία Ηρώων παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας και ο Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών & Επικοινωνιών Κυκλάδων, Μάρκος Δαδάος.

Προηγήθηκε η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Μικρασιατικής Μνήμης, στην περιοχή του προσφυγικού συνοικισμού Ξηροκάμπου από μαθητές του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης και το Σύλλογο Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου, καθώς και στην προτομή του Ταγματάρχη Γεώργιου Δουράτσου – Διοικητή του Οχυρού «Ρούπελ» κατά τη διάρκεια της γερμανικής εισβολής το 1941- από μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης.

Αμέσως μετά, τα τμήματα κατευθύνθηκαν προς την παραλιακή ζώνη της Ερμούπολης με τους μαθητές του 1ου Γυμνασίου Σύρου να καταθέτουν στεφάνι στο Μνημείο Πεσόντων Ιερολοχιτών και τους μαθητές του 2ου και 3ου Δημοτικού Σολείου Ερμούπολης να στεφανώνουν στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, παρουσία του Βουλευτή Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππου Φόρτωμα.

Τιμή στην προτομή του Πυρπολητή Κανάρη απέδωσαν σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου, μαθητές του 2ου Γυμνασίου Σύρου, του Εσπερινού Γυμνασίου (με τάξεις Λυκείου) Σύρου και μέλη του Ναυτικού Ομίλου Σύρου.

Η σημερινή εκδήλωση μνήμης και τιμής ολοκληρώθηκε, κατά το έθος, στον Ανδριάντα του Ναυάρχου Μιαούλη με κατάθεση στεφάνων από μαθητές του Γενικού Λυκείου Σύρου, του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης και από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.

Σημειώνεται ότι, παραμονή της Εθνικής Επετείου και ώρα 19:00 θα πραγματοποιηθεί από τον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Κυκλάδων και την Ιερά Μητρόπολη Σύρου εκδήλωση με θέμα: «28 Οκτωβρίου 1940: Οι Έλληνες αλλάζουν την ιστορία» στην αίθουσα εκδηλώσεων Γ. Ρίτσου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Ανήμερα της Εθνικής Επετείου, θα τελεστεί Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου και στη συνέχεια θα διεξαχθεί η παρέλαση μαθητών, σπουδαστών, συλλόγων και φορέων στην πλατεία Μιαούλη με επικεφαλής της Φιλαρμονική Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.