Δελτίο Τύπου Εργαζομένων Νεωρίου

"Προς Αποκατάσταση της Αλήθειας"

  • Σάββατο, 26 Οκτωβρίου, 2019 - 14:26

Μετά την ανάγνωση του άρθρου που αναρτήθηκε σε τοπικά ΜΜΕ στις 25-10-2019, είναι υποχρέωσή μας απέναντι στους συμπολίτες μας και τις οικογένειές μας, να αποκαταστήσουμε την αλήθεια παραθέτοντας τα παρακάτω:

ΨΕΜΑ: Έγινε λόγος για ανοιχτές αμμοβολές σε 150 καράβια το χρόνο.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Με πραγματικά καταγεγραμμένα και όχι υποθετικά αβάσιμα στοιχεία, σε ενάμισι χρόνο που λειτουργούμε, από τα 116 πλοία που επισκευάστηκαν στο Νεώριο,  μόνο στο 11,2 % (σε 13 πλοία) χρησιμοποιήθηκε αμμοβολή.

 

ΨΕΜΑ: Αναφέρθηκε ότι το Σωματείο Εργαζομένων του Ναυπηγείου θεωρεί τους συμπολίτες του που ανησυχούν (τεκμηριωμένα) εχθρούς του.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Οι εργαζόμενοι του ναυπηγείου σέβονται και κατανοούν τους συμπολίτες τους που ανησυχούν (τεκμηριωμένα) και ποτέ δεν θα μπορούσαν να τους βλέπουν σαν εχθρούς. Διότι στην θέση των συμπολιτών τους έχουν βρεθεί πρώτοι οι ίδιοι, που εργάζονται στο ναυπηγείο.

 

ΨΕΜΑ: Ειπώθηκε ότι η άποψή μας είναι ότι οι ανοιχτές αμμοβολές και οι βαφές είναι ακίνδυνες και ότι δεν έχει καμία επιστημονική βάση.

ΑΛΗΘΕΙΑ:  Ότι κατά καιρούς έχουμε αναφέρει σχετικά με το θέμα της αμμοβολής και των βαφών δεν θα μπορούσε να είναι άποψή μας. Είναι αποτελέσματα από πολλούς και διαφορετικούς επιστημονικούς οίκους και Δημόσιους Φορείς αναλύσεων, από δείγματα της χρησιμοποιημένης αμμοβολής του Ναυπηγείου μας. (Και όχι άλλης χώρας π.χ. Αμερικής…)

 

ΨΕΜΑ: Κατατέθηκαν ως απόδειξη των ισχυρισμών για την επικινδυνότητα της αμμοβολής και των βαφών που χρησιμοποιούμε, α) στοιχεία και μελέτες του Υπουργείου Εργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών του 2006, β) τα πρακτικά του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου Ναυτιλιακής και Ναυτικής Επιστήμης και Τεχνολογίας σχετικά με την ασφάλεια στα ναυπηγεία της Τουρκίας, με στοιχεία της περιόδου 2002-2011 και γ) ένα άρθρο του 2008 από την εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» που μιλάει για την τοξικότητα των χρωμάτων.

ΑΛΗΘΕΙΑ: α. Κανείς δεν ανέφερε ότι όλα τα παραπάνω μιλούσαν για το Copper slag sandblasting το οποίο προέρχεται από χαλκό, που είναι γνωστό ότι είναι τοξικό και καρκινογόνο είδος αμμοβολής και γι’ αυτό έχει απαγορευτεί, αλλά όμως δεν έχει καμία σχέση με το είδος της αμμοβολής που χρησιμοποιούμε εμείς νόμιμα, διότι ακόμα και μετά την χρήση του είναι απολύτως ασφαλές.

 β. Σχετικά με την τοξικότητα των χρωμάτων, που είχε γίνει και σχετική δημοσίευση στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» το 2008, κανείς δεν ανέφερε ότι από την εποχή εκείνη, τα δεδομένα σχετικά με την τοξικότητα των χρωμάτων που προορίζονται για τον χρωματισμό πλοίων έχουν αλλάξει ριζικά και κάθετα:

Παγκόσμια περιβαλλοντική οδηγία έχει αναγκάσει τις εταιρείες κατασκευής marine χρωμάτων (χρώματα για χρωματισμό πλοίων) να αλλάξουν ριζικά την σύστασή των χρωμάτων ώστε να είναι πλέον φιλικά προς το περιβάλλον.

 

ΨΕΜΑ: Έγινε αναφορά σε βουνά συσσωρευμένης αμμοβολής.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Όσο αφορά τα συσσωρευμένα βουνά της χρησιμοποιημένης αμμοβολής που είχε στοιβάξει η προηγούμενη εταιρεία τα τελευταία 23 χρόνια, στον ενάμισι χρόνο που λειτουργούμε και με τεράστιο κόστος, έχουμε ήδη απομακρύνει περίπου το 60 % των 80.000 περίπου αυτών τόνων, με αποτέλεσμα σε λίγο καιρό αυτά τα βουνά να έχουν εξαφανιστεί για πρώτη φορά μετά από 23 χρόνια.

 

ΨΕΜΑ: Έγινε αναφορά για εχθρική και απειλητική αντιμετώπιση της κοινωνίας από το σωματείο…

ΑΛΗΘΕΙΑ: Αντίθετα με τα λεγόμενα, το σωματείο εργαζομένων του ναυπηγείου μας, είχε κοινοποιήσει σε όλα τα τοπικά ΜΜΕ, επίσημη ανοιχτή πρόσκληση προς όλους του αγαπητούς συμπολίτες μας, ώστε μετά της συγκέντρωση της 23ης Οκτωβρίου, πολύ πρόθυμα και κατανοώντας τις ανησυχίες τους, να τους παραθέσουν ακόμα και αποδείξεις για όλα τα παραπάνω και να τους πληροφορήσουν για τις νέες, αλλά και τις μελλοντικές τεχνικές που θα χρησιμοποιεί το ναυπηγείο. Δυστυχώς όμως, δεν ανταποκρίθηκε κανείς. (ΑΠΟΡΙΑ: Αφού ανησυχούν, δεν τους ενδιαφέρει η αλήθεια; )

 

ΨΕΜΑ: Υπονοήθηκε ότι δεν εργάζονται πολλοί Συριανοί εργαζόμενοι στο ναυπηγείο και ότι χρησιμοποιούνται εργαζόμενοι εκτός Σύρου.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Κάθε μήνα εργάζονται 430 – 485 εργαζόμενοι στο ναυπηγείο, από τους οποίους οι 30-35 μόνο είναι εκτός Σύρου κι αυτό λόγο της αυξημένης ανάγκης εξειδικευμένου προσωπικού.

 

Και τέλος επειδή όλες οι παραπάνω ψευδείς κατηγορίες είναι ανυπόστατες, παρακαλούμε τον οποιονδήποτε ισχυρίζεται το αντίθετο, ας μας φέρει ένα χαρτί από Επίσημο Δημόσιο Φορέα, με αποτελέσματα αναλύσεων του υλικού αμμοβολής που χρησιμοποιούμε στο ναυπηγείο μας, που να λένε ότι είναι καρκινογόνο. Διότι τέτοιο χαρτί δεν υπάρχει.

 

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΥΡΟΥ