Κοινή εκδήλωση του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και του Συμβουλευτικού Κέντρου Σύρου με τη συνεργασία όλων των Κοινοτήτων του νησιού

Η σωστή πληροφόρηση οδηγεί στη μάθηση και τη βοήθεια

Η 25η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών θα ενώσει φέτος όλη τη Σύρο σε μια κοινή εκδήλωση με στόχο τη βοήθεια στον άνθρωπο που έχει ανάγκη.

Στο πλαίσιο αυτό, πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με το έργο και τις συμβουλευτικές υπηρεσίες που προσφέρονται στους δημότες από δομές του νησιού θα διαχυθούν σε όλη την πρωτεύουσα των Κυκλάδων (Ερμούπολη και Περιφέρεια), με τη συμβολή του συνόλου των Κοινοτήτων.

Η δράση αυτή - πρωτοβουλία της εντεταλμένης συμβούλου στον τομέα της Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Αγγελικής Πρίντεζη- θα πραγματοποιηθεί το πρωί του Σαββάτου 23 Νοεμβρίου 2019 (10:00-13:00) και θα κορυφωθεί το ίδιο βράδυ, στις 20:00, με μία ενημερωτική εκδήλωση στο χώρο της Ενοριακής Αίθουσας Βάρης.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου και το Συμβουλευτικό Κέντρο Σύρου του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας.

Ένα φαινόμενο με πολλά «πρόσωπα»

Η άσκηση βίας κατά των γυναικών αποτελεί μια από τις συνηθέστερες και βαθιά ριζωμένες ανά τον κόσμο παραβιάσεις των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Τον Δεκέμβριο του 1991, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε να ανακηρύξει την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών, με σκοπό την ανάδειξη ενός σημαντικού προβλήματος με παγκόσμια διάσταση. Ωστόσο, η συγκεκριμένη ημέρα είχε ήδη καθιερωθεί δέκα χρόνια νωρίτερα, όταν γυναικείες οργανώσεις θέλησαν να τιμήσουν τη μνήμη των τριών αδερφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από τη Δομινικανή Δημοκρατία που βασανίστηκαν, ξυλοκοπήθηκαν και στραγγαλίστηκαν μέχρι θανάτου, κατ’ εντολή του δικτάτορα Τρουχίλο, στις 25 Νοεμβρίου 1960.

Σημειώνεται πως, η βία δεν γνωρίζει κοινωνική τάξη, χρώμα, μορφωτικό επίπεδο, οικονομική κατάσταση, ηλικία και πέρα από τη σωματική, έχει και πολλές άλλες μορφές (λεκτική, ψυχολογική, οικονομική), ενώ εκδηλώνεται τόσο στο οικογενειακό, εργασιακό και κοινωνικό περιβάλλον, όσο και στο διαδίκτυο, όπου τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις.

Δράση με ενημερωτικό και ενωτικό χαρακτήρα

Η Αγγελική Πρίντεζη ασχολείται με τον άνθρωπο, τη γυναίκα και την οικογένεια από το 2010, εντός και εκτός τοπικής αυτοδιοίκησης. Η διοργάνωση μίας εκδήλωσης με εξωστρεφή χαρακτήρα, αλλά σύμφωνα με τον νόμο της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, που θα έδινε τη δυνατότητα στον δημότη να ενημερωθεί σε ποιους φορείς μπορεί να απευθυνθεί για να ζητήσει βοήθεια, αποτέλεσε έναν από τους βασικούς στόχους που έθεσε, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά της στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινότητας και το Συμβουλευτικό Κέντρο του Δήμου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους προέδρους των Κοινοτήτων της Σύρου, οι οποίοι ενημερώθηκαν για τη δράση, καθώς και για τον ρόλο που θα μπορούσαν οι ίδιοι να έχουν σε αυτήν, συνδράμοντας ενεργά και καθοριστικά στην απ’ άκρη σ’ άκρη πληροφόρηση.

«Τους ζητήσαμε, εάν επιθυμούν, να συμμετέχουν, προσφέροντας τη βοήθειά τους στη διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων για το έργο των δύο Κέντρων στην περιοχή ευθύνης τους», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Πρίντεζη στην «Κοινή Γνώμη». Οι πρόεδροι έχουν τη δυνατότητα να μοιράσουν έντυπο υλικό σε σπίτια, στο δρόμο, στις καφετέριες και γενικότερα στη γειτονιάς τους, σε μια προσπάθεια να διαδώσουν το μήνυμα πως κανείς δεν είναι μόνος και πως υπάρχουν κατάλληλοι άνθρωποι με εξειδικευμένες γνώσεις που είναι σε θέση να τους δώσουν ένα χέρι βοηθείας ακόμη για προβλήματα που αφορούν στην καθημερινή τους διαβίωση (συμβουλευτική υποστήριξη για ρύθμιση οφειλών, σύνταξη βιογραφικού σημειώματος για αναζήτηση εργασιακής απασχόλησης κ.α.).

Μέσα από τη συνάντηση, οι πρόεδροι των Κοινοτήτων είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν πλήρως για τις προσφερόμενες υπηρεσίες, προκειμένου με τη σειρά τους να μεταλαμπαδεύσουν αυτές τις πληροφορίες στους κατοίκους των περιοχών τους.

«Η συνεχής επανάληψη οδηγεί στη μάθηση και τη βοήθεια», υπογράμμισε η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος, διευκρινίζοντας ότι η ουσία της δράσης είναι «αυτή η πληροφόρηση να κατέβει στη βάση της κοινωνίας, γιατί την αφορά».

Στόχος η αποκέντρωση των εκδηλώσεων

Ιδιαίτερης αναφοράς είναι ότι το γεγονός ότι τόπος διεξαγωγής της κεντρικής εκδήλωσης θα είναι ένα χωριό και όχι κάποιος από τους συνήθεις χώρους της Ερμούπολης, όπου φιλοξενείται πλήθος ανάλογων ομιλιών. «Τα χωριά δεν είναι μόνο για τα πανηγύρια και τις εκδηλώσεις στις παραλίες το καλοκαίρι. Το νησί μας είναι μοναδικό, οι αποστάσεις μικρές και οι εκδηλώσεις πρέπει να διοργανώνονται παντού και όλο το χρόνο», εξήγησε η κ. Πρίντεζη.

Στο πλαίσιο αυτό, το κοινό που θα επισκεφτεί την Ενοριακή Αίθουσα Βάρης, στις 23 Νοεμβρίου 2019, θα ακούσει τις ομιλίες τριών επιστημόνων του Συμβουλευτικού Κέντρου Σύρου, της ψυχολόγου της «Βοήθειας στο Σπίτι» κ. Βάσως Βελούδου, καθώς και του κ. Ηλία Μαρκούση από το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την προβολή ενός βίντεο. «Σημασία έχει να αντιληφθούμε όλοι ότι κανείς δεν είναι μόνος του, αρκεί να θέλει να βοηθηθεί», κατέληξε η εντεταλμένη σύμβουλος κοινωνικών θεμάτων.

Εξειδικευμένες υπηρεσίες

Το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Σύρου-Ερμούπολης λειτουργεί στο νησί μας από το 2017 και αποτελεί το πρώτο σημείο επαφής των πολιτών με τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου. Εκεί μπορούν να απευθύνονται όλοι οι κάτοικοι που χρειάζονται ψυχοκοινωνική υποστήριξη και ενδυνάμωση για τους ίδιους ή μέλη της οικογένειάς τους, για να λάβουν υπηρεσίες εξατομικευμένης ολιστικής υποστήριξης, με στόχο την ανάσχεση της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και κάθε μορφής διάκρισης, την προώθηση στην απασχόληση και τη στήριξη του ατόμου και της οικογένειας. Οι υπηρεσίες του απευθύνονται ιδίως σε άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Σύρου στελεχώνεται από επιστημονικό προσωπικό, εξειδικευμένο στη συμβουλευτική γυναικών (ψυχολόγους, κοινωνιολόγους, κοινωνικούς-ές λειτουργούς και νομικούς). Οι υπηρεσίες του καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής. Όλες οι υπηρεσίες του Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών παρέχονται δωρεάν. Σκοπός των υπηρεσιών αυτών είναι η ενδυνάμωση των γυναικών, η απόκτηση της αυτοεκτίμησής τους και η ενθάρρυνση να «σπάσουν τη σιωπή» τους, ώστε να αναλάβουν την ευθύνη της επαγγελματικής, προσωπικής και οικογενειακής τους ζωής και να πάρουν οι ίδιες τις καλύτερες αποφάσεις για το μέλλον τους.