Η Συριανή κοινωνία αγκάλιασε με θέρμη το 25ο Καλάθι Αγάπης

Οι Πρόσκοποι Σύρου σκόρπισαν χαμόγελα σε 50 οικογένειες

Συγκινητική ήταν και φέτος η ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας στο Καλάθι Αγάπης των Προσκόπων της Σύρου, που πραγματοποιείται ανελλιπώς για 25 συνεχόμενα χρόνια με στόχο τη συγκέντρωση και διανομή τροφίμων σε άπορες οικογένειες του νησιού.

Η αξιόλογη αυτή πρωτοβουλία που συνεχίζεται με την ίδια θέρμη από την προσκοπική οικογένεια, «αγκαλιάστηκε» για μία ακόμη φορά από τους Συριανούς, οι οποίοι προσέφεραν τρόφιμα στα δύο καλάθια που είχαν τοποθετηθεί τις ημέρες των Χριστουγέννων έξω από τα σούπερ μάρκετ «Χιώτης», στην αγορά και «Βιδάλης», όπου φιλοξενείται το 1ο Σύστημα Προσκόπων.

Άρτια οργάνωση, αγαστή συνεργασία με τις δύο Εκκλησίες

Παιδιά από ΣΤ’ Δημοτικού μέχρι Γ’ Γυμνασίου ήταν μοιρασμένα σε τρεις βάρδιες, ενώ μεγαλύτερα μέλη περνούσαν από τα δύο σημεία για τον απαραίτητο έλεγχο και αποθήκευαν τα τρόφιμα στις προσκοπικές εστίες. Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η εν λόγω δράση είναι ιδιαιτέρως γνωστή στην τοπική κοινωνία, οι καταναλωτές ενημερώνονταν σχετικά μέσω σχετικού έντυπου υλικού. «Είμαστε πολύ ικανοποιημένη από τη θερμή ανταπόκριση του κόσμου, χάρη στην οποία καταφέραμε να προσφέρουμε τρόφιμα σε περίπου 50 οικογένειες και στη Στέγη Ανηλίκων και Εφήβων Σύρου», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» ο Περιφερειακός Έφορος Κυκλάδων, Νεκτάριος Αλυφάντης, ο οποίος πρόσφατα εξελέγη για να εκτελέσει τα καθήκοντά του για μία ακόμη τριετία.

Η διανομή των τροφίμων έγινε όπως κάθε χρόνο σε συνεργασία με τις δύο Εκκλησίες του νησιού. «Βρισκόμαστε πάντοτε σε επικοινωνία τόσο με τον εφημέριο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου π. Κωνσταντίνο Κοντό, όσο και με τον υπεύθυνο της Κάριτας Σύρου π. Αντώνιο Βουτσίνο. Διανέμουμε τρόφιμα σε ενορίες όπως του Ταξιάρχη, του Αγίου Νικολάου και της Αναστάσεως οι οποίες γνωρίζουν οικογένειες που τα έχουν ανάγκη», εξήγησε ο κ. Αλυφαντής.

Θεσμός που αντέχει στον χρόνο

Όπως τόνισε, φέτος η δράση πραγματοποιήθηκε με την ίδια επιτυχία που γνώρισε πέρυσι, χάρη στην καλή οργάνωση και τον μεγαλύτερο αριθμό μελών που προσφέρουν με αγάπη και αφοσίωση την πολύτιμη βοήθειά της. «Δυστυχώς, το 2017 είχαμε συγκεντρώσει μόνο πέντε τσάντες, καθώς δεν είχαμε κόσμο για να επανδρώσουμε τα καλάθια. Κάποιες φορές, αυτά έμεναν χωρίς φύλαξη με αποτέλεσμα τρόφιμα τα οποία είχαν ήδη προσφερθεί να μην υπάρχουν ως το τέλος».

Σημειώνεται ότι στο παρελθόν και συγκεκριμένα τις χρονιές 2015 και 2016 είχαν στηθεί στην πλατεία Μιαούλη ειδικές σκηνές για τη διεξαγωγή της δράσης. Σύμφωνα με τον Περιφερειακό Έφορο, ο τρόπος αυτός ναι μεν είχε αποδώσει, ωστόσο ήταν επίπονος για τα μέλη των Προσκόπων, οι οποίοι παρέμεναν εκτεθειμένοι στο κρύο για αρκετές ώρες. «Τα βράδια ήταν δύσκολο για εμάς να μείνουμε ώστε να φυλάμε τις σκηνές και για τον σκοπό αυτό, προσλάβαμε επαγγελματία τον οποίο πληρώναμε από το ταμείο μας. Επομένως, αποφασίσαμε να επιστρέψουμε από την επόμενη χρονιά στον παραδοσιακό τρόπο και να ξαναβρούμε σιγά-σιγά τους ρυθμούς μας», υπογράμμισε ο κ. Αλυφαντής.

Το «Καλάθι Αγάπης» των Προσκόπων αποτελεί μια δράση με μακρόχρονη πορεία που αποτελεί θεσμό τις ημέρες των εορτών. Εν αντιθέσει με ανάλογες πρωτοβουλίες που υλοποιούνται σε πιο μόνιμη βάση κατά τη διάρκεια του έτους για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, το «καλάθι» των Προσκόπων έχει έναν ευρύτερο χαρακτήρα. «Παλαιότερα έχουμε συλλέξει τρόφιμα που αποστείλαμε στην «Κιβωτό του κόσμου» ή σε σεισμοπαθείς διαφόρων περιοχών, αλλά αυτή η δράση πραγματοποιείται αποκλειστικά για τις Συριανές οικογένειες», διευκρίνισε ο Περιφερειακός Έφορος. «Από το 2013 που επέστρεψα στους Προσκόπους, γίνεται ανελλιπώς με διάφορες μορφές κυρίως στην αγορά, που αποτελεί σταθερό σημείο. Όμως και παλαιότερα, που απείχα, θυμάμαι προσκόπους μέσα στην αγορά που μάζευαν τρόφιμα». Καταλήγοντας, κατέστησε γνωστό πως πολλοί Συριανοί προσφέρουν και χρήματα με τα οποία αγοράζονται από τους προσκόπους τρόφιμα, που προστίθενται κι αυτά με τη σειρά τους στο «καλάθι αγάπης».

Οι Πρόσκοποι Σύρου ευχαριστούν όλους όσους συνέβαλαν και συνέδραμαν σε αυτή την προσπάθεια. Ευχαριστούν, επίσης, όλα τα παιδιά που αφιέρωσαν το χρόνο από τις διακοπές τους για να κάνουν βάρδιες, όλους τους βαθμοφόρους και τους ιερείς για την άψογη συνεργασία.